Tuesday, January 31, 2012

Berpantang pun jurnal boleh publish seketul

Ha ha serabut tak..
beberapa hari saya bersalin masa masih kat bangi..jurnal tersebut hantar emel suruh proofread dgn baiki sikit2 jurnal..mcm ade satu reference silap nama. pastu suruh tukar email rasmi instead of yahoo lah memacam..

makcik yg br lepas beranak ni kene ngadap komputer pulak tulis surat jawapan bagai..isi form sekian2 kat online website..

pastu sekarang dh publish dalam kelauaran mereka di vol.54(6)..

kehidupan makcik memang serabut. Mcm boleh duit sejuta je kalau publish jurnal...kengkadang mcm bosan. Ade ke org nk hargai kita..bosan bosan bosan...tp sy buat jugak..

sekian.

Friday, January 20, 2012

Balik kampung



Ya saya akan balik kampung esok. Dan...dan...akan smbung berpantang kat sana..Umi sy memujuk supaya saya balik sempena majlis nikah (sambut menantu) adik sy isnin lusa ni..sbb yelah..semua famili nk tgk baby baru...maka, esok (ahad) naik flight anak beranak pukul 7.30 malam. Selama berpantang kat sini, setiap hari en.suami masakkan masakan ikan haruan..sup, bakar..

Disebabkan tak jadi bersalin kat azzahrah, sy pegi mintak balik duit deposit RM300 tempoh hari..alhamdulillah dapat balik..Jadi duit yang simpan utk bersalin terus digunakan untuk membeli biri-biri seekor (rm500) kambing mahal sgt..hu hu.. utk cukur rambut kesyukuran dan aqiqah Aishah Ayra..buat sekali dgn majlis sambut nikah adik isnin ni..bayar upah catering sikit maybe seratus dua, tambah duit bayaran catering bahagian mjlis adik sy tu..

Bermula hari khamis lepas, sy mengambil upah bidan kat bangi ni dtg umah utk Mengurut, Bertungku dan Bertangas,,3 hari berturut-turut RM360..maybe ada bidan yg lebih murah, tp alang2 dah tanya bidan tu,,tambah2 lak sy kesuntukan masa..takkan tak mengurut langsung sebelum naik flight bagai balik kampung tu kan..kan bentan susah plak..

Pastu bila kat kampung nnt sy akan teruskan mengurut dgn Makzah (tukang urut sy yg biasa tu),,prepare duit upah utk dia sy biasa bg rm30 utk sekali mengurut + tungku..bukan mcm bangi ni mahal sgt..hu hu..maybe adalah beberapa kali mengurut nnt.. pastu sy dh tempah kak pah belakang umah tu utk memasak masakan berpantang untuk sy..memandangkan umi dan ayah keje..upah org lah senang..
nnt nk sunat Aishah ni entah kat mana dan bila..tak reti pulak sbb 1st anak pempuan kan..hu hu..

hari keempat berpantang breast mula membengkak..sy risau takut demam bengkak susu kan...so cuba nk tuam sekali baru teringat sy ade pakar yg boleh selesaikan masalah ni..he he

bila offer, mcm mengantuk disorong bantal la dia ni...
smpai tanak lepas..memang ringan breast lepas tu,,tak bengkak dah..

tp bila pakar tersebut pegi sekolah, sy terpaksa pam keluar..

Lastly, ini gambar cik Aishah Ayra sedang tidur...


Jadi, kawan-kawan sy akan berpantang di kampung.....

sekian.

Pengalaman Bersalin


15hb Jan.2012
Sy g jenjalan round2 Alamanda. Balik umah kul2.30pm. Tgk2 ade kuar darah sikit kat panties.
sy rileks dulu sbb pengalaman Ashraf dulu pun camni..kuar darah dulu sikit. Tp lambat lagi akan beranak selagi tak sakit contraction.

16hb Jan.2012
Lebih kurang pukul 2 pagi terasa contraction tp mild saja..dia dtg dlm 20 minit sekali..kengkadang 15 minit, kengkadang 10 minit, ade setengah jam baru rasa balik. Sy tak berapa nk lena..tp sy tahu masih belum masanya..cuma yg confirm sy pasti akan bersalin hari tersebut cuma tak tahu bila, mungkin tghari, petang atau malam.. serius, tak sakit sangat..sy boleh pegi mandi semayang subuh bagai..

Pagi tu sy request telur masak separuh dr husband, sbb insyaAllah akan beranak hari ni kan,,kene ade tenaga mcm super power sikit lah. Pastu planning lg nk g makan nasik lemak ngn teh tarik..darah still ade kat panties..lagi pekat sikit dr semalam..

dlm kul 8 pagi. kitorang kur dr umah..kitorang decide taknak g klinik Azzahrah lg kot2 terus kene admit,,pastu takut bertambah kos kos tertentu..ha ha...kitorang g spital serdang dgn harapan nk check bukaan serviks..sekadar nk tahu..menurut kata org selagi tak cukup 4 cm, h.serdang akan suruh balik umah dulu memandangkan spital tu selalu penuh kan..

Dalam hati masih berfikir lepas ni nk g makan nasik lemak..ha ha..sekali proses menunggu turn utk masuk check bukaan tu punyala lama..mula rase menyesal lam hati,,napelah dtg sini..adeh..dah la mula tak keruan tgk ramai dr lelaki muda2 berkeliaran dan bertugas kat situ pagi tu..doa banyak2 semoga yg check sy nnt dr India pempuan antara dua org tu..sbb dorang berdua je pempuan kat situ..

sekali check bukaan dah kul10.30 pagi,,sy telah menunggu dgn membuang masa kat situ selama 2 jam..bila check bukaan baru 2 cm rupenya..so sy lega igt akan dihalau balik la kan..sekali dorang nk tgk CTG ngn heartbeat baby selama 10 minit..pastu tak cantik graf sbb sy lenguh la kan dibiarkan kat situ baring,,sekejap sy mengiring kiri, sekejap kanan (sesuka hati mak tijah samsung)..sekali bila Dr dtg dia pelik tgk bacan graf tak cantik,,pastu kene stay lg smpai boleh nmpak cantik (apekah..)..so sy duduk diam2..perut dh lapar gile...tak abis2 menyesal patut g makan dulu or tak yah dtg sini..pastu bila dh siap graf..dorang pun panggil Dr yg lebih senior kan..oh ya,,sy bernasib baik yg tukang check bukaan dr pempuan..Alhamdulillah..

Sekali bila Dr datang, sy dgr dia ckp something mcm CTG suspicious ke ape tah..pastu baby kurang aktif katanya..(yelah, sy sy tgh lapar kan..) pastu sy hmpir nangis bila Dr yg dtg tu dtg dan terus decide pecahkan air ketuban sy..latest dia check bukaan serviks katanya 3cm.

Sy belum sakit pun, tetiba ditolak masuk labour room..ok hampir nangis mase ditolak tu, sbb belum makan nasik lemak ngn teh tarik lagi..hu hu..

Kul11.10am berada dlm labour room (LR). dorang sediakan cucuk tiub bagai..pastu Dr tu just ckp ' ok nnt sy dtg balik pukul 2.45pm' tekejut sy ..apekah.. air dimasukkan ikut tiub (mcm induce la lebih kurang bg kuatkan contraction) mase ni sy belum rasa sakit....pastu dlm jam 12.30 tghari camtu contraction makin menggila kan...sy berdoa semoga Allah bagi kekuatan utk sy meneran dlm keadaan masih belum makan nasik lemak dan teh tarik..(serius lapar..) ..

kul1.25 pm,,sy ckp sy dh rasa nk meneran.. dorang pun suruh kangkang dan check bukaan..ok 6cm..,sy ckp 'oh belum ye..ok sekali lagi tunggu contraction..

1.35pm misi, skang sy betul2 nk meneran..misi pun dtg check..'wah sudah fully bukak' ok boleh teran sekarang..pastu sy pun teran..sbb takde tenaga sy menggigil mengumpul kekuatan..akhirnya dua kali teran kot rasenye..terus rase mcm koyak ;p ..dan bunyi suara baby nangis kuar..mase tu kan misi ckp kat husband sy,,jgn ckp lagi tau kat wife..(konon nk secret dulu gender baby:P) kemudian misi angkat dan tanya sy ni baby girl ke boy? rase mcm nk nangis smbil jawab "baby girl.."

baby diletakkan atas dada saya as polisi..'skin to skin contact' lepas delivery..

This baby is fresh from oven. Alhamdulillah syukur tak terhingga

Pastu proses menjahit berlangsung beberapa minit.. mase ni lah part yg sakitnya kalau beranak ni..hehe,,tp sabar dan igt Allah byk2..byk selawat, dan mase tu sy ulang2 baca "la ilahailla anta subhanakainni kutuminazzolimin.."..memang kene tahan sikit lah..
Disebabkan wad tidak berapa nk cukup kot..kami dibiarkan dlm LR sampai kul6pm kat situ..tp oklah since LR tu selesa beraircond,,ade toilet dan ade privacy...he he

GL husband sy melayakkan sy dpt kelas satu dgn bilik seorang tp sbb tak tak cukup wad kan,,masuk kelas satu yg share bilik 4 org..Sy tak kisah dah,, janji semua dh selamat. Walaupun yg smbut baby midwife, tp dorang sgt profesional dan pengalaman bersalin kali ni adalah indah..Alhamdulillah...

Ni mase nk kuar wad.

Informasi tambahan

Nama baby : Aishah Ayra bt Mohamad Faizal
berat lahir: 3.22kg
panjang: 50 cm
bersalin:normal
tempat: hospital Serdang

Sekian.

Wednesday, January 11, 2012

Usia bayi boleh naik flight


Ni sebenarnya salah satu sebab sy tensen pikir bila la nk bersalin. Sbb mjlis kahwin adik sy bakal berlangsung 23hb Jan. iaitu pada cuti Tahun Baru Cina...sume org tanya saya balik ke takk...yg adik sorang lg kat Mesir tu pulak ckp..if kakaknya ini balik Kelantan baru lah dia akan balik Malaysia cuti ni...Argh..mak tensen..Nak beli tiket flight pun tak boleh decide...tiket pun entah2 dh abis..tensen lagi..

Setahu saya baby baru lahir boleh naik Air Asia bila berusia 9 hari. MAS 10 hari..tp mak belum abis studi..entah betul ke tidak..baca secara rambang je..tp kalau betul, maknanya by hook or by crook mak kene bersalin hari ni jugak 12 hb. Jan 2012.

Sy setiap hari pegi tawaf shopping complex..ha ha..pastu berus jamban kat rumah bagai..tp tak beranak jugak..penat je lebih2...

Kalau ikutkan due sy Isnin depan, 4 hari lagi..tp kalau budak ini ikut jejak langkah abgnya yg kuar overdue..camano? Sy sudah suruh en suami cepat2 amik GL untuk saya, mana tahu sy akan g hospital kerajaan. Check up kat klinik kesihatan semalam sudah tanya sy mahu bersalin di mana..sy ckp hospital Serdang..kita tak tahu kan..kalau jd apa2..

Sekian. Mak tensen kuasa dua.

Gajet HP

Dulu saya pakai hp ni..bagi sy bila pakai Hp mesti nak kene ade function camera yg senang bila nk amik gmbar dan gambar jugak mesti cun. Sbb bila g jalan mana2, tambah2 g jauh mcm g oversea ke kita taknak bwk byk barang kan. bwk hp je lam poket. pastu leh capture gambar. Bg sayalah kan hp sony ericsson memang terbaik kalau bab gambar. Ni teknologi dulu kala lah..walau hp ni K810i dgn camera 3.2MP..gambarnya cantek menarik lah walau takla setanding DSLR pun..serabai je nk angkut dslr g jenjalan..


Setelah 2 tahun pakai hp ini, pada hari jadi sy pada tahun 2010, En.Suami nk bg hadiah hp baru pada saya stelah hp SE k810i sy dicelup ke dalam gulai oleh muhammad Ashraf. Tp masa tu tgh glemer hp Nokia N90,,en suami nk belikan nokia ni, tp sy kureng suka..sy pun entah mcm mana pilih hp yg ni..design dia lawa dan kamera lg cantek dgn 8.1MP..so skang sy masih pakai yg ini...Saya tahu bukan semua org suka dgn hp sony ni, sbb Hp ni memang cepat jatuh harga..bayangkan masa en suami beli dulu VIVAZ baru jugakla kuar, mase beli tu dalam bulan Jun 2010 besday saya, harganya rm1600..skang yg baru 1st hand kat kedai hanya rm599 je..ha ha...Hp sony VIVAZ ni pakai teknologi symbian dgn camera 8.1MP. Sy memang takde camera lain kt umah kecuali camera pakai henset je dari dulu sampai skang...Now dh kuar android murah2 pulak tu keluaran samsung.
Hari tu sy ada ckp yg hp sy cepat abis bateri, rupenye tmpat masuk charge tu rosak cip dia..nasib baik masih dlm warranty so dapat baiki free..tu lah hp sony..kurang tahan sgt lah kalau nk banding ngn jenama lain tu..

Skang ni Hp samsung mcm goreng pisang panas kan..semua org serbu beli samsung ni..baru2 ni sy ade lah belikan adik sy hp seketul..tambah duit dia utk dpt hp android ni..supaya beliau senang hati untuk menunggu sy sepanjang berpantang nnt..harapnyalah..

Beliau dibelikan Hp samsung GALAXY y.. canggih manggihla hp ni kalah hp sony saya, tp bab gmbar je tak boleh lawan..bila beli hp ni dpt 5 casing kaler cantik2 seperti berikut:


Oklah sy tgk die berfesbuk bagai dgn lajunya..tak mcm hp sy kalau masuk tenet slow la..maklumla tak android..Tp sy tak tahulah ,,,hati sy mcm.....kurang suka dgn design samsung dr dulu smpai skang...tp apa2 hal sy memang nk tahu sgt cantik tak gambar yg diambil pakai samsung-samsung lain mcm Galaxy ACE, samsung S PLUS, galaxy SII, ....nk tau sgt..ha ha...ckp macam nak beli je kan..tp makcik tak kayo lah..mkcik nk tahu je...kalau gmbar cantik mkcik nk pertimbangkan samsung ni..hp VIVAZ makcik ok lagi..hu hu..nnt bila makcik kayo sikit dan bila hp mkcik rosak, mkcik nk ade sesapa tolong compare secara adil (dr segi gambar) dan saksama antara samsung SII, Iphone 4 S atau.............yg lebih cun design mcm Xperia Arc S tu...(sony ercsson lagi..hu hu) design dia cunlah..gmbar camera pung cantiklah..sy ade tgk bila amik gmbar pakai hp ni...


Mungkin sbb mkcik ni dasar peminat Sony..ha ha....diulangi makcik nk tahu je..mkcik tak kayo..cuma mkcik tak puas hati dgn VIVAZ makcik sbb tak laju bila pakai intenet...kalau lepas deliver baby, bayar upah makbidan mengurut, wat aqiqah anak, ade duit lebih boleh la mkcik rembat seketul hp berteknologi android kan..ha ha....ni bersalin entah bila..entah berapa..

atau..Mkcik boleh rembat Galaxy Tab 7 inci ni...boleh bertenet dgn lebih puas..;p tp mcm tak praktikal pulak nk g mana2,,takleh masuk poket seluar mcm biasa..;p


Ha ha sekian berangan jap. Dimaklumkan makcik tgh tensen tunggu bila baby nk kuar....tiap2 hari rase contraction /braxton hicks tp yg jenis acah2 je tak serius..tp start hari ni kaki macam terasa bengkak sikit.. Mari tgk perut makcik yg terbaru..

39 weeks ++ (ha ha kelakar pulak ambik gmbar cenggini..)

Thursday, January 05, 2012

Bila nak bersalin ?

Pagi ini

Penantian satu penyeksaan...tadi g check up kat Azzahrah dan sudah booking untuk bersalin. Dr Fazlina scan baby, katanya berat baby sudah 3.1 kg.. bila nk bersalin masih menjadi tanda tanya...Dr assume bersalin lambat lagi since anak sulung pon kuar lewat dr tarikh due..tp sy rasa sy akan bersalin awl sikit (tp ini mungkin harapan dlm hati saja..ha ha) .. adeh harus berjalan banyak-banyak kasi bersalin cepat..

Masa tu sy tanya Dr, mcm mana kalau sy nk amik induce (saje testing-testing tanya..) Dr kata, baby dh matang dah..takde masalah, kalau nak induce boleh datang jumpa saya...saya tanya lagi,,berapa kosnya utk sekali induce ya? Dr jawab 'RM200' ;p.. tetiba mcm seriau pulak bila teringat amik induce,,drpd belum patut sakit nk beranak tetiba kene beranak sekarang..OMG

Gambar perut..bukan sesaja nk tayang, tp nk buat kenangan,
nnt bila baby dh kuar memang akan rindu time baby masih dlm perut..

Dulu masa bersalin Muhammad Ashraf, dah masuk hari ke 46. Sehari sebelum itu Dr scan baby kan,,Dr cakap 'eh air ketuban awk dh sikit ni...sy bg can hari ni,,kalau tak bersalin lg, esok pagi sy induce sbb takut baby lemas..hu hu malam tu elok2 sy dah rase contraction dalam 15-20 minit sekali...tp takde lah teruk ,,sy boleh pegi mandi dan semayang subuh lagi pagi tu...esoknya pukul 8 pg, sy di induce,,lepas tu dlm pukul 12.30, contraction dgn hebatnya...he he..pastu petang terus beranak kan muhammad Ashraf..

Macam mana kali ni,,harap2 baby kuar esok..ha ha..boleh pulak..

Monday, January 02, 2012

Aku Maafkan Kamu

Saya sangat suka dengar lagu ni..unik dan best..

– Malique & Jamal Abdillah

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil

Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni

Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Timbul tenggelam timbul tenggelam
Acapkali terpendam acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam

Ku ditimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu

Maafkan mereka mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa

Maafkan mereka mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

Atas kepala murai sekawan
Baling kurambit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda

Pura-pura dengar telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi mari tafsir alif ba ta

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

38weeks ++ of pregnancy dan Muhammad Ashraf

Ini gambar sy pada hari ni...masa nk hntar muhammad Ashraf g school..school dia kat ground floor je..sbb tu pakai cenggini je..Dh sarat ni. entah bila baby nk kuar...kata Dr Fazlina Azzahrah tu, maybe baby kuar lambat jugak since abang dia Muhammad Ashraf dulu terlebih hari sampai 6 hari dari tarikh due...hu hu..benarkah?


Ramai ckp perut sy besar benar. Cikgu Muhammad pun tegur, dia tanya baby kembar ke..hu hu..risau pulak takut baby beso..dua minggu lepas scan, Dr kata berat baby 2.7 kg...sy rase masa ngndung ashraf dulu lagi beso perut sy..maybe mase tu tak ramai tgk sy sebulan sebelum kelahiran muhammad Ashraf sbb sy dh balik kampung awal2 dulu..lg satu maybe sebab badan sy kurus je..tp perut yg gemuk,,so nmpak sgt ke depan dan besar perut ni..entahla

Skang kat rumah, Muhammad Ashraf ade auntie lain pulak teman. Yg ni adik saya yg tgh tunggu result SPM. Dia akan jaga sy masa berpantang nnt,,harapnya boleh sabarlah ya tunggu baby yg entah bila nk kuar ni..harap kuar awallah dr tarikh due...



Tp Muhammad Ashraf still dihantar ke school supaya dia boleh belajar dgn cikgu dan bergaul dgn kawan2..Muhammad Ashraf suka berkawan 24 jam,,kalau takde org nk kawan, beliau boleh nangis sensorang kesedihan depan TV..mama dia sarat nk melayan, sbb keje umah basuh kain baju, masak bagai kene wat jugak,, lg pun bila kat school makan minum dia lebih berjadual.. kalau hari ni makan sup kurma, esok makan sekian2,,,setiap hari 4x kali makan kat school...beliau pun gembira dan ceria setiap kali balik dr school..ade cikgu Yatie, Cikgu Ani dan makwe nama Nabihah..(sapa ajar ni..)

Masuk tahun 2012 ni Muhammad Ashraf akan masuk 3 tahun, yuran day care dh turun jadi rm230 tp masuk kelas advance sikit, belajar menulis, mengira, kene bayar yuran stationary, buku belajar, kene join sports day, event2 keluar ke putrajaya, ada hari convocation bila hujung tahun, yuran registration bagai..yuran keseluruhan bertambah jd RM685 (tolak itu ini..sbb dh penah bayar registration utk 2012 pada November lepas,,baju sukan pun dah ada..jadi RM560..hu hu..awalnya igt kene tambah dlm rm 80 je utk kelas menulis,,sbb dgr dr mulut ke mulut mase tu,,so standby duit sikit je..sekali nk bayar pagi tadi,,eh eh..eh..byk pulak..so bayar separuh dulu..


Harap Muhammad Ashraf menikmati dunia gembira kanak2nya dan menjadi anak yg pandai dan soleh...Jd imam muda Ashraf pun ok..he he..

Dialog dgn Muhammad Ashraf
Mama: Abe syg mama?
Ashraf: Erm sayang mama..
Mama: Abe jadi good boy ye..
Ashraf: BoboiBoy??..

Isyk..watak2 kartun tu jugak yg dia igt..

Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...