Wednesday, December 29, 2010

Tahniah Harimau Malaya

Tahniah kerana MALAYSIA menjuarai Kejohanan Bolasepak Asean (Suzuki Cup) dengan agregat 4 - 2 especially Fahmi..(i loike you..) Beliau sgt profesional dan tidak tertekan dgn keadaan. Rasenya beliau lah hero sebenar di sepanjang perlawanan. kalau tak, maunya Garuda dapat 10 gol..ho ho..our coach Raja Gobal juga terbaek! Mcm ni barulah leh layan bola sepak tempatan..hu hu..kalau tak..sy layan kalau Red warrior maen je dlm piala ape pun..ape pun tahniah..sgt proud hokey..

Congrates!

Monday, December 27, 2010

Kecoh kepoh Malaysia- Indonesia

ha ha..blog kesian kamu yerk..tuan kamu dh mula malas2 menulis pada kamu. Tiada mood. Tp blog, sy cuba sebaik mungkin menulis. baik!

Semua org tahu baru-baru ini ade perlawanan piala suzuki sini lawan sana. Sy sebal hokey..smpai hari ni belum habis kecoh kepoh. Sensitip sgt 'kawan kamu yg dr seberang tu'. Kita dh byk sgt bersabar dgn kerenah si kawan yg tak tahu menghargai itu. Buat perkara2 yg menyebalkan sesuka hati mak tijah smsung jerk selalu. Tp kita masih sabar..sabar..

Si kawan tu demonstrasi2 tulis mende2 tak sopan pasal kita..kita masih sabar..si kawan tu sudah pijak2 dan bakar bendera kita, kita masih sabar..baling najis di kedutaan kita di sana kita masih sabar..mengapa begitu?

Bagi sy,, memang rasional tindakan kerajaan kita..tp kerajaan si kawan itu hanya berdiam diri, membiarkan rakyatnya berperangai childish begitu. sebagai negara berdaulat, kita juga ada maruah..sedangkan si kawan itu bersikap keanak- anak dan tidak matured, kita sabar saja..bagi sy mereka masih mundur dan tidak bertamadun,sebab itu bersikap childish begitu..ade je point nk memanaskan berita di kaca tv..ya sume mencari publisiti dan menangguk di air keruh..

Tv kita? radio kita? sy rase kita di luar sana nun tidak tahu menahu apa yg sedang kwn kita diseberang buat..memburukkan kita di twitter bagai..memang menyebalkan..sehingga org2 luar meyangka kita sedang berperang...oh we dont hav time nk layan sikap bodoh dan kurang matang itu.. mereka selalu berlagak sebagai 'Abg Besar' kepada kita..sy masih igt kata2 menteri luar mereka dalam akhbar..katanya 'rakyatnya mungkin tidak seronok melihat kita yg masih hijau ini lebih maju dr mereka'..lepas tu org di sini memandang rendah dan menganggap mereka golongan kelas ketiga..ya..apa perlu buat..sudah bersikap begitu, memang benarlah begitu...

Sy pun masih sabar..sabar je..takkan berckp perkara yg bodoh2..nnt kita sama bodoh dgn mereka..memang di sekeliling sy ramai, ramai teman2 dr seberang,, tp mereka ini bersikap matang,, mungkin sudah sebati dgn sikap org kita yg matang..aha..kadang2 timbul dalam hati rase tak seronok pada mereka ini..apa boleh buat.jgn kita terjebak jugak dgn perbuatan cap ayam mereka di seberang ..walhal mereka2 yg tinggal di sini menanam impian dalam hati..mahu mendapat kerakyatan Malaysia...bekerja di sini,, menamakan anak2 mereka seperti nama2 anak malaysia..berangan ya kamu....sila balik negara asal..

tp smpai bila kita harus sabar? radio2 masih memutarkan lagu2 seronok2..lagu jika kau tak dtg dsb..konon2 lagu duet kita dgn si kawan seberang itu..sabar ya kamu...sabar lagi..

tepek video lah seketul. Jalur gemilang dibakar

video

Tuesday, December 21, 2010

Pikir lagi..

Sebenarnya tensen pikir nk smbung RA ke tak..ha ha
mcm bosan giler dgn feedback jurnal ni, nk kene kemaskini dan baiki
pastu tak termasuk yg dr suroh baiki yg 1 lg tu
malas ok..dah muak
boleh tak tinggalkan keje mcm ni
entah sape nk tolong setelkan tak tahu
DR M?
boleh tak wat keje admin yg biasa2 je
takyah penat otak pikir byk sgt
cik abg tak kisah nk kerja ke tak
sy pulak entahla
sy bercita2 bila cik abe dpt title pensyarah kanan/prof madya
sy mahu duduk rumah saje..yeahaa..
mcm isteri beberapa rakan cik abe sy itu..
prof wan, PMadya Dr mujahid(Dr ni muda lg baru 30)..
best ke..entah jugak...
tp tak syiok jugak kalau dok rumah saja..
takut tak produktif pulak
ape jela pilihan yg ade..
..adeh..serabut

Berpikir..

Kengkadang rase macm bosan gile tgk blog sy...rase mcm nyampahla..apelah..mcm2..kengkadang terfikir mcm ,,,aisyh stop la menulis ni,, entah ape konklusi drpd penulisan2 ni..(ha ha..) mcm boleh duit sejuta ringgit. Bolehkah jd mcm siti aminah. bersara dari dunia blog..tp ini mungkin perasaan je la kan ade turun naiknya..betul..kengkadang sy rase sgt miserable..sy pun tak tahu sy perlu buat kerja lg atau ambil keputusan bersara jugak..mcm malasla nk pikir byk..tak mahu jugak ditindas menindas jugak..apekah..ha ha..

Sekian.

Monday, December 20, 2010

..Sambungan entry : Wajah-wajah ceria

Rase mcm mkcik nk over sikit..sudah cerita pasal kisah proses menghantar tesis, serasa tidak lengkap kalau tidak tepek gmbar ini kan.maka haruslah ade gambar ini:Ini gmbar bersama saudari ct aminah yg selalu disebut2 dalam cerita ini, bersama tesis masing2. tesis beliau lebih tebal tetapi masih kalah juga dgn ketebalan buku matematik kreyszig itu..kata ct aminah, ini berdasarkan kerja beliau yg memetakan taburan TEC seluruh Malaysia siang malam pagi petang..jadi byk sikit gambar2 menarik dan lebih kalerful daripada tesis sy yg serba bosan bercerita pasal program ray-tracing bertahun2..

Ini pulak tesis beta sebelum diagih-agihkan kepada asnaf yg layak (^_*). Inilah sebuah kepuasan. Sy belajar utk kepuasan diri..smbung pHD pula kah ct aminah? apa pendapat kamu desu..(^_^)

Sekian coretan makcik2 yg sudah tua.

Sunday, December 19, 2010

Panduan pelajar siswazah UKM engineering yg mahu hantar tesis

Saya terdorong buat entry ini sementara sy masih igt. Kerana baru2 ini ade seorang rakan menelefon bertanya prosesnya...hu hu sy cuba membantu seberapa boleh kerana masa itu Muhammad Ashraf sudah tidak betah duduk diam dalam kereta..sehingga suara yg menelefon bertanya sy itu tenggelam timbul jadinya..sudahnya, sy fikir agak2 faham tak ape yg diriku ckp tadi.isyk isyk..jadi sy stat dari mula.

Proses 1: Hantar abstrak tesis.

-isi borang (notis serah abstrak)
-amik tndatangan penyelia2
-amik tandatangan ketua jabatan (ketika ni perlu serahkan abstrak dalam bahasa melayu dan bahasa inggeris)-perlu masa beberapa hari utk dipulangkan borang tersebut.
-dh dpt borang, pegi hntar pulak kat fakulti kejuruteraan bersama abstrak yg telah dipersetujui semua tadi.
-beberapa lama kemudian boleh dpt surat dr fakulti suruh hntar tesis dalam mase 3 bulan dr tarikh serahan abstrak. Ini memerlukan mase mungkin berbulan jugak sbb kene tunggu meeting jabatan dan fakulti (yg diadakan jarang2 sekali) bg dorang menghentam keromo abstrak tersebut dihadapan penyelia anda.

Proses 2: Hantar tesis utk disemak.

-isi borang (notis serah tesis)
-dalam tu ade beberapa kolum perlu dptkan tndatgn seperti biasa, drpd. penyelia2.
-pastu ketua jabatan lagi (rasenya..ha ha)
-pastu kene setel dgn bendahari. Setelah bayaran bg menyemak tesis dilakukan (iaitu RM1300) kalau ditaja, Bendahari akan check. Yg penting dptkan cop drpd bendahari.
-barulah boleh proceed utk disemak oleh fakulti (peringatan:print seketul je dulu tesis)..kadang2 fakulti suruh check format dgn peg.sains kat jabatan dulu.
-bila dah lepas format ngn fakulti, che wah akan kuarkan arahan utk print tesis sebanyak beberapa ketul kaler..berapa ketul yg biasa. print secara gelung biasa2 je (utk dihntar kepada para examiner dlm dan luar universiti), pada penyelia, pengerusi mjlis mase viva ni dsbnya..(ni fakulti yg edarkan)
-tunggu dan boleh keep asking fakulti bila tarikh viva dan bila boleh dpt surat viva. Sy dulu menunggu viva lama jugak dalam 4-5 bulan.

Proses 3: Menghadapi viva.

-akan diberitahu lulus dgn tahap apa. tahap gaban ke..tahap cipan ke,,tahap cap ayam ke..(he he he..). Sesetengah org tak tahu pasal ni even dh viva. Contohnya encik X yg dah balik bangladesh..(..syhh)..bila tanya dia mcm tak tahu kewududan tahap2 ni..(walaupun bg sy & semua org..asalkan hidup jer/lulus dh cukup lega ..)

A-lulus cemerlang (diberi mase utk lakukan pembetulan sebulan).
B-lulus dgn minor correction (diberi mase lakukan pembetulan 3 bulan)
C-lulus dgn major correction (..6bulan)

*selitan:che wah dari fakulti akan kuarkan surat menyatakan perlu buat pembetulan sekian2 berserta laporan oleh internal dan external examiner. Jadi, pembetulan perlu merujuk pada laporan2 ini. tesis yg diconteng2 oleh mereka juga diserahkan kepada anda.

Proses 4: Hntar tesis yg dijilid (sudah siap pembetulan)

-Isi borang lagi. ade 3 kaler..biru, merah dan putih.
-*selitan:lepas siap pembetulan, perlu dptkan tandatgn bukti dicheck dan telah puas hati oleh internal examiner. (kalau beliau tak puas hati,kene baiki lagi seperti kisah ct aminah ^_*)
-mula2 isi borang biru, checkkan format ngn fakulti lagi sekali (utk dptkan tndatgn kelulusan drpd fakulti) perlu mase beberapa hari bergantung pada situasi dan keadaan penolong pendaftar.
-setelah fakulti dh setuju kene call PPS utk buat appoinment check format ngn dorang. Dorang akan bagi tarikh sekian2 utk dtg jumpe encik sape2 utk duduk berbincang dan membelek tesis helaian demi helaian. Kalau ramai, termasuk dr fakulti lain2, kita kene beratur dalam bilik meeting kat PPS. Ade tesis tebal mcm buku kreisyzeig tu pun ade..ade tesis org yg nipis..(ha ha nk cerita jugek)
-Bila PPS dh puas hati dg format tesis kita, barulah beliau sign sebagai setuju utk dijilidkan. Dan request nk berapa ketul.
-So boleh pegi jilid dgn gembira tahap gaban.
-Dalam pada tu, bolehla isi borang biru dan putih. Ini termasuk mendapatkan tndatgn penyelia2, ketua jabatan dan lastly fakulti (mase hntar ke fakulti bersama2 dgn tesis yg dijilid)
-Sekian. ...tamatlah sudah cerita ini. Panjang rupenye proses ni..patutlah lama proses nk grad ni..

*Berharap dpt membantu rakan2 sy yg comel2 dan xhensem diluar sana yerk..

Thursday, December 16, 2010

Hidup terasa suram bila sidia DEMAM

Benar..bila dia demam, rase sedih..hati rasa sayu je..die nangis je..serba tak kene..sekejap tunjuk suruh bukak peti,,bila bukak peti, tunjuk kurma..bila bg kurma,,makan sikit dah tak nak..pastu nangis lagi..nasik tak mahu makan lansung..itu tak mahu ini tak mahu..kesudahannya badan makin lemah dari sehari ke sehari..makin kurus..bermanja lebih2..nk bertempek je..nangis..Muhammad Ashraf bukan jenis budak yg suka nangis tanpa sebab..jadi bila dia nangis camni,,tahulah mungkin badannya tak selesa, kepala pening dan sebagainya.. kengkadang terfikir mahu hidup di ISS (International Space Station) walaupun jaraknya hanya beberapa ratus kilometer dr Bumi ini, tp di sana bakteria dan virus tidak dapat hidup dgn gembira..hu hu,, ataupun duduk dlm cleanroom yg bebas virus dan bakteria..

Kengkadang org ni tak paham, haruslah ingat jugak bila kita tak sihat, jgnlah pula buat-buat tidak tahu pegi cium2 baby,,baby ni mudah terjangkit..jadi kalau kurang sihat, sila jauhkan diri daripada baby..bukan nak salah menyalahkan tp langkah berjaga2 kene amalkan.kasihanlah kepada baby dan mak baby..bukan senang nk mengharungi saat2 mcm ni tahu..

Muhammad Ashraf asyik batuk2,, batuk kat muka mamanya dah byk kali, tp mama rela terjangkit..mama pun dah gatal tekak asyik batuk2 jugak..harapan semoga antibodi dpt di transfer kepadanya melalui susu..sejak semalam Muhammad Ashraf sudah mahu menyusu,,sebelum ni dia asyik nk termuntah bila nganga mulut utk menyusu sehingga beberapa hari tak mahu menyusu ..terpaksa menggodanya utk minum air glukos supaya ade tenaga..tp termuntah juga air glukos tersebut..

Sedih tahu..sy tak mahu Muhammad Ashraf begini..tp tak dapat melawan takdir..mungkin ade hikmah besar disebalik sakit2 ni..

Amin

Wednesday, December 15, 2010

Contest Si Manjaku Comel

Saya jugak ditag untuk join contest ni, so sgt berbesar hati nk join gaks (kasi budak comel ini menang yerk, tuan & puan juri ^_^) syarat2 dia pun memang mudah saje nk ikut seperti di bawah ni:

1- jadi follower blog Masyimalo Heart nie.. (sudah)

2- anda mempunyai blog sendiri... (tak mau orang lain punya blog taw) (semestinya)

3- buat satu entry berkenaan contest si manjaku comel ni dan sertakan gamba Si comel anda yang paling comelll skalik (yang ni wajib). Baiklah, sy mempertaruhkan gambar ini..

Hai encik juri, sy Muhammad Ashraf bin Mohamad Faizal..mama kata ini gambar sy yg paling comel skalik..harap begitu jugak kata encik juri..he he

4- tampalkan banner kat atas tue kat side bar dan entry korang... (ni pun wajib gak) (sudah)

hai rayyan comel!

5- last sekali tinggalkan link entry korang kat comment entry ni...(sudah)

6. Yang buleh join baby dari baru lahir hingga 6 tahun....(Ashraf 1 tahun 4 bulan)

7. tag rakan2 anda 5 org...

Saya mahu tag mereka ini:
a.Mommy Aleeya Qaisara (Sis Aisyah Izo)
b.Ibu Aqil (Sis Suliana)
c.Ibu Nauwal (Sis Amni)
d.Ibu AlyaFarisha (Sis Yante)
e. Suzen ^_*

8. Juri adalah hubbyku dan ibuku okeh...(baiklah..)

hadiah : Jeng jeng.. serprise..
tapi yang pasti hadiah die best

tarikh tutup:25 December 2010 230pm (tarikh dan masa aku dinikahkan nie) (baiklah..semoga jodoh berpanjangan ye cik Juri)

Sila ke entry beliau untuk keterangan lanjut mengenai contest ini. Semoga berjaya!!

Sunday, December 12, 2010

Tag 1: Mengenali kamu dgn lebih dekat

Saya sudah terkena tag oleh Fizah,..Ho ho..sebenarnya tag ni tak tahu kene jwb secara serius atau camana..(sy seorang yg agak mengarut)..sy penah jwb tag ni mase dulu2 setelah ditag oleh bekas teman serumah kat facebook tp serius bila terkena tag ini sekali lagi sy pegi bukak semula yg dlm note kat fesbuk tu. merapunya saya..tp bila bace balik ade beberapa impian sy yg dh tercapai..

___________________________________________________________
1) Nama saya siti sarah. Umi saya kate ms sy kecik dulu umi&ayah nk letak nama sy karimah sbb sy lahir pada hari sekian2 dan waktu sekian2 dan elok jika diletakkan nama itu..tp wan/nenek sy tak stuju. Kata wan karimah tu mcm nama org dolu2..jd umi&ayah amek keputusan menamakan diriku siti sarah. Thanx to Allah..(Sy rase cam pelik pula kalaulah nama saya sekarang ini karimah..hu hu hu) Jd saya berharap dgn bernama Siti sarah ini, diriku menjadi seperti nama yang diberi…ha ha..

2) mase kecik, saya seorang yang sgt menggemari dan amek tahu pasal politik tanah air dan juga diluar negara..sbb sejak kecik ayah sy tak bg tgk tv..jd rumah sy takde tv,,tp once bile ayah beli tv, ayah tak bg tgk cerita byk2,,mesti kene tgk berita hamper 24 jam sehari..acara wajib adalah tgk berita jam 6 tv1, kemudian buletin utama tv3, kemudian ‘dunia jam 10’ tv 1 dan akhir sekali nightline kol12..meskipun aku tak berada depan tv, tp ayah mmg suka pasang kuat2 sehingga duduk kat mane lam ceruk rumah pon leh dgr dgn clear berita di tv..kalau berita tgh mlm tu dh bleh hafal apa isu2 yg berlaku..mase kecik2 dulu, mkcik sebelah rumah ckp sybudak berjiwa besar sbb sy hafal hmpir sume nama presiden & Perdana mentri negara2 kat dunia nih..ha ha..

3) Sy sayang keluarga saya..

4) Sy seorang yang cepat bosan bile lakukan rutin sama..

5)saya syg kwn2 sy,,saya harap sy seorang sahabat yg baik..(walaupun sy tahu sy tidak buat baik selalu..) ho ho maafkanlah diriku ini..

6) sy kurang suka org yg tibe2 berckp dgn nada tinggi dgn sy..kelemahan sy ialah sy akan merespon dgn kurang baik juga secara tiba2 walaupun sy tidak berniat utk lakukan begitu..dan org itu juga mungkin tdk berniat lakukan begitu desu..sumpah, sy akan menyesal slps itu...

7)Sy kurang seronok dgn org yg skema dan mengikut aturan alam dan terlalu konvensional, dan suka wat mende kurang mencabar minda..sy suka berjalan2 dan buat sesuatu yg seronok..(bosannya kalau duduk dirumah saje di hujung minggu) tolonglah selamatkan sy..

8)Mungkin sy sebenarnya seorang yg garang..sy juga seorang kakak yg garang dirumah

9) Sy sgt suka masakan gulai kawah ala2 kampung,,tp sy jarang berpeluang merasanya..mungkin sbb famili sy bukan pior asal dr kmpung..sy sgt seronok berkahwin dgn suami sy yg berasal dr kg cherang (ha ha)..mmg dpt rase gulai kawah kmpung,,fewit

10) Kadang2 sy ingin kembali ke zaman bujang yg seronok dan bebas,,skang ni seronok juga tp dh takde kwn2 yg ramai yg selalu lepak2 dpn tv smbil bergosip dan makan malam seperti di Jalan 6 dulu..oh seronoknye..

11) Sy dh mula letih nk siapkan assignment yg diberi kakpina ni tp sy akan cuba bertahan..

12) semasa zaman sekolah, sy dan kwn2 amat menggemari anime, kami akan kumpul komik setiap seorang komik yg berlainan setiap bulan,,bestnye..

13)Mase zaman sekolah menengah rendah, sy lebih dikenali dgn nama ’goku’ kerana sy sgt gilakan dragon ball sehinggalah tamat episod 43.Sy kumpul komik dball dan simpan baik2 dlm kotak dan balut semuanya cantek tanak bg kotor..oh sy sgt meminati karya akira toriyama itu..

14) Sy sgt syg pc sy,,namanya sasuke,,hphone sy namanya naruto dan DBA 8130 sy, namanya goku yg sgt comel dan gagah selalu..tp sy berharap dapat beli pc baru suatu hari nnt bile sy dh kaya raya.. sy juga sgt meminati honda city keluaran baru itu...cantek sungguh, kalau sy beli sy nk yg spec E,,cun mcm ala2 kete yg boleh bertukar jd autobot..bile sy kaya sikit nnt sy nak beli satu sbg kawan goku(DBA 8130).tp kalau sy kaya raya dua kali ganda,, sy mungkin tidak akan membeli toyota estima spt. impian ct aminah itu..sbb harganya tak semahal jam tgn Siti Nurhaliza yang dihadiahkan oleh datuk K yg berharga RM250,000 itu (utk jam sekecik itu)..atau downpayment kete BMW X5 diana danielle ex makwe anak yusop aslam itu..

15) Sy sgt gembire mendengar berite perkahwinan kwn2 sy..oh sungguh gembire,,sy harap sume org diberi jodoh dgn segera oleh Allah, bak kata sorang membe mase kursus kt taiwan hari tu..katanya ”kahwinlah segera, kiamat sudah dekat” ..semoga semua org bahagia..

16)Adik sy suka telepon sy dan minta printer dan pc sy itu,, setakat ini, permintaan ini agak sukar ditunaikan..sy dh bagi seketul pc kat rumah tp dh rosak

17) Sy suka keluar makan2 ngn ct aminah,,sbb smbil bersembang makanan sy mesti boleh habis dgn jayanya..

18)Ms kat matrik sy rase sy seorang skema dan kuat blajar sbb byk sgt assigment,,bosannya jd sy ketika itu..

19) sy ade sebuah video cam yg sy tinggalkan kat kedai fotokem di lowyat sbb repair tp mahal sgt kene bayar rm380..dah hmpir dua tahun di sana,, mungkin video cam sy dh bertukar jd autobot yg sgt bergaya..sy tak berminat dgnnya lagi..

17)sy sgt suka makanan ala2 western..tp sy juga sgt suka menghirup kuah sup dan tomyam..adik2 sy pun suka kalau sy masak kuah2 begini,, hanya ayah sorang yg suka masakan yg berasaskan nyior/ kelapa..spt kari, gulai dan sbgnya,,jd keutamaan masakan perlu berpaksi pada ayah..ayah tak suka makan ayam,, tp kalau goreng ayam garing2 ayah suka..feveret lauk ayah adalah sotong dan ikan aya..dan ayah juga sgt suka ns dagang..eh tetiba pulak cerita pasal ayah sy di rumah itu..

18) Sy bukan seorang yang pandai mengarang,,jd sy sgt susah nk tulis tesis dan menghuraikan secara pnjang lebar dan mendalam,,dr mardina kata,,penjelasan ni surface je..sila tolong sy mengarang

19) Sy selalu berharap sy mempunyai suara yang nyaring dan lantang,,mcm encik polis yg order air milo kat kedai unikeb meminta milo ais dan teh o panas sehingga tenggelam sumer suara pelanggan lain di kedai itu,,gayanya mcm beri arahan pada kadet polis yang berbaris..kuat dan lantang

20) Sy belom decide hendak mempunyai berapa org anak.. he he..

21) Sy bercita-cita untuk terbang ke mekah sebelom umor 30 thn,,kalau belum buat haji, skurang2nya dpt wat umrah..insyaAllah

22) Kwn sy pernah bermimpi sy jadi tokey kedai emas..sy berharap mimpinya jd kenyataan tp die dh cerita pd sy,,jd kemungkinan mimpi itu tak menjadi nyata..oh sedihnya..

23) Sy teringin berada di Jepun..dan berjumpa penulis cerita Naruto shipuden..disebabkan kesibukan sy dah miss beberapa episod anime kegemaran sy itu..

24) Sy teringt mase bersenam robik setiap sabtu & ahad bersama ct aminah dan kakpina di dataran pkns,,walaupun belajar tarian poco2 tp sy tak penah igt dgn betul stepnyer...

25) sy nak kuar makan ngn ct aminah sekarang..nmpknya assigment sy dh siap...ho ho ho..hari ni makan2 di UO pula..fewit
___________________________________________________________

no.14: Alhamdulillah, tidak disangka2 Allah beri rezeki utk memilikinya..demi keselesaan bila berulang balik kampung ke Kelantan-Bangi. Dulu naik kancil minyak habis rm50 jugak(kalau adik ipar 2 org tu tumpang minyak lebih sikit la sebab menampung beban kereta..)..sekarang naik Honda city minyak RM40 je balik. sgt jimat...dan lebih selesa..perjalanan 7 jam jadi 5 jam jerk (sejauh 450++km)..(i loikee). meskipun begitu, kancil masih berjasa lagi sehingga sekarang (i lap u goku)..

Sy jugak dah punya laptop baru (meskipun usia sekarang sudah 2 tahun kot..oh lama betul kisah tag kat fesbuk ni..mesti fizah kata xaci sebab copy paste dr sane saje..hu hu hu)


no.18: Sudah beres dong pasal tesis. Memang bercinta jiwa raga dgn mende alah ni bertahun2..akhirnya beban sudah pergi dari bahu ini.

no.23: Sy sudah pernah berada di Jepun. Serius (teramat sgt) sy mahu pergi lagi..saya mahu, saya mahu..pengalaman berada di sana tidak setanding tempat lain yg penah pegi,,meskipun berhari2 penah round pulau jeju dan kota seoul di korea, dan jugek pernah ke hulu ke hilir di tgh bandar teipei, taiwan. I sukaaa Jepun..

psst..Boleh dok jwb tag secara macam ni. copy paste yg lama..maafkanla daku yerk..Terima kasih.

Wednesday, December 01, 2010

Two stories in one entry (urps..)

Kisah pertama ialah mengenai botol susu pigeon Muhammad Ashraf. Kisah sebenar terbongkar apabila ambil Ashraf di sekolahnya. Rupenya bukan botol yg pecah tp gelang penutup tu..entah macam mana jd tak tahu..pelikkan sedangkan botol adalah drpada material kaca.he he..so mase nk mintak botol tu, cikgu yg bertanggungjwb terhadap kerosakan itu tidak menghntar Ashraf ke pagar tp cikgu lain, sy cuma nakkan balik botol tu bukan nk marah dia..sy tak marahlah,,nmpak takut sikit diwajahnya..sedih pulak sy..sy hnya mahu dia jaga Muhammad Ashraf dgn baik, kerosakan botol bukanlah isu besar sgt..Ini rupe kerosakan yg berlaku..Sebenarnya tudung botol ini juga dah hilang mase kat sekolah jd sy gunakan tudung penutup pureen yg tak berapa match sgt, janji berpenutup je..

Mlm itu sy ngn cik abg cuba match2kan dgn gelung yg lain. Bukak balik kotak2 botol yg masih baru (belum digunakan sbb ashraf tak mau) seperti pureen, tommy tippee, avent..dan tgk2 gelung yg botol MAM muat.So dengan konfidennya bekalkan susu esoknya dlm botol sama. Selang beberapa minit hantar Muhammad Ashraf cikgu sms kata susu bocor asyik keluar. ..hu hu mungkin sebab tak betul2 match dan gelung MAM ni.. so sy suruh cikgu masukkan susu dalam cup ijau dia.. (dan sah-sahla muhammad Ashraf tanak minum langsung dlm tu sebab biasanya dia minum air masak dr cup itu). So semalam sy ajak cik abe sy kuar g skodeng botol cap pigeon kat manjaku bangi tu sebab sy agak2 mesti muat kot gelung die sbb dr brand sama meskipun takde botol kaca wideneck cenggini(pigeon) dijual di Msia ni. Kalau nk order online dr Jepun kene kuantiti yg byk, kalau tak, tak berbaloi bayar shipping dia saje cecah ribu riban yen.

Dan pada petang itu bila balik umah terus pakaikan. Oh sgt cantek, match dan tepat sekali. try masukkan air dan tonggengkannya..oh memang tak tumpah langsung. beginilah rupanya. makin cun pulak rupe botol ni mcm baru pulak. so botol baru beli yg plastik tu simpan lagi buat koleksi peribadi..^_*..mahal jugak wei rm28 seketul ni (berbanding botol kaca itu kubeli baru rm22 di sana). Takde jual ring/gelung tu saja semata-mata hokey (ade yg neck standard je dijual).


Pastu kan sy memaksa abg sy hantar sy ke farmasi sbb nk beli urin test itu. Sebab..cik P tidak menjenguk sy bulan lepas..lagipun sy dh stop minum minuman kesihatan sejak sy lewat didatangi cik P dikhuatiri ade baby comel. Minuman kesihatan itu telah dimaklumkan tidak sesuai bg ibu mengandung. Jd sy sudah delay makan itu ubat sejak seminggu lalu,,rugila beli mahal2 kalau stop seketika nnt kesannya susahla kan nk nmpak..so i need to investigate disebalik kelewatan cik P datang ini..Pastu mlm tu mcm takut2 dan agak saspen. So sy tunggu esok pagi utk menggunakannya. Malam tu mcm2 mimpi sy, test tak menjadi la,,bila nk test tu kene masuk toilet yg ade restoren la,,memacam..past sedar2 dh pukul 5.30 pg sbb rase nk buang air..pastu terus test..OMGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!

Cuba lihat betul2 gambarajah ini. Eksidenkah??!!!!!!!!ho ho ha ha hi hi hu hu..Allah itu MAHA BERKUASA..

Sikap manusia yang biasa

Ini merupakan entry pot pet yg biasa saja. Kita ni kan sebagai manusia tidak boleh lari dari perasaan dan sikap seperti: eh rasenya sy betul.. cuma tah tahap sikap tu yg berlainan. Ade yang tahap ego yg sgt tinggi, ade yg biase2 je,,ade yang memang low..tp ia ada. Sejauh mana betulnya, sy tak pasti tp Ustaz Zamri yg cakap..ala ustaz yg comel lg MantOP tu..ya sy suka sgt tgk program bersama ustaz zamri tv 9 kul 6.30 ptg. musim bercerita, musim belajar agama, belajar alquran. Tp sekarang dh takde..minggu ni dh stat program mari bertaranum dgn ustaz yg series tu..sedap dan merdu sgt budak2 tu bertaranum..sy suka tgk pelajar2nya,, paling comel sekali si Huda.

Ok tamat kisah ustaz zamri. Ustaz Zamri pernah bercerita mengenai takdir. Bahawa takdir itu boleh berubah dgn usaha yang kita lakukan serta doa yang tidak putus-putus. Diceritakan bahawa di suatu hari semasa Nabi Adam masih di syurga, nabi Adam berkomunikasi dgn Allah s.wt. ketika itu Allah tayangkan isi dunia serta umat2 manusia yang akan dtg di tangannya (kita tak perlu bayang mcm mana, kerna Allah itu bukan seperti makhluk ciptaannya yg serba lemah ini)..pastu Nabi Adam nmpak sesuatu yang bersinar2 di tangan Allah, lalu baginda bertanya :siapa tu wahai Allah, yang kelihatan bersinar2 itu? Allah menjawab:Itu ialah Nabi Daud. Pastu Allah beritahu bahawa riwayat hidup Nabi Daud pendek sahaja iaitu 40 tahun, sedangkan umur Nabi Adam adalah seribu tahun. Lalu Nabi Adam pun mahu sedekahkan umurnya sebanyak 60tahun kepada Nabi Daud.

Apabila tiba waktu ajal Nabi Adam, Malaikat maut dtg menjengahnya..(nabi sememangnya ade kelebihan mengetahui bila malaikat maut dtg). Nabi Adam diriwayatkan tekejut.. eh kenapa kamu sudah dtg sedangkan umurku masih lg berbaki 60 tahun..pastu malaikat pun jelaskan kamu sudah sedekahkan umur kamu pada Nabi Daud, lalu nabi Adam ckp:eh ye ke..?.. bukan sebab lupa tetapi sikap manusia adalah seperti secara fitrahnya begitu, kata Ustaz, sebab itu kita bersikap begitu...wallahua'lam..

Ok. back to cerita sekarang. Tp jgnla samakan sikap kita yg keji ni dgn nabi pulak. Ade sesetengah org tu kan, memang suka bersikap seolah-olah :"Sy lebih tahu dari kamu. sy lebih terer. Kamu masih muda. Kenapa kamu buat begitu.kenapa begini?" seolah-olah hanya beliau seorang sahaja yg meningkat dewasa dan matang menghadapi kehidupan ini. Org lain jgn lebih dr tahap saya..ohhhhhhhh..Sikap begini kurang seronokla..Kadang2 kita perlu akur yang org lain juga akan dewasa dgn perubahan masa dan usia..Tahulah mereka menguruskan kehidupan mereka, mengatur sendiri hidup, membuat perancangan sekian sekian, beli kereta sekian sekian beli rumah apartment sekian sekian. jgnla kita rase kita je yg bagus dan berasa sangsi dgn keupayaan org lain.

Sekian pot pet utk hari ini.

Pasal Jurnal lagi

Mula-mula nk tulis perkara serius dulu. Sy ni kan,,kalau buat sesuatu, susah nk buat sampai betul2 habis smpai titik. Selalu kalau studi gegile pasal sesuatu tu, memang berusaha keras, tp bila dah jumpa jawapannya, sy akan end up ''oh ,,sy sudah tahu akhirnya pasal ni.." pastu kan sy pun tinggalkan,,mcm seolah2 mende tu akan lekat selamanya dlm kepala ni..bukan nk take note dan simpan elok sbg rujukan hari muka..nnt bila dh lupa kene studi lagi..adeh..

So sy nak wat sedikit nota utk rujukan sy sendiri di hari muka. Sy sudah tulis jurnal ini beberapa bulan yg lalu (sudah lamaaaaaaaa sgt..) jurnal ini berjaya ditulis sepanjang 14 muka surat. Bila dh rase mcm ok..tetiba Dr M kata kene patut huraikan panjang sikit pasal itu, ini..terus rase mls sikit sbb rase tak berbaloi spend masa lama2 pasal ini..hu hu hu (teruk sungguh daku..) lagipun sy perlu setelkan mende lain yg lebih penting...

So jurnal berkenaan adalah diberi tajuk: “Automation of transionospheric propagation using ray-tracing”. Pastu bila nk check ranking jurnal ini samada diiktiraf UKM dan diindeks dlm scopus bagai boleh masuk website library UKM:

1. masuk tun sri lanang
2. klik pada databases/e-journal
3. klik journal citation report
4. Pastu bergantung lah nk search jurnal yg spesifik atau nk taip sendiri nama jurnal available (mcm sy cuba cari group contoh:computer science, information systems) sebab nk hntar jurnal kali ini adalah berkaitan komputer.

Dah penah check beberapa jurnal yang berkaitan utk dihantar tp asyik lupa sebab tak catit. Bila dr tanya details pasal jurnal2 berkaitan barulah gabra. Paling penting dan selalu Dr M tanya berapa ranking journal? berapa impact factor?

1.
Full Journal Title: COMPUTER JOURNAL

ISO Abbrev. Title: Comput. J.
JCR Abbrev. Title: COMPUT J
Impact factor:1.394

Journal ranking:Q2




2. Full Journal Title: COMPUTER COMMUNICATIONS
ISO Abbrev. Title: Comput. Commun.
JCR Abbrev. Title: COMPUT COMMUN
Impact factor:0.933
Journal ranking: Q3

3. Full Journal Title: JOURNAL OF INFORMATION TECHNOLOGY
ISO Abbrev. Title: J. Inf. Technol.
JCR Abbrev. Title: J INF TECHNOL
Impact factor:2.049
journal ranking:Q2

So nk smbung semula cerita jurnal yang dah basi ni..skodeng dan studi pulak cara nk hntarnya. kat website bekenaan seperti: http://www.palgrave-journals.com/jit/index.html. Journal ranking tu penting sebab start tahun lepas, UKM akan bagi saguhati berbentuk wang ringgit kalau penulisan kita diterbitkan kat journal yang ade dlm ranking. Paling tinggi Q1 (rm10k) paling cikai Q4 (Rm1k). Sila la rajinkan diri tulis jurnal (smpai pengsan berguling bagai bak kata ct aminah utk menghasilkan seketul jurnal tambah2 lak yg high indeks nih..) Sy Alhamdulillah sempat merasa sikit walau jurnal berada diranking Q4..tp duit kene share dgn penama lain..hu hu (penama lain sudah tentulah supervisor2 kita otherwise kita letak nama org lain,,)

Sekian. Sila hntar jurnal cepat. Dr M sering bertanya, jurnal itu sudah dpt feedback ke..yg sana sudah hantar ke,,,sini sudah plan tulis ke desu...begitulah kehidupan yang serba kekurangan ini...sy kalau tak terpaksa menulis, sy juga tak mahu tp apakan daya...bila kita bergantung hidup dgn belas ihsan geran mereka..ho ho ha ha hi hi hu hu..

tabahkah sy? bagaimana kehidupan dihari akan dtg..belum pasti lagi..yg sy tahu mungkin ini sudah takdir sy,,inilah kegembiraan dan hidup mati saya..mungkin...sy ade keinginan menyambung pelajaran lagi tp sy sedang mengintai2 supervisor yg best tahap gaban. oh siapakah...(tetiba teringat lirik sebuah lagu,,pasal mak. sy mahu kawen..)

Sekian.

Monday, November 29, 2010

Pigeon glass bottle pecah..Arghh

Beberapa minit selepas sy hantar Muhammad Ashraf kat taska td, cikgu hantar sms yg sy baca bila sy dh smpai unikeb. Ade janji ngn ct aminah & kakfina jumpe kat situ makan2 setelah 2 tahun kakfina meninggalkan msia, belajar kat birmingham. Tp mesej itu agak menyentap sanubariku..hu hu..nk balas tak nak balas,,entah ape respon patut sy bagi kat cikgu siti..nk suruh ganti mcm kesian tgk cikgu siti tu, keje kat nurseri tu berapa sgtlah gajinya..sedih pulak rasa..dah la baru kerja,,pastu sgt baik orgnya..rase better than cikgu farah & cikgu Era yg dah tinggalkan taska tu..

mesejnya begini:
'Salam. maaf kak.botol susu ashraf pecah.td tergelincir jatuh..'

Bunyi mcm selamba tp sy faham perasaan cikgu tu tak sengaja. Mcm mana tah, nk suruh ganti pun..entahlah..Muhammad Ashraf memang suka botol itu sahaja satu-satunya,,sebelum bermcm botol sy bg mase die kecik dulu,,tommy tippe la ape la,,sume dia tidak mahu (sudahla tak suka minum dr botol). Dan botol itu sy beli mase sy kursus kat Jepun dulu ok..harganya 550Yen. Murah dan tidak didapati di Msia..botol kaca kat sini mahal wei..tambah plak,,susah nk cr yg glass bottle wideneck cenggitu...sedih.

Saya tipon kak umie mintak pendapat. Pastu kak umie ckp sekarang yg tgh berada di Jepun ialah Dr wayan. Kene mintak tolong beli ke...^_*.. adeh..

Sunday, November 28, 2010

Percutian keluarga kat PDickson

Hujung minggu baru-baru ini (27-28Nov) kami g P Dickson. Saje nk bercuti. Saya guna pakej percutian yang sy dpt setahun yg lalu tu..kalau tak guna nnt burn cenggitu je.. So sy dah tempah hotel yg kat PD (availabe ade dua jer..Casa Rachado ngn Palm Spring)..sy amik palm spring 2 hari 1 malam. So pegila pagi sabtu lalu mencari hotel tersebut. Oh sgt jauh dr bandar PD..Pastu bila pegi mase tu pukul1 kata mereka tak bleh check in lg sbb fullhouse. So katanya boleh check in kul 3ptg..so kami pun pegi la melepak umah member kamceng cik hasben kat PD jugak, dorang ajak makan tghari..Amir sendiri yg masak smbil bersembang2 smbil masak. Actually dia ajak dtg kol 3, tp sebab tak bleh check in lagi sebb tu dia ajak dtg awal sket...mase tu die baru balik dr servis kete dan beli lauk pauk utk dimasak.. Oh sgt sedap masakan amir a.k.a pokmat sbb cik abg gelarkan dia nama ni..isterinya si Pa'e tak masak sebab tgh pregnant 4 bulan. Excuse me,, umur anak sulung dia sebaya Muhammad Ashraf cuma awal beberapa bulan okey..ho ho ha ha hi hi..hari tu, amir masak ikan masak merah, ikan masak asam pedas, sayur goreng dan macam2 lagi..so bersembangla member kamceng smpai tak igt dunia smpai pegi check in hotel dah hmpir kol 5 ptg.

Pastu kan bila masuk hotel nama bloknya Duta Hacienda, agak mendukacitakan,, sebab tak mencapai expectation sebagai bilik hotel yg kita selalu pegi tu kan.. hu hu..sbb apa...kami dpt tingkat empat (paling atas) pastu tiada lif. pastu lagi tiada karpet pada lantainya, tiada telefon utk panggil room servis, laundry bag takde dan jugak tiada tab mandi. walaupun rase mcm mende tu remeh temeh tp sy tetap nk ckp kurang best ^_*. Kalau org tanya nk bg bape bintang. sy tanak bg bintang lansung,..paling worst takde peti. Diulangi: takde peti, penat sy mengendong beg chiller bersama pam avent ISIS itu..kalau zaman muhammad ashraf kecik2 dulu, mase susu tgh meriah kuasa sepuluh, dh jadi kebiasaaan sy terpaksa pam dan buang kat toilet bila travel, mase transit kat airport memana, (tetiba teringat zaman2 itu, betul..tak tipu...buang je kejenye)..so mase dua hari tu tak pam lansung, rase penuh pun tahan jer..skang zaman biasa2 je,,kalau penuh pun dah tak bocor dah..(panjang pulak citer pasal ni.serabut pulak rase jd diri sy..) sambung cerita hotel...aircond dia takde remote, so takleh control tahap kesejukan atau kepanasannya. tv pon takde remote gaks..pastu kan hotel dia kalau tgk dr pintu gerbang kat receptionist tu rase mcm wah canteknye,,mesti besar lagi kawasan2 dalam sana..sekali..tak menarik pun, blok2 macam haunted pun ade..hu hu..lenkali tak mahu hotel ini lagi. sekian cerita hotel. tp nk tempek jugak gambar bilik. Gambar budak bj belang tu ialah muhammad ashraf bukan sebab bilik haunted ye...

petang tu kitorang g kat taman tema palm spring kat dalam tu..ade famili ke ofis gathering ke ape tah tgh main sukaneka. Muhammad Ashraf pulak seronok bukan main main air kat pantai buatan tu smpai entah berapa gelen air tertelan masuk mulut.


video

Esoknya smbung sikit citer hotel lagi. Tempat dewan makan die jauh,,nk pegi kene naik kete..pastu bila pegi sana eh takde org pun dalam tu (kecuali 1 keluarga) pastu takde makan berhidang buffet tu. kene duduk dan di ambil order, tak byk choice mee goreng /kuew tiaw/meehun. pastu baru tukang masak g masak..ha ha cap ayam giler.. cik abg sy kata,,ni semua salah mama sbb tempah hotel mcm ni..mana i tahu,,tgk dlm website mcm hebat jer.. tak terjah pulak forum2 di tenet. So ckp cik abe, jgnla pikir mende kurang best, mari kita berseronok mcm muhammad ashraf..yg penting berseronok mandi pantai..oh yeaaaaaaah..

Lepas breakfast lam kul9.kitorang g pantai yg real yang betul2 kat bandar PD. Air tgh pasang..so mandi dgn gembiranya..smpai kul 11 baru naik..best sgt sebab lama tak mandi pantai..Abah siap beli bot pelampung yg hensem lagi utk budak hensem main tanpa tertelan2 air sebab terlampau excited dalam laut..


Sekian.

Update Muhammad AShraf

1. Dalam minggu ni (22hb-26 Nov) Muhammad Ashraf boleh habiskan susu sebanyak 5Oz di sekolah..wah..rase gembira dan tekejut. Bila pegi ambil kat sekolah,,cikgu ckp susu Ashraf tak cukup..cikgu terpaksa ulangckp sebab sy yg takut sy salah dengar cikgu ckp..hu hu.. Yelah,muhammad Ashraf ni mmg sejak kecik lagi tak suka minum dr botol..sanggup berlapar tunggu mama..Sebab tu Muhammad Ashraf ade abg susuan nama Muhammad Zaim. (Dr M 's son).. Ni lah abgnya lahir 30 April..Muhammad Ashraf 30 Julai. Ini anak sy jugak okey..sudah 2 org rupenya anak beta..isyk isyk..

*Muhammad Za'im (pic from fb kakaknya madihah)
2. Sy sgt seronok mase famili dtg ramai hari tu bila Ashraf pandai bersalaman dengan semua org dgn meletakkan tgn org kat pipi dia belah kiri sambil senyum dgn menunjukkan baris giginya. Kelakar setiap kali salam akan gelak2 smbil buat muka comel. Kalau mama ngn abah yg nak salam selalunya dia tak layan smbil tepis tgn mama ngn abah.pandai pulak pilih org nk salam2 nih.
3. Sejak balik dr mjlis tawfiq hari ahad baru2 ni..dia sgt rajin bejalan..nmpak lebih komfiden dan ade kesungguhan nk berjalan. Penah sy tgh basuh pinggan dia berdiri sebelah tepi pastu dia buat suara smbil buat isyarat tgn, sy pun hulur tgn sy,,dia tarik smbil bejalan laju dgn pegang jari sy, suruh sy ikut keliling umah dan ….lastly dia suruh sy duduk dekat bantal oshin sy (tmpat sy selalu baring menyusu dia)..mulutnya bising..nak menyusu,,nk dahaga agaknya. Ini video muhammad ashraf tgh bejalan smbil makan ubi goreng (sila abaikan keadaan rumah itu).
video
4. Kelakar bila sy ngn suami tgh layan tv,,tetiba dia pegi buka cabinet tv kuarkan joystick PS2 dan bg kat abah, pastu siap duduk atas riba abah smbil mulut bising pastu tgn dok tunjuk2 kat tv..suruh abah dia main PS2..(aduh,,budak ini sudah pandai pulak pasal main PS2 ni) selagi tak tukar kepada game PS2 selagi tu mulut dia bising..bila dah buka game, muka die excited nk tgk abah main (mama sgt marah okey..i dun like). Kadang2 dia pulak lebih2 nk main sekali, dua2 org pegang joystick…
5. Muhammad Ashraf sgt byk makan nasik.nonstop. pastu suka minum air glukos yg dicampur sunQuick. Pastu suka suka sgt minum teh ais ..marah kalau bg dia minum air suam je (ape kelass)
6. Suka bawak bekas biskut tiger perisa coklat suruh mama atau abah bukak sbb nak makan.
7. Boleh sebut ‘mama’ & ‘abah’ dgn clear…Cuma masih tertukar kengkadang panggil mama dgn panggilan abah atau sebaliknya. Kengkadang malas sebut, tp sengih nmpak gigi jer bila tanya mana abah? Hanya mata je berpaling tgk abah
Next. Cerita percutian di PD ^_^

Thursday, November 25, 2010

Video Uyaa & Tawfiq - Solemnization

First sekali sy nk ckp,,sy sgt sukaaa ini video okey..sgt seswai..video ni ditayangkan mase mjlis resepsi di sebelah pengantin lelaki iaitu mase mjlis kat putrajaya tu..i loike..boleh bg 5 bintang..cuma kureng syok part yg sedara dan rakan2 bg wish tu..tp overall okeylah.. sebelum tayang itu video, nak kene bg lirik lagu dulu..sekarang ni kan sumer org tgh syiok dgn lagu2 maher zain..tp series video ini best..1st time mase sesi tayang montaj ni, sume hadirin mcm terberenti makan dan masing2 tgk kat skrin2 dlm dewan tu..berdiri jugakla sikit bulu roma mase sesi akad nikah tu.. sgt syahdu..yelah,,ikatan pernikahan ni sesuatu yg sgt suci murni, jodoh kita telah ditentukan Allah..terimalah..Uyaa & Tawfiq - Solemnization :

For the Rest of My Life

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart

video

Tuesday, November 23, 2010

Wedding Paksepupu saya, Tawfiq Part 2

Sebelum mjlis bermula tok syam dah bahagikan tugas. Abah sy kene jd penyambut tetamu di pintu masuk dewan. mama pulak kene bg hadiah buah tangan kat tetamu yg nak balik..sy ni asyik berlatih bejalan je sbb dewan tu luas berkarpet, pastu sumer org2 berjalan. Kalau kat rumah sy malas bejalan sebab umah sy sempit pastu mama ngn abah pun tgk tv kadang2 baring je kat umah, sebab tu sy rase mcm takde maknenya sy nk bangun bejalan. Umah sempit nnt langgar dinding pulak,,dahla sy suka sepahkan umah..Ni gambar mama ngn abah dan jugak sy mase tu..sy pun pakai jugak tag 'family of the groom'..tugas sy ialah bertempik gembira meraikan tetamu yg datang..

Ni plak gambar paksepupu sy tu, Tawfiq & Uyaa. Mama nk glemer sensorang tak ambik sy masuk gmbar.mase ni sy tgh main ngn abah kat belakang..


Ni pulak saya, tgh sibuk kat belakang..Abah terpaksa control sy, kalau tak memang sy buat bising..mjlis siap pukul 6.30ptg.. letih sgt,,malam tu sy tidur lena..habis lenguh badan2 sy,, nasib baik mama & abah pakaikan ubat angin,, rs lega sikit otot2 kaki sy ni..

Sebelum abis cerita, sy nak letak jugak gambar atok moyang sy belah mama bersama cucunya Tawfiq dan cucu barunya Uyaa.

Nnt sy nak letak video sy di next entry.

Sekian.

Wedding Paksepupu saya, Tawfiq Part 1

Sebnarnya mama & abah amik keputusan tidak balik kampung sempena raya haji sebabnya paksepupu saya (Pkcik tawfiq) nikah kat Bangi ni pada raya ketiga. Jd seluruh keluarga sy di Kelantan dtg ke sini, Bangi. Ini sy dan mama di malam akad nikah pada malam jumaat lepas. Attire mase tu ditetapkan kaler kelabu. Mama sy belikan bj ni utk sy walaupun besar sikit sy dipakaikan jugak. Kata mama, inilah bj raya sy tahun depan sebab tu besar sikit boleh save bajet. Mama agak kedekut taik idung masin (sy dgr2 je org sebut peribahasa ni, sy tak tak tahu nape kalau kedekut, org mesti sebut ni..). Sy ngn mama je pakai grey, abah pakai bj melayu kaler ijau siap bersampin. Hensem rupanya abah sy bila pakai mcm tu. Tp mama tak ambik gmbar abah sebab kata mama abah memang mcm tu, kurang seronok nk bergambar bagai..tak mcm sy, selalu ade dlm gmbar ngn mama..sejak kecik lg mama ajar pelajaran asas ni..kene senyum cantik2 dlm gmbar..

Majlis perkahwinan diadakan dirumah mak sepupu baru saya iaitu Cik Uyaa. Rombongan keluarga sy, pengantin lelaki pakai kaler dark purple. Tp mama pakaikan sy bj kaler biru. Kata mama, bj utk boy mcm sy susah nk cari kaler purple ni mcm pink jugak,,byk utk girl je..entah betul ke tak mama ckp ni..sy pasrah je la pakai bj yg tak ikut tema ni. Rase mcm tak best pun ada sebab tak sama ngn org lain. Kata mama yg penting jd gudboy dan hensem. Pasal abah pulak, mama kata seronok sgt sebab tak payah beli baju, pakai je bj nikah dulu tu.

Sebelum berangkat g rombongan sy buat perangai ala2 mcm org mogok. Tanak dgn org pulak, padahal mama kata sy ni kalau jumpa org ramai selalu galak semacam, excitedla, mcm2..tp kadang2 buat perangai mengada. Sian sy mama ckp macam tu,,tp mungkin benar kata mama bila sy tgk semula aksi sy dengan nenek wan, iaitu moyang sy..

Sebelum tu jugak sy main lego kat umah tok syam tu..sy main sorang je,,sy dh mula pndai nk kedekut2 dgn org..kalau ade baby lain nak main lego ni, sy bertempik kuat2 pastu bawak bekas lego jauh sikit, padahal lego tu bukan lego saya pun, tp tok syam punye. Kalau dgn sepupu sy Adham, dia selalu buli sy,,mungkin sy kecik lagi,,dia tak best main ngn sy,,sume lori2 mainan Adham rampas dr tangan sy. Sy pun tak tahu kenapa Adham kedekut dgn sy..jd sy pun nk belajar kedekut jugak walau mama tegur perangai ni tak elok, sy buat jugak kat mkcik iman, dan makcik alya..mereka ni mak sepupu sy, tp sama umur je ngn saya..

Ni pulak gambar ayah tok dan nenek umi. Dua-dua ni tok nenek belah mama saya.

Rombongn ke umah pengntin pempuan ni adalah pada hari sabtu..esoknya mjlis toksyam pulak..ohya, pakcik tawfiq anak kepada tok syam. Hari Ahad tu hari yg paling sibuk dan letih sebab semua keluarga sy bertugak menguruskan mjlis. Mjlis berlansung kat dewan di masjid putrajaya. Sy pun sibuk jugak..sy tgk ramai sgt org dtg, jd sy rase excited, sy menjerit bertempik pastu sy jd rajin pulak nk bangun bejalan. Kalau tak, mama kata sy ni sejak umur setahun dah bolah bangun berdiri tepuk tgn pastu jalan dua tiga langkah., pastu duduk dah.. kali terakhir mama kata mama tgk sy cuba bejalan masa balik raya puasa hari tu,pastu sy memang dah malas nk berjalan. Kalau abah bangunkan sy pun sy akan lentokkan badan sy. Ramai org kata badan sy ni elastik mcm getah...tp hari tu sy berlatih bersungguh2 berjalan,,letih mama dan abah kene gilir2 jaga saya,,,mkcik sy pun tak larat nk jaga sy..'mama kata sy gudboy,,' seronok sgt sy..


Sebenarnya tema mjlis menghantar menantu tu kene pakai bj kaler pink purple. Mama dh pakaikan sy baju kaler merah kat saya pastu tetiba sy muntah dalam kete mase nk ke putrajaya tu. Mama kata sy tak duduk diam dalm kete sbb tu muntah, habis masam baju ngn seluar sy. Nasib baik ade baju spare,,tapi dah tak sama dgn org lain sbb bj sy kaler ijau..isyk..isyk..

Bersambung..

Monday, November 22, 2010

Raya Haji saya tahun ini

Hari raya haritu kan..mama ngn abah ckp nk balik tg malim tak jd lak sbb nenek sedara sy balik kelantan. So pada mlm raya rase mcm sedih sgt sbb rase mcm biasa2 saje kata abah & mama, mcm tak feeling nak raya (sbb tak balik kampung)..Tak penah bila hari raya rase mcm ni..abah kata raye kt kampung, kelantan sgt meriah tak kalah pada raya puasa..lg best kata abah raya aidil adha ni mewah dgn daging..pegi tgk sembelih lembu sana sini, pastu masak mcm2 jenis..ade wat kari, ade wat singgang, paling best kata mama, time raya haji ni dpt mkn perut lembu yg masak dgn air asam tu mkn byk2,,memang feveret mama tu..Raya haji tahun lepas sy kecik lagi..baru beberapa bulan, mase raya haji tahun lepas tu lah abah & mama wat korban lembu dua bahagian untk mjlis aqiqah sy..sy tak pegi pulak tempt sembelih lembu tu sbb sy kecik lagi..mama kata ni gmbr sy mase tu ngn ayah tok :

mase ni kata mama umur sy hmpir 4 bulan

Pada hari raya AidilAdha tahun ni sy, abah & mama g raya umah tok sedara sy yg kat sungai tangkas bangi ni, tok Syam. Menurut nenek belah abah, muka sy byk iras anak beranak belah mama sy. Tak macam sepupu sy muka dia byk iras belah nenek belah abah:

ni sepupu sy belah abah. nama Adham..gmbar ngn pakcik sy

Gmbar tok ayah &nenek belah abah. Nenek sy adalah seorang berbangsa cina manakala tok ayah org melayu tulen
Ni sy tgh main teddy bear kat umah jiran nenek mase raya puasa,
sebelah sy ialah abah & nenek


Mungkin sebab sy tak sepet mcm sepupu sy tu..sy byk ikut muka mama. Ni mama saya..cun kan mama saya..(haha..) mama suruh ckp mcm ni..mama memang camni..selalu perasan lebih sikit

Ooh ckp pasal raya haji lagi..lepas sy g raya umah toksyam,,sy pun g seharian pulak kt umah sepupu sy Adham tu, kat shah Alam. Lepas Asar, sy g Pantai Remis.


Ayah Long yg bawak..katanya kat situ gelemer kerang bakar tp mase kitorang g,,kata encik kedai tu ,,kerang da abes..so mama pun buat muka sedih. Mengada la mama tu padahal kat rumah setiap hari dh makan kerang rebus..kerang bakar pun bukannya takde kat bangi tu..Hanya sy ngn abah je yg tahu perangai mama ni..

Nilah gmbar sy ngn keluarga sepupu belah abah sy kat pantai remis raya haji hari tu. Org g raya, tp sy ni g pntai..takde feel raya pun. Belah mama takde sepupu lagi sebab mama sy je yg dah kawen. mkcik2 pakcik lain lom kawen lagi. Mase ni sy tekejut sebab dpt tahu Adham dah nak dpt adik baru..wah..sy je masih solo nmpaknya..Mama Adham dah pregnant 3 bulan. Mama sy tu entahla..katanya nk tunggu sy bertambah hensem sikit, baru boleh bg adik..ha haha..entah ape2 mama tu..

Sekian.

Monday, November 15, 2010

Salam Aidil Adha

Selamat Hari Raya AidilAdha ye rakan-rakan dan aunties sumer. Mama Ashraf kata kami tak balik kampung tahun ni sebab ramai famili Ashraf akan datang Bangi pada hari raya ke3 nnt sempena mjlis kahwin pak sepupu sy, pakcik Tawfiq (sepupu mama saya). Mjlis kahwinnya lambat lagi, so abah ajak balik umah tok sedara sy kat tg malim perak..ta ta..!!- Muhammad Ashraf.Nnt sy suruh mama rajin sikit update pasal sy. Mama tu asyik potpet pasal dia je kan..isyk..isyk..
bye~

Friday, November 12, 2010

Ikan keli percik

Percik mercik ni memang feveret cik abe sy. Dia tak pernah bagitahu ape feveret fud dia sejak kami kawen, tp setelah dua tahun kawen ni sy tahulah ape dia suka bila die makan secara terlebih excited bila masak lauk ini, percik, atau udang masak pedas. memang suka habis, boleh tolong kacau2 atas dapur smpai hidang nasik segala nk tolong buatkan..

Semalam masak ni. Korang boleh pilih nk percik kaler merah atau putih. kalau nk merah masukkan cili kering dlm beberapa batang(4 btg camtu).

Utk kuah:
Ni bahan2 (bajetlah berapa2 kuantiti yg disukai):
1. bawang putih, merah, halia, lengkuas (sikit jer), cili kering -blend
2.santan
3.1 asam keping
4. 2 batang serai diketuk

cara buat:
1. masukkan sume bahan kuah tadi serentak dalam periuk. masakla hingga mendidih. tarukkan garam & gula secukup rasa.

Bahan utk ikan keli (atau ayam dsb nya):
1.bawang putih, merah, halia, kunyit hidup/debu -tumbuk atau blend kering
2.tambahla garam sikit
3.gaulkan ngn lauk tersebut (ikan keli)
4.goreng secara biasa2 (takyah garing sgt) atau bakar ikut selera masing2
5. masukkan dalam kuah yg dah siap tadi.
6.boleh hidang

hasilnya, tara!!!!!!!!

(xde cili kering dah abis, so masukkan cili sos sikit, haha..)

Cubalah. best punye..ade org tanya..percik2 ni kan masakan kelantan selalunya.mcm mane masak percik..camnilah..senangkan..selamat mencuba~

Sekian.

Thursday, November 11, 2010

Dah kuar dah white colour

Tahun lepas kami tempah warna ini sebab dah dikhabarkan akan dikeluarkan di Malaysia warna ni. Berbulan2 tunggu.. sbb dorang belum decide dan tunggu keadaan ekonomi ok kot..Pastu dah lama sgt, mase tu org Honda ckp warna yg availabe (setelah 2 bulan tunggu) ade warna hitam kalau nk cepat..oh sy tidak mahu..kereta ini paling sy kurang minat adalah kaler hitam dan silver metalic. So kami pun tukar amik kaler kelabu itu..selepas 4 bulan baru boleh dapat kereta dr tarikh tempah. sy tertanya2 bilakah sebenarnya keluar versi white itu. Oh rupanya bulan ini. November 2010..betapa setahun baru dapt naik kete ni kalau kami stick dgn kaler ni suatu ketika duli..tp bila dh umum kuar ni tetiba rase jeles seposen dua..:

(gambar dari encik google)

*tgh tunggu kemunculannya di jalan raya

Wednesday, November 10, 2010

Ikan Siakap Masak Lemon

Eh tetiba lak wat entry pasal masak. Semalam masak ni., memang senang je.. Hujung minggu lepas beli ikan siakap 2ekor rm30. entah bape kilo tp besar gile la saiz ikannya. okey..ni bahan2 & cara masaknya (kuantiti bahan adalah ikut selera sy-sy kurang gemar bwg putih). ni untuk makan dua org, separuh ikan siakap.

Bahan:
1. 1 ulas bwg putih dimayang
2. 4 ulas bwg merah (ade saiz besar ade kecik) dimayang
3. sebatang serai dipotong halus2
4. sebiji setengah lemon
5. seinci halia dimayang juga
6. daun ketumbar

cara masak:
1. masukkan air (ikut suka nk byk mana air) dalam kuali
2. pasangkan api
3. perahkan lemon (sila tapis utk elak biji masuk dlm kuali)
4. masukkan garam dan gula secukup rasa pastu kacau2
5. masukkan segala bahan2 yg dimayang td
6.bila air dah menggelegak masukkan ikan siakap
7. bila sebelah ikan dh masak, balikkan sebelah lain pulak
8. bila dh hmpir masak, boleh masukkan daun ketumbar yg dipotong2
9. siap dan boleh hidang

Ni gambarnya. Oh gambar kurang menarik sbb daun ketumbar dah kecut dan jd kaler kuning (nmpak mcm ikan singgang pulak). xpe..janji sedap..smpai encik tu menjilat jari ^_^. hirisan lemon tu hiasan je..he he


Sekian.

Tuesday, November 09, 2010

This life is ..

Kengkadang org nmpak hidup org lain begitu indah
Tp kita tidak tahu seberapa mana tahap indah mereka (miserable kah?)
kadang2 org pikir ade org lain yg memiliki segalanya
Tp mungkin dalam hati mereka ade banjir air mata
kadang2 kita lihat ada org yg kelihatan bersusah payah
menghadapi hidupnya
padahal tiada duka air mata dlm hatinya
melainkan bahagia semata
Pada masa ini
Sy perlu serius dgn kehidupan sy..
Tahun depan sy mahu jd surirumah sepenuh masa
(sengih jap)
Sila la hantar anak sorang dua ke rumah saya
jd baby sitter (layakke?)
Mengisi hari dengan gembira
(dgn secubit perasaan sedih bin pilu..)

Monday, November 08, 2010

Kisah parti, aksi lompat-lompat dan piala malaysia

Cuba lihat senario politik kini. Ade satu parti tu mcm jd tempat persinggahan. Org lompat kuar dari sana ke sini, berenti jap pastu lompat kuar pulak. Memang benar jadi politikus ni kenelah berkorban jiwa raga, kene kuat, kene jd org besi yg tahan panas hujan, karat dan segalanya. Kalau jenis ikhlas berjuang, lg byk cabarannya..Yang baik nmpak jahat dikacamata sesetengah org..yg jahat nmpak baik di kacamata sesetengah org yg lain pulak..Silalah buka mata kita dan rasional dalam menilai mereka. Jgn kita obses dgn sesetengah org atau parti smpai kita buta menilai, dan membutakan mata, memekakkan telinga untuk mendengar pihak lain. Saya tunggu berita pengundian di Dun Galas dan Batu Sapi pada malam tu..terseksa jiwa raga tau tunggu keputusan pilihanraya, nk pegi mana2 nk kene tunggu dulu sbb nk tahu sgt. Sy ni memang begini..ha ha..lagi pemberita lambat2kan, naik geram dibuatnya..ceh..

Kerusi Dun Galas N45 adalah salah satu dewan undangan negeri (DUN) dalam parlimen Gua musang. Kalau korang nak tahu kat kelantan ni tempat kuat Barisan Nasional ialah kawasan Jeli di bawah kuasa Tok Pa (Dato' Mustafa Mohd) dan Gua Musang di bawah kuasa Ku Li (tengku razaleigh hamzah). Mereka ini memang disenangi dan disayangi oleh org2 di sana, jd sukar sikitlah bg PAS nk tembus kawasan2 ini. Sebenarnya org Kelantan ni pilih pemimpin kawasan mereka, bukan kerana parti PAS semata2. Sebabnya sejerah kawasan parlimen tempat tinggal sy sendiri pun boleh pulak semua kerusi2 DUN PAS yg menang tp kerusi parlimen, BN yg menang. Cantek tak...? ho ho...strategi pengundi sendiri. Undi adalah hak anda. dan undi adalah rahsia..


Sebelum terlambat. sy still nk ucapkan tahniah kat skuad red warrior atas kemenangan piala malaysia 2010 baru2 ini. Boleh x,,sy menjerit dalam rumah mase gol kedua. mesti makcik depan rumah tu pelik..nmpak comel je pempuan tu tp menjerit tak hingat (perasan diri comel ha ha).Sekian.

Sickness

Dua minggu lepas balik umah hari jumaat, Ashraf demam muntah2 dgn teruknya. melepekla hujung minggu tu. Asal makan/minum muntah, isap susu muntah. Dah bagi ubat cucuk ikut bontot. makan ubat tanak..Sy tak citer pun kat encik blog ini lepas3 hari dah okey..tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..yg sedihnya..minggu ni stat malam kamis tu (jumaat cuti deepavali) muntah2 lagi..pastu demam..adoiiiiii..demam,pastu seminggu dah okey, pastu demam lagi??, ..isyk..isyk.. sedih dan susah hati mamanya..

Ini gambar pada mlm yg stat muntah dua minggu lepas..setiap mlm tak tidur sebab kene urut2 belakang badan dia bile die tgh muntah..dan sapukan minyak angin yuyee cap limau..pastu abisla cadar tilam..baju tidur die pun 3 kali tukar..baju dan kain sy sekali kene muntah muhammad Ashraf.kesian sgt..dehidration..bg minum air ors..,sgt behave (sedih mama tgk)..

Bila dah sihat. main. tgk ni. buat muka hensem yg meruntun jiwa. seronoknya tgk dia sihat..

pastu demam lagi..kitorang balik tg malim hujung minggu baru2 ni..dia bila dah demam ni ..tanakla ngn sumer org.,.nak ngn org die kenal jerk..tak amik gambar mase demam baru ni..tp memang sedih bila tgh malam badan panas pastu ayik muntah jerk..kenela mama ngn abah bangun, lap muntah, suap ubat dan macam2 lagi..pastu kan boleh terbabas jap subuh..tersedar kol 7.05pg..sbb gara2 tido tak menentu jage Muhammad Ashraf..ni gambar bila dah sihat sikit. terus naik motor. tapi bila dah melalui fasa demam ni..mesti dah tak mahu makan. nk nenen jer..mana nk besar badan tu..susah nk cari balik selera makan dia..

Muhammad Ashraf. tolongla makan byk2..mama dah pesan suruh naik 2kg menjelang aidil Adha nnt. Harap Muhammad Ashraf dpt tunaikan hasrat ni..hu hu..

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...