Tuesday, February 22, 2011

EBM for today

Da lama kan tak cerita pasal EBM dan breasfeeding journey. Skang Muhammad Ashraf dah nk masuk 1 tahun 7 bulan. OMG! budak itu sudah besar..Seronok tgk dia makin membesar, dah pandai macam2..pndai urus diri sendirila kesimpulannya, bukan lagi baby kecik yg nk gerak sendiri pun tak mampu tu..Budak itu sgt suka meniru. macam2 la dia buat..paling suka cakap 'Nak..nak..nmpak makanan je nak..nak..' pndai kalau mama mintak 'KISS' lepas cium sebelah pipi, dia tunjuk pulak nk kiss pipi sebelah lagi..kalau panggil 'abah' jgn ckpla,,mcm satu rumah boleh dgr..ABAHHHHHHHH!! kalau panggil mama perlahan jer..tu pun mase nk mintak nenen..
Tak mau cerita pnjang2. Ni nk tayang EBM hari ni. tak byk..tp sy sgt gembira sejak 2 minggu kebelakangn ni dia minum byk kat sekolah smpai beberapa kali cikgu ckp susu tak cukup. Yelah,,mamanya tak bajet lak dia minum byk smpai tak cukup..

Nak bagi minum pada budak ini. Setiap hari kalau die menenen tu kan,,sy pun berckp2 la ngn die,,die pun sibukla jwb sekali smpai lepas jap nenen sbb nk berckp ngn mamanya..pastu smbung balik..terasa sayu pulak..sy rase mcm tak mahu dia besar, sbb sy pasti rindu saat2 mcm ni..bila dh tak nenen, mcm manalah agaknya..sedih pulak..Inilah budaknya, bernama Muhammad Ashraf yg sy besarkan selama ni.. I lap u my hero..

Sekian.

10 comments:

Imaan09 said...

huuu..btul..nnt dah xnenen mesti rindu kan..
eh x jugak..time tu dia buat menda lain plak y menghiburkan hati..hehe

sisanizu said...

mungkin jugak..adiknya pulakla nenenkan..ha ha

syuhaila binti mustafa said...

wah..masyuk lg hasil akak skrg.. :)

sisanizu said...

ela,,ye ke..tp takla masyuk sgt mcm ibu baru bersalin tu kan ..sekadar cukup makan. rezeki Muhammad Ashraf..

syuhaila binti mustafa said...

tak de lh baru sgt lps bersalin..:) tu one sesion ek..akak doble pumping ek

sisanizu said...

xla,,ni single pumping 2 sesi..mase dulu2 bolehla sekali pam dpt 2,3 botol..ni zaman dah nk pencen..ha ha..le ni sekali pam dpt 4@ 5 oz je mkcik

syuhaila binti mustafa said...

ela br nk try wat double pumping..tp tak reti sgt. mantap lh akak dulu, pump smbil on9 lg.. share tips ek.. :)

sisanizu said...

sy takleh pump double kat lab tu..mklumla tmpt terbuka..walaupun pump spectra sy boleh wat double.,,he he
ela,,dulu pas subuh, sy mesti kene pump,,sbbb bgn pg je terus bocor..basah bj kan..bila pump tu boleh dpt 12-15Oz..tp sy selalu buang je sbb ashraf tak minum byk kat nurseri smpai susu expired.
sy rase tipsnye ialah sy suka mkn kurma time tu dgn tak minum air berkafein (nescafe,coca cola etc)

Fatima Saiful said...

maybe budak senang kan anak panggil mama?anak saye sampai skrg tak lepas lagi panggil ibu. Kalo die nk mintak dukung..die panggil MAK. kalo tanye nih sape?ABU...huhuhu~kalo ABI cepat dan lancar je..uwaa...kecit ati!!
anyway, bes nye tgk org yg masih mempunyai stok walau da setahun lebey...sangat rindu zaman2 'bengkak'...

sisanizu said...

Take..rasenya aqil tahu kot sebnarnya dia sebut salah. ibu jd abu..tp saje je kot..he he..ashraf pun kalau suruh sebut die sebut sekali dua je..kalau suruh ulang2 sebut..'mama, mama, mama'' pastu dia sengaja pulak sebut ABAAHHH..ha ha saje je,,sekeh kang budak ni

Hmm waktu menyusu waktu paling istimewa,buat stock susu pun terasa bahagia..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...