Sunday, July 22, 2012

Roseola infartum

nk update cepat. ni cerita dua minggu lepas kot..kali pertama dlm hidup cik Aishah Ayra demam kan..(beberapa hari lagi nk masuk 6 bulan )memang sy tekejut lah bila sy menyusu dlm kul 3 pagi kot..sy rs bdn dia cam panas...pastu ckp kat encik suami..dia kata tak kot..menyedapkan hati-hati..mase tu pg isnin.. tghari tu kitorang bwk g klinik..dr just bg ubat demam. dan masuk seketul kat bontot dia.. mase tu panas dlm 38++ degree. mak risau la jugak bila dia tetiba demam ni..nasib baik xde selsema dan batuk..panas je..sian..

kami gilir2 cuti jaga cik ayra.. isnin sy cuti ,,selasa en suami lak cuti..erm alhamdulillah dua hri je..rabu dh sihat dah.. 

hari rabu dh elok kan.. g nurseri bagai..pastu tetiba hari kamis mase amik kt nurseri tetiba sy tgk ade semacam rashes kat muka dia..bila blk rumah ade la kat badan dia jugak..sy pun pegi mintak tilam kt nurseri utk basuh kot2 naik gatal ulat ke apa kan..(padahal tilam tu baru jugak beli dan tak mungkin lak ade tahi ulat) nk kata dia panas, kat bilik baby tu beraircond je..dan sy tgk ayra takde mcm gatal sbb dia tak kelihatan menggaru pun..so sy pun surf kat tenet.


risau kot2 denggi ke campak ke..hu hu..bila check..kedua2 tanda2 tu takde. sbb dia langsung tak demam gak..pastu terbaca la pasal ni. Entahla mcm mana kene..maybe sbb ptg tu sy kuar jenjalan pasaraya kot..kui kui..ROSEOLA INFARTUM. ia sejenis virus yang menyerang bb tecik dan tak merbahaya pun. Bahkan sakit ni tak bleh didiagnosis dgn tepat sbb once bb pulih dr demam panas, ia naik mcm rashes tp tidak gatal. kiranya bila ruam ni naik kira dh sembuh dr sakit ni..fasa akhir..

sedikit bacaan:

Make sure the child drinks plenty of fluids in the three days that the temperature lasts. The rash isn't particularly itchy.
Children can go back to childcare when their temperature has returned to normal.

Future prospects

The disease follows the course described above. There are no known complications, and it's a self-limiting condition. Catching it once gives lifelong immunity.

Can children be vaccinated against three-day-fever?

There's no vaccine against this disease.
Sekian.



4 comments:

dilla said...

Subhanallah..assalamualaikum.sy follow blog awak ni masa dlm pantang bln4 aritu.masa tu tgh survey utk academic trainee uia tjumpa blog awak.menarik.tmbh2 sy tgh cuba utk fully bf my baby.so sy bookmark favorite.my baby girl now dah 4mth.heh lehla compare2 ngan ur baby girl.this week my baby demam n now naik rashes..just like ur baby.alhamdulillah ada info yg mbantu.thanx dear~

sisanizu said...

oh ye ke...
insyaAllah xde apa2 bb sis tu..
salam kenal

Suliana said...

tq sarah.. simptom yg sama dgn adam :-)

sisanizu said...

tulah su. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...