Sunday, February 03, 2013

Kebaikan Supplement Shaklee (include Collagen Powder)

Pernah kan saya bagitahu dekat sini bahawa pilihan supplement saya ketika berpantang selepas melahirkan adalah set shaklee..ya betul sejak melahirkan anak pertama. Saya takde ambil jamu. Umi saya adalah org lama berkecimpung dalam shaklee. Masa dulu2 bagi saya supplement shaklee ni mahal, jd saya hanya betul2 bershaklee ialah semasa berpantang. Ini demi mengembalikan kesihatan tubuh badan. Dan biasanya setelah badan sudah sihat, dalam 4-5 bulan usia baby,sy mula meninggalkan supplement shaklee.. huh huh..

Begitu juga sewaktu mengandung sarat kepada Ayra dulu, sewaktu usia kandungn 9 bulan, sy mula order set supplement shaklee, utk dimakan selepas melahirkan kononnya. seperti vitalea (iron, tambah darah), b-complex(anti stress, kulit sihat), zink(cepat sembuh luka), ostematrix (sumber kalsium)..ESP (energyzing soy protein utk tenaga) dan alfafa sebagai booster susu. Saya memang yakin dgn keberkesanan produk shaklee cumanya kenapalah sy hanya mkn utk sihat lepas bersalin je..hu hu..sy masih igt sewaktu sarat mengandung ayra kan, sy pun teringin nk bukak dan try pil ostematrix (kalsium), sebelum tu memang sepnjg mengandung selalu sgt sakit pinggang, tambah2 bila tgh sarat, kalau bangun bagi tu,,mak aih nk bangun dr katil tu memang kene suami tolong tarikkan tangan utk sy boleh bangun berdiri, pastu badan lenguh letih, Tp ditakdirkan sy bukak awal botol ostematrix tu, sy mkn 4 tablet sebelum tido,, dan magiknya bila bangun pagi badan rs segar dan siap boleh bangun berdiri sendiri, ..pastu bila sy tak makan 2-3 hari,, lenguh2 dtg kembali.. mulai hari itu, sy tidak lalai lg mengambil pil kalsium ostematrix. Sebenarnya memang kat farmasi ada byk pil kalsium dijual kan, murah pulak tu,, tp percayalah ostematrix lg bagus mungkin 10x ganda. sbb supplement shaklee ni memang dia buat betul2 baik contohnya dalam pil ostematrix ni dia bukan terkandung kalsium sahaja, tp bersama vitamin D, vitamin D sgt diperlukan oleh tubuh utk membantu penyerapan kalsium dgn lebih efektif termasuk dari makanan yg kita makan seharian.

Dan lagi apa yang saya perasaan, after giving birth sy kan consume supplement shaklee sehingga betul2 badan terasa sihat sehingga 4- 5 bulan sy wajib consume ESP (Energizing soy Protien) shaklee. termasuk semasa lahirkan Ashraf. pastu sy stop perlahan2 sbb sy rs boleh jimatkan duit bila tak beli lagi supplement shaklee tu..hah hah..tp saya sgt perasan jerawat sy mmg hilang dari diri saya sepanjang sy consume shaklee tu..selepas itu perlahan-lahan..(sy igt sbb sy melahirkan) ,,jerawat hadir semula menyerikan muka sy dgn teruknya,,hahahahha

ops sape ni..hahah
Kalau kwn2 yang mengenali sy dgn lama pasti tahu betapa sy ni seorang yng bejerawat yg sgt teruk..(sy start naik jerawat bermula sikit2 masa semester akhir kt kustem dulu ) dan sy mcm tidk kisah sgt pasal jerawat ni lps kawen, mungkin sbb sy pikir,,'pedulikan lah jerawat, yg penting sy dah kawin, ade  anak, ade suami yg sayangkan saya..

Sebenarnya kalau tgk gmbar-gmbar sy mmg lah nmpak elok je, hahahah..sbb photoshop kan ade,,sy akan blur2 kan kat spot jerawat teruk tu dlm gmbar2 sy. guna photoshop sbb benci tgk muka sendiri penuh dgn jerawat batu (tp skang tak yah nk sibuk blurkan jerawat pakai photoshop sbb smartphone skang boleh pakai mcm2 software bg nmpk gmbar gorjes kan.). ok bukan jerawat pasir, tp batu, sgt teruk yg mana setiap bulan akan tumbuh sekurang2 tiga tmpt gunung berapi,  ada nanah dlm tu ok..kalau dh masak tu, bila picit depan cermin, nanah tu boleh terpercik kat cermin. ok ,,mmg tak senonoh, tp inilah hakikat. Sy pernah juga wat facial kadang2 sbb nk bg cepat sikit gunung berapi meletup, biar pecah sumer,,kata makcik facial yg sy suka tu ,,kalau jerawat masak tu ,kene picit kuar smpai habis nanah dlm tu, smpai keluar air bisa yang jernih tu, jgn biar dlm tu tanpa picit..huhu..kalau g ukm, sy xde lah nk berbedak sgt pun, sy bukan jenis bermekap bagai.. dan sy biar je jerawat tu, tp kalau jumpa kwn lama mmg sy cuba sedaya upaya pakai bedak supaya tak nmpk teruk sgt muka sy.hahahha..malu ok..sila lihat wajah sebenar sy selama ini
sgt terukkan..
 Even ,kalau org tak kenal nak mendescribe saya, org tu akan akan ckp 'ada satu kakak tu, yg ade jerawat tu..' ha ha..ni habis sy korek gambar2 yg ada..actually byk gmbar dh hilang since external hardisk sy kan hilang ms kat bandung dulu..
ha tengok tengok..(tgh dukung permata hati pertama mase tu)

ni tgh ngndung Ayra dua bulan lebih..kat penang ni

tgk,,time konvo master pun berjerawat gile sebenarnya,,gmbar nmpak elok dlm album sbb photographer dh touch up siap..kui kui

tgk pipi sy yg meriah itu, sebnarnya beginilah keadaan pipi sy dikebanyakan masa waktu tak consume supplement shaklee

Masa ni sy masih beranak satu. Ni pun ade gunung berapi kiri kanan tungu masa nk meletup

Sy igt seblum sy kahwin dulu sy ada pegi jumpa pakar kulit kat KL tu, nama Mohd Noh ke apa tak silap,,melayanglah duit beberapa ratus, tp hasilnya hampeh..mase tu nk dkt hari perkahwinan, sgt berharap muka tdk terlalu teruk masa kahwin, takut gmbar tak cantik hahahaha...pastu ms lepas kahwin pulak,,sy pernah pergi klinik Dr pakar kulit nik Azam kat kelantan, dia cucuk2 pipi sy kat spot tertentu (jerawat), dia cucuk mcm antibiotik atau something yg matikan kuman kat muka ni...horror sgt keadaan muka sy..meleleh kuar darah..:p

Tp..sejak melahirkan ayra,,sy consume ESP, zink, vitalea, Vit E, ostematrix, bcomplex,,hari tu ms sy sakit leher bln september sy amik plak joint health tablet (utk sendi). ditakdirkan beberapa bulan lepas, shaklee kuarkan produk baru nama Collagen powder. Sy pun nk try lah,,seblum ni tak pernah trpikir pun nk try memandgkan harga dia memang boleh tahan kan..Disebabkan sy dh jd ahli dlm lebih kurang setahun ni sy jd teruja nk beli sendiri supplement shaklee atas nama ID sendiri.
Shaklee produk yg sgt best

Memang best sgt Shaklee Collagen Powder (SCP) ni..muka sy dh sgt ok., jerawat dh xnaik, dan parut jerawat pun mcm memutih dah..hu hu..walaupun pipi sy taklah segebu gebas pipi ct nurhaliza yg tak pernah naik jerawat tu tp sy tersgt lah suka dgn keadaan skang. mula2 sy just nk try sesaje collagen ni nk segarkan badan yg dh nk menginjak 3series kan jerawat pun dh tak keluar sejak bersalin sbb sy consume ESP (Energizing Soy Protien) dan beberapa supplement shaklee lain. pada awal2 minum SCP tu mmg badan segarlah tersgt, dan kira mcm extra benefit bila jerawat dah takde dan parut pun menghilang..fuh.. lepas cuci muka asyik dok sengih dpn cermin. Alhamdulillah sangat.Sekarang saya add pakai pencuci muka shaklee nama Nutriwhite. Ok ni gmbr mmg pure takde letak bedak secalit pun dan gambar tak edit pun, pakai kamera biasa. Tgk gmbar dekat giler ni, nmpak kulit kusam dan ade bintik2 hitam..
kulit sgt lain walau belum jadi secantik ct nurhaliza..hah hah.ni tak pakai bedak apa pun (ni hampir 7 minggu consume SCP)

Memang serius parut jerawat memang memutih dan makin baik. Tekstur kulit lebih rata dan bila pakai bedak jadi gorjes la kan. Nasib sy bukan jenis bermekap sgt. pakai bedak simplysity je, pastu pakai la lipgloss sikit. Jdla mcm ni:
Ini ialah saya sekarang. Ha ha smooth ok... xde berkerikil mcm dulu..alhamdulillah (ni amik pakai kamera biasa bukan pakai software 360)
So kepada sesiapa yang berminat nak consume produk shaklee boleh hubungi saya ya. emel sarra_master@yahoo.com hot seller adalah ESP. utk sihatkan dalaman. siapapun boleh consume. hp: 013 sembilan.6.lima.37enam7.sekian ;)

24 comments:

Fatima Saiful said...

wow terbaeeekk...testi diri sendiri.;). kalo saye masih di GV, mmg saye beli kat akak jer...tp malangnya, kita agak berjauhan. anyway, so far saye juga rekemen kan shaklee...;)

sisanizu said...

tq take. sy mmg suka cuba dulu br bleh ckp..bukan jual je tp diri sendiri pun xpernah guna ..asyik dok copy testi org lain je..:|
take..kalau nk order bleh je melalui sy..sy order direct ngn shaklee .dorang courier je pada customer..hik hik
sy bg murah murah je..harga terbaik

D Yatie said...

kalau nak yang collagen je boleh ke dapat hasil gitu? saya nih boleh tahan jugak berjerawat. meletup2 jugak la.huhuhuhu.

sisanizu said...

In shaa Allah.. Maybe takes time. Menurut shaklee..kesan dpt dilihat setelah 8 minggu consume collagen..tp ada org nmpk lebih awl. Nk cuba ke? Boleh order ngn saya ;)

sisanizu said...

In shaa Allah.. Maybe takes time. Menurut shaklee..kesan dpt dilihat setelah 8 minggu consume collagen..tp ada org nmpk lebih awl. Nk cuba ke? Boleh order ngn saya ;)

Suliana said...

Wah.. Mmg berkesan kat awak ye.. Bagus2... Sy stkt hari ni dh xamik apa2 supplement kecuali epo & vit c amway tu pun mkn waktu ofis. Hehe..

Fadhilah Hussin said...

hahahaha sis, samala kita. shaklee memang the best la :)

Fadhilah Hussin said...

heee..shaklee best kan?!! saya pun dah jatuh cinta dengan shaklee..

sisanizu said...

he he best..best

D Yatie said...

mahal tak? hehehe. (kedekut). leh gtalk saya dayangmtib@gmail.com or whatsapp 0194603069

Fadhilah Hussin said...

sis mohon share boleh?

sisanizu said...

sis fadhilah. tidak boleh. sy belum sanggup dilihat oleh org ramai.

Afiqah Aminuddin said...

Okay ke produk ni?

Afiqah Aminuddin said...

Okay ke produk ni?

Afiqah Aminuddin said...

Okay ke produk ni?

Daffodil said...

salam.. mohon izin share gambar boleh??

sisanizu said...

afiqah.produk ni okey cuma mahal sikit..
daffodil: tidak dibenarkan guna gmbr saya ni. ni utk peribadi saya je.

Anonymous said...

Nak ty klu utk breastfeed mother bleh x mkan collagen ni..please emel me siti468@gmail.com

sisanizu said...

cik anon. sy mmg ibu menyusu.boleh je makan ni.

Anonymous said...

Salam. Gambar last yg pakai tudung pink tu, lepas dh consume brp kotak SCP, amik tempoh brp lama muka jd licin blk mcm tu? tq

sisanizu said...

anon. 7 kotak. tp kene konsisten. kalau lps tu, berenti..selamat tinggal la muka licin

Anonymous said...

konsisten tu mksudnya stiap hari kena minum 1 sachet ke? sy br masuk kotak ke 2. sy minum 2 hari sekali. jadinya 1 kotak tu utk 1 bln. SCP mahal sgt, tp nk muka licin.

jay man said...

Setakat yang awak minum ada nampak apa2 perubahan x..

Anonymous said...

salam sis, ada pantang makan tak selain dr mkn shaklee?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...