Tuesday, August 31, 2010

Peristiwa di bulan pose

Hari ni masuk hari ke 22 puasa. yey! sy rase best sebab sy belum lagi miss puasa. Ini bermakna sudah konfem sy takkan ganti puasa selama 22 hari (eh 21 hari..hari ni belum berakhir lagi)..hu hu.. bukan mcm tahun lepas di mana tidak puasa langsung selama 30 hari sbb nifas (dasat okey!). Sy telah berusaha ganti puasa secara berdikit2 sepanjang tahun ni iaitu selepas Muhammad Ashraf berusia 6 bulan (sgt gembira berjaya ganti 30 hari tu..rase mcm nk nanges..). Sepatutnya dah tiba waktu bercuti (period) tp tak dtg pun. harap2 dapat lepas 30 hari (oh bahagianya kalau tak perlu ganti puasa, horey~).

Bila direnung balik rase sedih sebab sekarang dh masuk 10 hari terakhir Ramadhan. Sgt cepat mase berlalu..hari2 yg indah ini perlu dihayati sepenuhnya..berikanlah kami semua kekuatan utk buat amal ibadat ya Allah..

Pada sabtu hujung minggu lepas, sy tetiba teringin sgt nk makan sedap2..so mase tu sy ajak cik abe sy pegi restoran Mohd Chan Abdullah yg baru bukak itu..mase kami pegi dh kol 10 setengah mlm. dan kedai sudah dlm proses nk tutup.. tp dalam hati sy gembira sbb sy ade can lepak kat restoran italees tu makanan western..sy makan lamb chop ngn mushroom soup (masin sikitlah mushroom soup dia) .sy sorang je makan. cik abe cilok mkn kentang lam pinggan sy je..tp budak itu sgt tidak terkawal..nasib baik cik abe tak makan..so die bwk budak itu round2 kat luar kejap (smbil itu mamanya melantak dgn hebatnya).

Aksi tidak boleh duduk diam. Saje sy cuba letak dia dlm kerusi baby tu, igt nk letak sekejap je sbb nk try amek gmbar dia (smbil tunggu makanan). hoh dia hampir terjun okey! hampir tersentap jantung sy mase tu..sikit lagi nk terbalik kerusi itu..nasib baik sy cepat pegang (ho ho)..

Rajah 1: gambar seblum hampir tersungkur jatuh.

Rajah 2 & 3 &4: Aksi tidak boleh duduk diam

Pada hari Ahad pulak pakcik kat sg tangkas ajak bukak pose umah die.. so jumpa ramai sepupu sepapat..Muhammad Ashraf adalah generasi baru yg pertama dan satu-satunya cicit nenek sy seblah umi..ni aksi muhammad Ashraf main lego bersama mak sepupu beliau iaitu alya (sama umur jer..ho ho)..muhammad Ashraf tukang sepahkan, Alya sgt baik tukang kutip simpan lam tupperware logo2 tu..
Gambar: Ashraf dan Alya ( Alya adalah sepupu mama muhammad Ashraf) ;p

Adekah patut abg kepada alya yg darjah 1 tu ckp kat sy, "kak sarah boleh tak bagi Ashraf kat kitorang, boleh Alya main2 ngn Ashraf kt umah. Nnt kak sarah beranak lah anak yg lain".. ha ha ha..fahim fahim..

Sekian.

Sunday, August 29, 2010

update. UIA.

Beberapa hari lalu,,sy dipanggil dtg utk interview. nama postnya academic trainee di UIA gombak. mase tu tertanya apakah 'academic trainee???' secara jelasnya.. apekah..apekah. kene interview kat kulliyyah of information and communication technology. Perasaan sy mase tu ialah tidak ade apa2 perasaan. Mcm pegi ke hujung bangunan dan terjun. ha ha.. sebabnya sefaham sy academic trainee mcm tajaan utk smbung blaja..ke tutor ke ape..or lekcere?...pastu plak kat gombak yg sejauh 100 km (pegi balik desu) dari umah sy yg permai di Bangi ini...so sy pun bawak buku yg terkandung segala publication sy (standard la nk kene ade ni kalau nk masuk academic line..nk menjual diri..) pastu bila start je conversation tu. sy tanya nk penjelasan apekah academic trainee..hmm pastu terus rase cam bosan dan malas layan. post ni adalah sgt seswai kalau org yg mmg tgh nk smbung phd (dah ade offer letter, dah ade tajuk segala) lagi..ia bukan mcm SLAB sbb bila abes smbung blajar,, kita tak terikat dgn UIA (ikut suka hang nk g keje kat mane) dan ianya bukan biasiswa dr UIA tp dari dr kementerian ape tah..dorang just mencadang nama org jers..

Yg tak bestnye ialah dia amik buku publication bagai sy itu.katanya nk wat report. sy mcm berat hati nk bg tp takut mcm tak best dan rude plak kalau mcm berlagak tanak bg.. bila on d way balik baru sy teringat yg sy takde softcopy yg conference RFM itu..ade org itu penah tulis kerja sy itu.. dan kemudian tak reti nk present (alasannya dia sibuk).. end up taruk nama sy last minit sbb nk suruh sy present..(berdasarkan nasihat Dr M bahawa tak perlu present bg pihaknya, lagipun dia cilok kerja kamu dan pndai2 lah present sendiri).. walau akhirnya sy masih nk guna paper itu sebagai salah satu publication sy since ade nama sy..tak salah bukan?,.. kerna itulah pertama kali dan satu-satunya yg die tulih nama sy (even paling belakang)..yg lain tiada lagi nama sy ..huh

Sy sedang menanti harinya. di mana rezeki berpihak pada sy pula. Semoga dipermudahkan. Amin.

Thursday, August 19, 2010

Loan rumah tersebut sudah approve

Alhamdulillah.seronok sgt. Sy pernah cerita pasal ade satu rumah yg kami bekenan itu..akhirnya setelah begitu begini..RHB sgt lama feedback utk setiap kali approach. OCBC dah rijek (hu hu..) akhirnya Ambank yang approve kan..sgt bersyukur..rase mcm terlepas satu beban. 2 bulan jugakla tunggu keputusan..(yela sbb sgt over mahu membeli rumah itu okey,, )..rumah itu bakal siap dalam mase 3 -4 tahun lagi..tak kisah..sbb rumah apartment green villa kami sudah siap dan bakal dpt kunci lepas raya, insyaAllah. so dengan pelepasan loan ini, sy fikir kitorang akan berdikit-dikit dan mungkin tak make-up sgt umah green villa itu (boleh percaya ke...hu hu..) seriously, sy akan pertimbangkan kos utk membeli perabot rumah green villa itu. Sy nk buat jugak kitchen kabinet yg simple2 yg agak2 murah (berapa ek..) lam seribu hinggit or below..takpun bina simen sendiri jerk..ha ha..

Skang perkara utama yg sy pikir adalah mahu setelkan viva dan hantar tesis master secepat mungkin. Dan mahu keje yg secure dan tetap (Ya Allah murahkanlah rezeki). Sbb dalam pada berpikir nak cat dinding umah warna apa..nk beli perabot kaler apa..langsir camane..tp hati dan kepala tetap serabut pasal viva jugak..bagaimanakah..

ni rupa green villa tu.. (tak green tp grey)

Gambar bwh ni lak model rumah taman tropika 2 yang kitorang berangan nk beli 2 bulan yg lalu..Dan sgt tak percaya akhirnya berjaya beli..my Hubby sgt best!.sy sedih sgt sbb tak dapat membuatkan application for loan tu strong sbb sy kan tak abis master lg..cian cik hubby..dia usahakan jugak berjaya dgn pelbagai senjata termasuk surat KPT yang berjanji bg elaun tahunan, bulanan apabila dia sambung phd next year. dan jugak surat penangguhan belajar (beliau dh penah dftr sambung last year tp tangguh sbb g keje kat upnm) dan menunggu untuk dpt confirmation utk tetap insyaAllah tak lama lagi..Alhamdulillah..syukur sgt.. mungkin sbb tu pihak bank nmpak yg kita bukan ckp kosong.. sbb harga rumah ni memang tak terjangkau dek akal pikiran sy utk membelinya pada masa dahulu kala..rasenya rumah ni kalau dh siap besok mesti harganya naik mencanak2...bayangkan kalau kita jual (tp kami takkan jual umah ni insyaAllah).. keluasannya 3100sqft berbanding apartment green villa sy hanya 895sqft.

Ini merupakan rakaman video Muhammad Ashraf yg sedang melakukan aksi mengada-ngadanya.

video

Tuesday, August 17, 2010

Viva master

Sebut pasal ni. rase mcm marah pun ade. sedih pun ade. nk gelak dulu hahahaha..bertahun sy amik mase utk menulis tesis. seingat sy, sy dah start menulis mase sy sebelum kahwin hari tu. sebelum sy pegi kursus BTN bg penerima biasiswa NSF selama 2 minggu itu. mase tu Mei 2008. Sy cuba mengingat kronologinya:

Dalam pada sibuk konferen, at last dalam disember 2008 sy dah hntar full draf iaitu seketul tesis. pastu cek baiki cek baiki ..akhirnya draf entah ke7 atau ke 8 sy hntar akhirnya pada Disember 2009 (setelah Dr M suruh tmbah result byk-byk dan kene run run beberapa program lagi dan lagi..).

Then pada awal Mei 2010 sy dh siap hntar 7 ketul tesis draf akhir ke fakulti, PPS segala. UKM dah buat rule yg cuba memastikan pelajar dpt viva dlm mase 2 bulan selepas menghantar tesis. sy tunggu dan tungu dan tunggu..

Tetiba che wah bagitahu tarikh kasar sy viva dalah 7 Sept 2010. (iaitu 2 hari seblom raye) .Lg menyedihkan rakan2 seperjuangan viva terlebih dahulu daripada sy walaupun sy hntar tesis lebih awl....sy tak dpt lari drpada perasaan sedih. sedih tau..hu hu..sy cuba menenangkan hati. Mungkin ada hikmah besar yg sy tak tahu..insyaAllah..

Walaupun diberitakan viva pada 7 Sept tp sy belum dapat hitam putih..dan kata che wah lagi mungkin sebetulnya lepas raya baru sy viva..hu hu..sedih lagi.. semuanya bergantung pada external examiner. Lambat feedback beliau lambatlah viva kita..external sy adalah Dr X daripada UTM Skudai. Hmm borang ringkasan biodata diri pemeriksa luar pun sy yg isikan utk dihantar pada fakulti. Semua Dr M suruh buat sendiri..

Dr X beri maklumat tidak cukup serta tidak update publication terbaru beliau. Tgk yg jurnal pun yg tahun 2000 ke bawah..sape nk layan..UKM ade demand tersendiri terutama fakulti kejuruteraan nih..mau nye dirijek sebagai pemeriksa luar dikatakan tak layak plaks...Maklumlah..pensyarah kan sentiasa sibuk mane sempat nk update CV ni okey..(bukan mcm kamu) dan mungkin jugak yg hantar emel tu cuma PA dia atau RA dia yg buat CV tu..ho ho..sy cuba search nama beliau ..google di sana sini..sy cari nama2 yg selalu join venture dalam jurnal dan paper conference beliau..dan jumpalah beberapa ketul jurnal Dr X yang tak di update dlm CV yg beliau beri itu..take time tau nk wat sumer tu..

Dan sekarang sy cuma berdoa semoga dipermudahkan Allah utk menghadapi hari 'besar' itu..dah tak peduli hal lain..kau nk konvo bila pun dah malas nk layan..sy berharap utk berada pada tahap kesihatan maksima pada hari tu. mudah mudahan..Ya Allah, bantulah diriku..

Sunday, August 15, 2010

Demam sakit urat dan puasa saya

Dua kali dah kene di bulan ramadhan ni. Bdn jd lenguh2, pastu rase bedenyut sana, denyut sini secara tiba2 dan meyakitkan la jugak. Pastu kepala rase pening, hati rase bedebar2. Badan rase sejuk smpai ke tulang..kaki plak kebas rase sbb terlmpau sejuk. Tp bila org sentuh bdn kita, katanya panas. Sy yg rase sejuk ni siap berbungkus bagai dalam selimut, dalam toto, cik abe pakaikan stokin....bila tiba waktu berbuka puasa, amatlah tidak lalu makan. minum air je abis dua botol..pastu ratah ayam secubit dua,,nasik tak lalu..bila mlm mula perut rase lapar amat. Pastu cik abe yg baru balik terawih direquest mcm2.mintak belikan Activefast kat seven-e. pastu request belikan kek buah. Bila cik abe balik..lagi mengada2 mintak cik abe masakkan 2 bijik telur masak separuh nk yg mcm ala2 kopitiam..

Hmm ..bulan Ramadhan dirasakan sgt cepat berlalu. Bayangkan bila berakhirnya minggu ini mknanya dah 10 hari kita puasa. Walaupun sgt mencabar, kerana exhausted, lagi sgt mendahagakan terutama bg ibu menyusu mcm sy..asal berbuka je air yg sy terjah byk byk byk..pastu kuih yg over manis. Makan nasik kemudian bila sy dh mula rase lapar. Serius, ms berbuka memang mcm org dr gurun yg tak jumpe air berbulan lamanya..tp sy ingin menghayatinya..best bila berjaya puasa. Nikmat sgt..Semoga Allah beri kekuatan pada kita. Dalam pada menahan lapar dan dahaga, kene rajinkan diri buat amal yg lain.. Sy tahun ini tidak dpt bertarawikh sbb sibuk dgn muhammad Ashraf. Mana boleh bawak encik tu ke masjid.kalau semayang isyak kt umah pun asyik sibuk ngn die je dok sengih depan kita atas sejadah. Mana nk sujud atas kaki dia?tgn dia..adeh..nk main je kejenya..

Sy rindu zaman sy g terawikh ngn cik abe mase thn 2008. mase tu mmg best sgt, menghayati puasa berdua..tp skang pun best jugak. dok gelak ngn kerenah budak itu saja..

Salam Ramadhan.





Thursday, August 12, 2010

Semangat puasa dan raya

I want to make this post short jerk. xde sape request pun sy tulis (entah ade org bace ke tak pun tak tahu), saje nk menulis jugak, kalau diberi mase lapang yg benar2 lapang mesti best..(apa yg best pun tak tahu jugak..ha haha),, tp mcm best kalau boleh cerita kisah muhammad Ashraf sy..

Sebenarnya sy baru siap meletihkan diri mengarang jurnal. Muka Dr M agak exsaited sejak kebelakangn ini bila ct sarah dan ct aminah menulis dan menulis...(ho ho sy rase mungkin Dr bercita2 nk dpt titlle Prof seberapa segera)..

Oh sy kene tulis laju2 dalam mase diberi 10 minit lagi (entah sape suruh pun tak tahu jugak)..sy sendiri nk stop pada pukul 4.40pm ni utk g solat asar segera supaya buleh balik ambik muhammad Ashraf dengan gembira..Sy rase semangat puasa dan raya sy pd tahun ni agak berlainan. Rase mcm terharu, terindah dan macam2 lagi..bila pikir2 knapa sy rase camtu..baru sy teringat yg tahun lepas sy langsung tak berkesempatan puasa, terawih, bace quran segala..so raye pun rase mcm xspesel sgt. Mklumla dalam pantang mase tuh..(oh patutla..)

Pastu bila pikir lagi,,tahun ni rase sgt best raya nnt sbb dah ade Muhammad Ashraf (thn lepas dah ade tp baru bersalin tgh sakit2 dan tak prepare ape pun utk raye. Muhammad Ashraf dipakaikan bj yg org bagi je)..nak wat tema jauh sekali..Sebenarnya sejak sy kahwin dah 2x kali raye puasa bersama pada 2008 dan 2009. Baru sy perasan yg sy memang agak hampeh sbb tak penah beli baju raya. Pakai je bj yg ade...pastu cik abe pulak tak nak dibelikan baju melayu sbb katanya buat rugi je bukan selau pakai. So setiap kali raya,,kalau bukan pakai bj melayu kaler ijau, cik abe akan pakai baju ungu. Itulah baju melayu yg beliau ade..(ha ha ha) iaitu baju yg dipakainya dihari perkahwinan kami. Sy pulak akan pakai bj yg ade yg konon2 ala match sikit pun takpe ngn cik abe..(padahal tak match lansung).. sekarang baru sy pikir oh bagusnya kak ipar sy yg selalu sedondon ngn lakinya itu..mesti makmentua sy pikir kat sy, kenapalah menantu aku sorang ni tak berapa best..(he he adekah..)

Mari kita lihat gmbar raya sy pada tahun 2008 dan 2009.

Rajah 1: di rumah mentua sy.sy pakai baju pink dan kainnya sgtlah pink.

Rajah 2:Ini raye thn lepas.sorang ijau sorang purple.

Rajah 3: ipar sy yg sedondon yg cantek dilihat

Xde plak dlm laptop ni gmbar raye haji yg menunjukkan cik abe sy pakai baju kaler ijau. sy pun pakai kaler ijau tp kitorang memang ulang2 pakai bj sama. hah hah..Tp bila dh ade anak ni, sy sgt bersemangt nk raye okey..sy dah beli baju siap2 yg memang sedondon gile termasuk muhammad Ashraf. Ha ha rase mcm tak sabar nk raye (mcm budak2 plak baru masuk 2 hari pose..dah berangan). Tp sy tgh tunggu pasar2 kat metro kajang bukak nk cari songkok kecik dan kain sampin utk Muhammad Ashraf. Bestnye kanss..

Pastu kan adik sy yg kat Mesir tu akan balik tahun ni. Dah 2 tahun dia tak balik tau..last die pegi mase tu sy belum pun ngndung lagi..so kitorang rase mcm raya kali ni sgt happening sebab sume ade ditambah plak Muhammad Ashraf pun dah besar sket..mungkin byk dpt duit raya..ha ha ha..Adik sy tu pun cam tak sabar lg nk jumpa satu-satunya anak sedaranya tu

Rajah 4: adik sy muhammad ishaq yg pakai bj kaler putih berseluar jean tu

Sekian. Selamat berpuasa.

Tuesday, August 10, 2010

My lappy dah okey

Semalam sy donlod dan install Ad-Aware. lama juga proses install ditambah ngn laptop yg dh jd slow. Sy nk share kat sini kalau ade kengkawan yg nak donlod secara free (tak kuasa nk bayar kan..? ho ho) Silalah klik -->ini. Pastu scanla pc anda menggunakan remover tersebut seperti ini. (ops saje nk tunjuk paras rupa desktop kan..he he..)


Selepas menscan, maka terjumpalah beratus2 kuman kecik ini, ditangkap dan pembunuhan berlaku secara berleluasa. Kemudian sy pon restart pc. Tetiba masih ade seketul kuman agak degil muncul mase boot masuk windows. Ia muncul dgn cara begini..eh tak amik gmbar mase tu.. dia tulis begini :csrcs.exe not found. dia keluar secara tekejut di depan mata anda seperti mesej warning! maka ketahuilah ia merupakan seketul Trojan W32.Spybot-EI. Maka sy cuba cari prosesnya dlm windows task manager dgn cara tekan secara serentak ctrl-alt-delete. tak jumpa! bila kuarkan hidden file pun tak kelihatan dalam c/windows/system32.

Anda boleh cari dia di sini. sila klik kat butang start->run. taip regedit. pastu sila cari HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon. anda akan nmpak ade value dalam tu nama Shell ...explorer.exe csrcs.exe. Silalah delete value ini. pastu tutup segala. restart. siap. InsyaAllah laptop anda akan sihat sepenuhnya. Guna kaedah sama untuk kuman2 yg bersembunyi disebalik nama file perlaksanaan (.exe is execute) cuma kene cari nama value dia.

Alhamdulillah dah ok.


Monday, August 09, 2010

Kisah komputer, dan anak kuman malware


Laptop sy. Saya dah byk ketinggalan pasal virus terbaru, worm, malware, adware segala..dulu sy pelajar degree jurusan IT dalam kurungan software engineering. Jd mase belajar dulu sy dah terbiasa kopak komputer, copy hardisk to hdisk (contohnya dgn cara jdkan salah satu hdisk tersebut sbg master dan satu lagi slave dgn cara tukar jumper atau cara lebih senang biarkan pc bace from hdisk first mase boot masuk windows dgn menjadikan satu lg hdisk yg berpenyakit pasangkan pada kabel milik CD).

Dulu sy dah biasa dengar, kalau pc bermasalah bunyi sekian2, dh boleh tahu masalah kat mane,,RAM ke ape yg poblem. Tak penah belajar dlm kelas, tp terpaksa tahu dan belajar sendiri.. Dulu sy agak terer memaksimakan fungsi dan kelajuan PC dengan cara menambahkan ruang bg Random access memory. Dulu sy tahu macm mane nk buang virus degil dalam REGISTER dalam sesebuah komputer. Jgn la ckp sy over pulaks (sy pelajar yg biasa2 je dulu), tp sekarang sy dh byk lupa..nk masuk tempat nk buang program di START UP yg melambatkan komputer mase boot pun lupe words dia..pk punye pk..bukan cmd, bukan ipconfig...sekali ohhhhh msconfig (berkarat sungguh otak ini..) Mungkin sy jugak dh lupa macamana mane nk masuk safemode..tetiba rase mcm bodoh..

Sy dah lama meninggalkan dunia komputer. Tp sy masih tahu format komputer insyaAllah. Sy jugak dh berkarat programming. sbb tidak diasah, manusia memang mudah lupe..sekarang dlm kepala otak sy ialah, ionosphere, ray tracing, matlab, GPS, pastu formula TEC. hah hah..

Ok. Balik pada masalah. Sebnrnya sy tahu my lappy mcam ade sakit sikit2 tp sy biarkan je sbb sy malas nk kacau program2 matlab dan GUI sy yg sy simpan rapi dalam beberapa drive sy di Drive D,G,H itu. tak bleh kacau ok. kamu tahulah matlab agak sensitif. tambahan pulak sy masih belum viva. Sy tak boleh buat kacau di sana okes. Tp dalam minggu ni sy menghadapi beberapa crazy day dgn laptop sy these 2 or 3 weeks. Ianya lambat sket response bila tekan utk menulis klik, dan jugaks would not let me logoff or reboot laptop nih..

Sy mula menyiasat. Ade anak kuman Adware Generic4 berlegar2. Sy baru teringat yg sy da lama tak cuci2 pakai adware remover. Mende ni kene wat sekali sekala dismping antivirus. Sy harap tiada apa2 yg berbahaya berlaku kerana sy perlu berhati hati sehingga segalanya kisah master sy selesai.


Wednesday, August 04, 2010

Puisi buat Muhammad Ashraf

Selamat Hari Lahir anakku
Dirimu adalah kurniaan terindah dari Allah
Dikaulah insan kecil yg tersangat comel
Segala tingkahmu menghiburkan hati
Gelak tawamu mengundang rasa gembira dihatiku
Tidak mampu kuungkapkan dengan kata-kata
Selamat Hari Lahir anakku
Semoga dirimu sentiasa sihat
kerna tangismu menerbit rase hiba di hatiku
Terasa ingin berkongsi derita itu
Selamat Hari Lahir anakku
Mama dan Abah sentiasa berusaha memberi yg terbaik buatmu
Semoga dirimu menjadi anak yang Soleh
Kaulah permata hati mama dan abah

Mama dan Abah sayangkanmu..

with Love from Mama & Abah

Tuesday, August 03, 2010

Pam susu spectra 3 saya


Hari ni agak tensen-pening dan stress. sebab lupa bwk kepala pam spectra 3. Terasa bengkak la (sila paham situasi ni). Pg td sebelum dtg UKM dh pam siap2 utk muhammad Ashraf minum kat nurseri (pam kat umah pakai manual avent). dlm 3 botol (2.5Oz+2.5Oz +3Oz) dah..selalu pagi2 sy mmg xnak lpam byk2 sgt susu sbb nnt mesti ade lebih.dan membazir bila balik rumah masih berbaki xabis. penat je perah. Muhammad Ashraf minum sikit je. kengkadang 2 botol. kengkadang sebotol. Tp cikgu dia kata dia makan bykla jugak (tp sy tak tahula cikgu2 dia rajin ke tak, nk ikut die, smbil mkn smbil g main sana sini, nk kene kejar utk suap makanan. maunya sejam baru siap. kalau kt umah la..kene sabar sket..)

So kesimpulannya hari ni tak perah lansung kt sini (UKM).hu hu..kan best kala ade kwn2 sekitar mengepam jugak. bleh pinjam ^_*. perasaan sy sekarang ni dh tepu mengarang jurnal, dh sketch secara kasar berhasilla dlm 13 mukasurat. masih terlalu byk perlu diteliti. Sy nk balik jap lagi.

Sy nk cerita pengalaman sy. Pengalaman ini akan sy manfaatkan buat anak yg akan dtg nnt. Sebenarnya mase sy dlm pantang dulu sy boleh dikatakan tidak melakukan aktiviti mengepam dan menyimpan stok. Setiap hari breast bengkak dan meleleh2 di baju smpai basah lencun. Asyik tukar baju. dan sy siap pesan kat encik hubby mintak die belikan beberapa helai bj yg murah2 yg kaler gelap cam itam dan blue black. untuk basahan pakai kt umah sbb asyik tukar t-shirt yg basah. Padahal pada waktu itu sy patut mengepam dgn hebatnya. Patutla Dr mardina beria-ria menasihatkan sy begini : pada waktu pantang tu la kita kene byk pam, barulah susu akan maintain byk. Oh sy tidak tahu. sy hanya tadah di bawah baju bila susu meleleh keluar. smpai lepas 40 sy try pam bila terasa bengkak. Baru terasa sy sungguh bodoh tidak menggunakan pam sy itu semaksima mungkin. Nasib baik bila nk masuk keje susu masih byk dan tak berkurang. Alhamdulillah.

nota 1: kene rajin pam susu mase pantang.

Masa hari ke-3 sy bersalin, mase tu susu belum keluar byk. en hubby pulak sibuk suruh guna pam avent yg die beli tu (mmg die jenis yg beria-ria kalau beli bende baru mesti nk cuba seberapa segera..excited lebih sikit), pastu bila pam tu sikit je susu kuar dalam 1 auns dan memang kalernya sgt kuning. itulah susu yg penuh kolustrum. Tp waktu tu puting sakit dan terluka sbb silap latch on kat baby. Bila menyusu tu masukkan semaksima mungkin puting ke dalam mulut baby. jgn biar die hisap sikit je kat depan. Hmm pengalaman mengajar kita..

nota 2: kene pndai latch on

Muhammad Ashraf ade kene kuning kejap tp alhamdulillah die baik sendiri bila sy berusaha mengejutkannya agar tidak tidur byk dan suruh die minum susu semaksima (Di samping mandikannnya dengan air rebusan daun pokok belimbing buluh). Sy dah tahu sepatutnya bila sy rajin pam susu yg bengkak itu, susu yg foremilk (yg cair) perlu dikeluarkan. Sy patut bg bagi Muhammad Ashraf minum hindmilk (susupekat setelah yg cair dikeluarkan) supaya lebih cepat sembuh kuningnya dismping boleh kasi super multivitamin dan bg lemak lebih sikit.

nota 3:
patut pam kuarkan yg cair. bg yg pekat. sbb perut baby kecik sebesar kacang je. so perlu dimanfaatkan sebaiknya (lagi kesian bila perut yg kecik tu diisi dgn susu formula..oh tidak..jgn biarkan ini berlaku pada bayi anda yg comel itu)

Mase pantang memang sy ajar anak sy minum thru botol tp die refuse dan nangis serta sanggup lapar. Sy dah tahu kenapa. Sbb sy selalu bg susu yg dah dicairkan (thaw/defrost) so mungkin terasa lain dan tidak sedap. Tiap kali kalau pam sy mesti pegi bekukan. adoyai..

nota4:
bila ajar baby minum thru botol susunya dipastikan sama rasenya..means bg yg fresh EBM dulu (tp harus igt, awal2 baby kuar mesti kene perkenalkan dan biasakan direct feeding dululah..kang tak biasa lak kan naya,,nk botol jerk..oh tidak..)

kesimpulan: sy akan berusaha menjadi ibu yg lebih baik untuk bayi yang akan dtg. Harapnya adik2 Muhammad Ashraf tidak cerewet dgn botol susu. Amin.

Sekian. (Terasa mcm sedg tulis jurnal lak kene ade conclusion segala). adeh

Monday, August 02, 2010

Kejutan yg agak saspen

Sy lupa nk cerita satu kisah saspen. Memang rs mcm sungguh miracle. Terasa kebesaran Allah yg Esa.

Kisahnya, mase hari jadi Ashraf pada 30 Julai 2010 iaitu pada petang Jumaat itu sy balik untuk solat Asar kat umah lepas beli barang2 dapur untuk masak2 sempena kelahiran Muhammad Ashraf. Pada hari tu ade jamuan kat bilik mesyuarat Angkasa sempena kenaikan pangkat daripada title Dr Tariq kepada Prof Madya Dr Tariq. So mase tu ada byk sgt lebihan lauk kami pun tapau la kebetulan mase tu geng2 lelaki g semayang Jumaat so aktiviti tapau berlaku dgn hebatnya. Bwk balik complete set nasi beriani, ayam masak merah, semua sekali ngn acar dan kuih yg kak farah bawak tu pun. Daripada membazir..baik tapau. dah tak yah masak mkn mlm.

So bila balik umah, en. hubby dah rase lapar nk makan awl. So sy pun panaskan balik segala lauk dan mak nenek tu. Lepas hidangkan, sy suruhla en hubby mkn dulu sbb sy xsemayang Asar lagi. Sekali ..eh..encik period dh dtg? pada hari lahir muhammad Ashraf? apabila genap setahun sy melahirkan anak sy itu? Rase sungguh terharu. ha ha.. sbb dah hampir dua tahun tidak berjumpa beliau (en.P itu). Patutla kat muka sy ni mcm dh start nk jd tak smooth dah..ho ho..So terpaksala meninggalkan sembahyang Asar itu smpai hari ni. Lalu pegi smbung makan dgn encik Hubby tanpa segan silu..

selit lagi gmbar Muhammad Ashraf:

Sekian.

Sunday, August 01, 2010

Ceritera hujung minggu kami

Saya nk citer stat ngn hari Jumaat. Pagi tu seblum g keje en suami dh angkut siap2 makanan yg kitorang packing utk kwn2 di nurseri Permata Bonda.

Alkisahnya hujung minggu ni agak sibuk (sibuk giler) hehe.. ni acara di hari sabtu ahad.

Pagi Ahad (8-9.00am):
masak mihun goreng. goreng nuget segala. agak kawan lama jalan6 je. adik dan adik ipar pun dtg. makan breakfast je tp sembang2 smpai berlanjutan kul12 thari. Sbb tunggu Nadia n famili. Thanks for coming. Auntie ct aminah pun tetiba bg adiah gak. iaitu jam dinding (apekah..) butanyway, thanks bayk2.Nadia bg kat Ashraf mainan ape tah lembu tompok2 die beli kat UK. Buat susah2 je..sy hanya saje2 je ajak kengkawan lama dtg. tak de besday kek pun..ho ho (xpela sinca Ashraf pun kecik lagi dan nk menjimatkan kos) hu hu..beli brg2 dapur pun cecah rm140. belum kira yg bungkus kat kengkawan nurseri.kira oklah tu..demi Muhammad Ashraf.

1.pm:
Ambik adik, Yah baru smpai dr ipoh. saje dtg cuti ujung minggu nk celebrate besday anak buah kesayangna dia ni, Muhammad Ashraf (timer kasih ye auntie bg baju hensem sepasang). G singgah kedai beli adiah utk majlis kawen abag uya.

2.30 -430pm.
g majlis kawens. pastu g tgk kalau ade umah baru yg launch kat alam sari. Kedai die di seksyen 8.xde.sume umah yg tinggal adalah yg berharga rrm800k. balik.

9.00pm
g billion . g uptown kajang. bawak adinda 2 org tu jenjalan.

12am:
masak spagetti. tak amik plak gmbarnya. sy sukaaaaaaa spagetti.

1 am tido.
Ashraf pun baru tido gak.sebok main sepnjang malam.

Ahad.8.00am
bersiap barang2 nk berkelah kat pullman putrajaya. spagetti.nuget, sosej. air teh o panas. sandwich. Sebenarnya kami ada jadual penggambaran..ho ho..dh wat date hari ni ngn aizat. Kawan hubby. dia offer kat kitorang mase g hari keluarga jabatan kejuruteraan UPNM beberapa minggu lepas. Rase mcm artis lak,, nk g shooting..(tp watak utamanya ialah Muhammad Ashraf).

Tp slack hari tu.. mood Ashraf tak baik sgt..taknak berdiri. asyik meronta jerk , sbb dia tido lewat then kene bangun awl,dia ngntuk dan agaknya lapar gak kot mase tu lom makan makanan berat. minum nenen jap je..,plan asal aizat nk kitorang bentang tikar dan bercamping,,biar Ashraf main pistol buih, bola lori segala..tp serba tak menjadi..dahla ramai org kat pullman kata aizat dia dah pegi kol 7 lebih lgi..(org lain pun nk bershooting gak)..so beberapa gmbar sempat snap kat area pebadanan putrajaya je..tu pun ade beberapa org pun bergmbar kat situ ngn jubah konvonya dan ade jugak sepasang pengntin berbaju ijau kelihatan berlari-larian di padang perbadanan putrajaya tu..

Actually aizat ni staf upnm gak,member hubby..dia nk wat bisnes freelancer jd photographer. Rm250 perservice spt yg diberitahu hubby sy. tak tau la plak harga tu utk gambar keluarge je ke..atau kalau pengantin lain plak ke camane..tp die bg free je kat kami sbg model utk diwar warkan..hu hu..(kan betul dah jd model).Saya teringat dulu Bahrin, membe my hubby pun ade offer nk amik gmbar kami sempenan pengantin baru,, tp mase die tanya tu sy tgh awl2 mengandung, hui,, bukan main serabai muka sy mase tu..jerawat jeragat segala (petanda ngndung anak laki kot)..mood sy pun tak gembira nk bergambar...so sy xnakla..then die still offer utk amik gmbar muhammad Ashraf, cuma set satu date yg best (since dia dh penah janji) katanya..tp tak terset2 pun date ngn bahrin, tp amik lak yg aizat ni kebetulan mase die offer tu depan sy,,apalagi sy terus pujuk en hubby sy malam tu utk terima ..^_^..sy suka!

12.00 balik umah
g umah bakal mentua adik sy ismail (ha ha laju je sy ckp bakal mentua, padahal ismail tak mahu lagi katanya belum abis belajar degree pun lagi). mmg sgt adhoc.dahla sy jd wakil..mak dan ayah budak pempuan tu nk tgk adik sy,,mereka sanggup turun dr Johor ke kajang ni. Sebenarnya adik sy pun tak penah tgk si wani ni, kira fisrt time la bertemu mata tgk sendiri. seblum ni tgk gmbar. famili arragement. Nenek dia yg berkenan benar nk kenen kan ngn adik sy. adeh. tp serius budak pempuan tu lawa sgt..dan malu2 dtg salam n cium tgn sy (apekah..) lagi ..budak tu bakal doktor okey...thn 3 medic..hai tak tahulah sy nk ckp ape.. famili die berkenan kt adik sy dan suruh cepat2 tanda.. sbb dah ade org dtg mintak wani tu nenek sy yg kat KB penah ckp.. dorang ni asal org kelantan tp tinggal kat luar. mak sy ckp kami agak tak setaraf ngn kuarga mereka ini. adik beradik dia doktor sume kecuali sorang kakak dia tu (kakak dia lg cun melecun dr wani tp da kawin).. bapak dia doktor pakar kt johor. Sogan i.........

Rajah 2: adik sy ismail dan Yah bersama Muhammad Ashraf kat hentian kajang.

Rushing gile tak smpai setengah jam lepak kt umah dia makan mee kari yg menantu die wat ( abg ipar wani is a pilot) tp sedap sgt mee kari die..rugi tak tambah (rushing takut adik telepas bas ke ipoh desu)

Pastu kol1.30 pm antar yah ke terminal hentian Kajang. Antar ismail ke stesen komuter ukm. Balik umah rehat. letih. tido

kol4. siapkan apa yg patut sebabb member en. hubby, amir datag umah ngn isteri dia pa'i dan anak mereka si afif dr PDickson. dorang balik kol7.30pm.

malam tu.rehat serehatnya.

sy nk letak gambar hasil shooting semalam..
nota kaki: kirenya ni gmbar sempena ulangtahun pertama Muhammad Ashraf. Bak kata abahnya, Selamat hari lahir muhammad Ashraf. Dah setahun rupenye hidup dalam kehenseman. ha ha ha..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...