Tuesday, December 23, 2008

Fasa baru kehidupang

Dah lama banget tak menulis nih. Hmm,, kehidupan skang ni ade yg gumbira dan yg tak gumbira. Yang kurang memberansangkan /kurang gembira ialah scholarship NSF aku dh hmpir tamat, iaitu this december 2008 setelah ditaja selama 18 bulan (1 setengah tahun desu). Hu hu..Aku dh berusaha siapkan draf tesis setelah aku balik dr kesibukan dunia yg tak pernah berakhir (iaitu setelah abes berkonferen dan berjalan), akhirnya beberapa minggu lepas aku dh buat surat rayuan dan sediakan surat sokongan penyelia, ketua jabatan dan penyelaras siswazah kejuruteraan ni, disamping siapkan full draf tesis bab 1-5(meskipon MOSTI hanya request 3 bab dulu) untuk merayu kat mosti supaya bg aku duit elaun lagi sehingga 1 sem lagi. hoh hoh kesudahannya jwpn yg aku terima dr en.aziz, org MOSTI tu agak mengecewakan. katanya Mosti takkan tanggung lagi elaun bulanan aku, cuma diberi kebenaran untuk tambah sem dan diberi duit utk hntar tesis yang siap jilid kelak. sadisnya..dalam keadaaan my husband bercita-cita besar untuk continue PHD (dengan gaji sbyk RM1400 sebulan), camanelah kehidupan kancilku kelak (kui..kui) kancil dah 1 hal RM350, sewa rumah RM350,,makan minum kancil dan tuan kancil dan yang paling best sekali ahli keluarga ini bakal bertambah menjadi 3...he he he.. mcm mana ni..
Dulu lepas kawin aku hold dulu pasal anak,,untuk mengambil sedikit ruang mengumpul tenaga selepas kenduri dan kumpul wang simpanan disamping kesibukan siapkan beberapa conference papers and journal..tambah2 pulak bila tahu terpilih berkursus kat Taiwan mase (tahu keputusan mase bulan Ogos) and g kursus 2 weeks mase hari raya ke5. Tp mase bulan puasa tu aku dah prepare makan asid folik untuk persediaan hamil..selama sbulan makan tu..sbb drpada pembacaan aku, ia sgt baik utk tmbah darah dan untuk perkembangan bayi dlm kandungan kelak. Mase second last day kat Taiwan tu,, aku period and balik bangi,, aku sibuk lak prepare slide untuk present di konferen di uniten kajang, mase tu sibuk gak ngn famili dtg bertandang ke rumah nk hantar adik aku ke klia utk ke Cairo (dh abes cuti sem dia) mase adik aku naik flight hari tu kol 2 pagi,, then esoknya aku present paper.penat betul.. pastu prepare lak slide untuk present konferen kat Labuan..ho ho..mase aku fly ke labuan aku masih lagi belom abes 'cuti'..ho ho..risau gak lama plak waktu tu...aku takot tak sempat (he he..sbb aku plan nk dah bulan tu...) seminggu gak kat labuan, sabah ..bosan gak bila org tanya 'dh ade isi ke blom' ..sebokjuga org2 sekeliling kan..tambah2 bila kakak ipar baru2 ni bersalin, ramai la bertanya..eh bosannya..ade mkcik belah cik abe tu siap compare lagi ngn kakak ipar tu, 'berapa lama kosong?' (maksudnya rahimla berapa lama kosong and compare lak ngn org lain)..ya ampun..Aku rase nnt bila anak sulung dh lahir dn besar sikit..nnnt mesti org tanya lak 'anak dh besar, bila pulak nk tambah'...he he soalan begini takkan habes...so pepahamlah..kalau org belum nikah plak mesti bosan bila ditanya 'bile nk makan nasik minyak ni'... tak kuasa la nk layan kan...ikut suka org la, masing2 ade perancangn sendiri...dan tak lupa juga semua itu rezeki masing2 dan dari Allah jua... Terima kasih ya Allah...sesungguhnya kejadian bayi ini adalah sgt ajaib....terharunya tgk anak sendiri bila scan hari tu..

1 comment:

jacker said...

Some of the content is very worthy of my drawing, I like your information!
costume jewelry

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...