Wednesday, August 24, 2011

Develope website with joomla

Hari tu Dr M request kat sy mintak develope seketul website simple2 utk dia. Pastu sy pun suruhla Dr M isi borang minta kelulusan mohon tapak web ngn pihak PTM UKM. Sbb UKM boleh bagi sedikit space dlm server UKM utk org2 penting la mcm pensyarah..kalau RA je,,haramla nk dpt kan,,,ha haha..ok last sy buat sistem & segala website masa zaman sy kerja dulu tahun 2005, 2006..oh mase tu sy pakai mambo..skang ni dh upgrade,,org dh tak pakai MAMBO sbb isu security bagai..skang org pakai JOOMLA..dan version terbaru sy tgk adalah Joomla 1.7..so kene la godek-godek & studi joomla..beberapa hari ni baru sy pulun buat mende ni..sebelum ni sibuk mende lain since mende ni tak urgent sgt kan..

Website dah siap. Cuma nk isi tempat2 yg nmpak agak kosong. Simple pun kene ada isi jugak. Baiklah sebelum lupa segala ni..nnt sy nk simpan step2 nk install software apa sbg ingatan di masa akan dtg. beberapa website yg tidak harus dilupakan berkaitan joomla adalah:

Buku, beberapa templet, donlod templet visitor counter bagai, remove joomla footer, trash manager, others.

ok, buat mase ni, sbb esok dh nak balik raya..(ho ho) sy nk hntar database (document.sql) ke PTM..nnt kene kene software filezilla or wsf75 nk upload folder bagai ke server.

Bye. Selamat balik kampung. hati-hati di jalan raya.


6 comments:

Suliana said...

slmt hari raya sarah.. take care ye :-)

syuhaila binti mustafa said...

good!!!! caya lh akak :)

sisanizu said...

Su.Selamat hari raya jugak..seronok rsnya bila dh kat kmpung ni..sahur n bukak pose bersama famili sendiri n mentua..
take care jugak!

Ela:thanks makcik...;>

Fatima Saiful said...

ooo...ritu utm ade seru(cewah seru) suruh gune joomla...pastu las mnit tuka ke wordpress..saye rs convenient gak wordpress..senang nk maintain.. tp ikut laa sape yg nk edit kan.hahah...kalo akak selesa joomla, ok je!;)nway, slmt ari raye!!!

sisanizu said...

take. ok. selamat hari raya ye....

sisanizu said...

guna joomla sajalah..since tak yah susah2 sewa server..ukm dh bagi space..kalau nk buat yg sendiri haruslah bayar sewa server tahunan..mcm kampeni dulu..server berpangkalan kat luar negara..
kalau wordpress memang free tp ala2 mcm blog je pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...