Monday, July 22, 2013

Ashraf dan Ayra dan sekolah

Ni baru lepas present projek kat supervisor's punya colleague. Dorang datang dari UniMAP. lega la seposen dua. tadi jumpa rakan baru. baru register PhD sebulan lepas kat UniMAP. Dia akan berganding bahu dgn sy utk subproject ini. Dia...erm macam biasalah foreigner,(oklah tu since bukan pak arab..tp pak bangladeshi..hi hi..harap2 dia best..oh apekah harapan ini) letih belajar. kengkadang rs mcm nk rest setahun. utk get pregnant dan deliver baby. hahahah. hasil meeting tadi disuruh sediakan draf journal. nnt meeting coordination september nnt kene tunjuk. Kalau ikutkan next meeting tu dlm 6-8Sept. maybe buat kat Kedah kot. geng UUM yg decide. Tp kalau ikutkan dh xlama tu oii. tmbah2 bila august tu org sibuk raya. takkan nak hadap journal kan.mesti pejam celik je.. tu tak termasuk progress mesti kene jalan by that time. Adeh..dgn weekly meeting on Friday. I am sick. Sekian cerita belajar. Makcik nk cerita pasal anak2 makcik pulak.

Anakku berdua, kamulah penghibur hati mama dan abah kamu ni. penat2 belajar. bila balik rumah rs seronok sangat tgk anakanda berdua...husband sy pun kengkadang tak tidur mlm gara2 supervisor request journal secara adhoc. tp dia steady je..tak mcm bini dia.kah kah..mau kalut dua tiga hari sebelum tu lg..hahah

Anakanda Aishah Ayra 1year 6 month

Muhammad Ashraf, will turn 4 this coming 30th july2013


Layan cerita Ultraman sama2.
Saya takut. takut saya tidak berada dalam schedule. schedule utk jadikan anak2 rajin mengaji Quran. uwaa....kalau ikutkan anak2 ni kene didik dr baby lg kan. tp rasenya insyaAllah, Ashraf nnt 5 tahun sy nk hntar dia sekolah bljr yg lebih byk belajar agama. (alamak borang ke sekolah baru ..asyik lupa isi..). kita mmg begini.. harapkan sistem sokongan dari sekolah..hu hu..nk ajar kan..dia byk main. boleh hafal fatihah je..rsnya setahun dah dok tangtu..adalah dia igt sikit surah An-Nas. pastu dok asyik ulang baca doa masuk jamban. Bila sy kata 'tu doa nk masuk jamban la abe.." ashraf kata "eh bukanlah...." see dia sendiri tak pasti doa apa yg dia baca..main hafal je kat sekolah. tak dgr betul2 cikgu ajar kot.

Kat sungai tangkas ni, ada sekolah swasta islamic yg mmg bagus, iaitu sekolah rendah islam Al-Amin. Tp yuran bulanan dia kene consider dlm rm250 kot.(darjah 1-6) yelah compare sekolah biasa kan tak payah byr yuran bulanan, kalau nk kira nnt kene consider expenses utk adik2 dia yg bakal lahir nnt pastilah byk kene spend kan..kene kira semua tu. Sekolah islam al-amin ni ada prasekolah dia iaitu Tadika Khalifah Bestari, sy pernah g tgk. mmg bagus,, sistem pentadbiran pun bagus ala2 mcm sekolah agama, siap ada mudhirah (pengetua) bagai. even utk pra sekolah je pun. silibus pun terbaik. Pagi2 boleh lihat budak2 ada amali solat, amali jd imam, bilal bagai. tersusun sgt sy tgk silibus buku2 dia pun. Dulu memang nak hantar Ashraf kat sini tp dia tak terima budak umur 4 tahun, kene 5 & 6 je...tu pun kene berebut sbb ramai parents nk hntar sini. sy berkira2 agak2 sebulan kene spend dlm 370 kot utk dia, sbb kelas dia pg sampai pukul 3.30pm saja. lepas waktu sekolah kalau kita nk bg kelas tambahan mcm hafalan surah, akan ada teacher dr luar dtg. so ada tmbahan bayaran la sikit. kalau nk murah sikit. boleh bayar sikit je utk jagaan biasa. sbb yuran belajar smpai kul 3.30 tu dlm rm220, mengikut harga beberapa bulan lepas ms sy pegi. yg lebih tu tambahan sbb kita ambil lewat sikit kan.otherwise, they provide transport jugak utk hantar ke nurseri mana2 utk transit.ada byrn jugak utk itu. tp sy prefer dia stay je kat sekolah tu kot.since sekolah tu still berdekatan rumah jugak.

Semoga berjaya menjadi anak yg soleh dan solehah, yg rajin menghafal Al-Quran. yg tertanam ilmu agama di dadanya. Amin.




12 comments:

Suliana said...

hmm aqil pun sama jugak.. tapi aqil sebut tak berapa betul.. main hafal je.. tapi dia banyak main2 lah.. geramkadang. saya ajar iqra yg ada mad tu masih tak lepas lagi.. tensen tau.. dah mcm2 gaya ajar tapi iqra 2 masih tak lepas.. huhu

sisanizu said...

tula kan Su. Ashraf pon camtu lah. kengkadang bila dh bc bismillahirrahmanirrahim. terus malikiyaumiddin. eh boleh skip pulak.. hu hu

Fizah said...

pasti ok tak kak?

sisanizu said...

PASTI, sy tak pastilah pulak fizah kat mana di bangi ni. yg nmpak sekolah al amin ni je..sbb depan rumah je..hu hu..cuma kene berduit sikitlah

sisanizu said...

sbb kadang2..even ada sekolah lg baik kt tempat lain,,sayalah rs mcm tak praktikal g hntar jauh2 pg2..lepas tu nk ambik pulak,,takut jem ke apa ke...sy pun tak tahu jugak PASTI kt mana kat bangi ni.. tak survey pulak..fizah tahu ke kt mana..?

Fizah said...

tak sure jugak..hee..kat melaka tak byk sekolah ala islamic(pre-school)..yg ada PASTI tapi tak pnh dgr pengalaman sesapa..tadika anak2 sy yg skrg kurang pendekatan islamik..hari tu ada sukan sekolah siap bergwiyomi segala..aduh

Arjuna Silvera said...

semoga menjadi yang terbaik

lynnezz said...

cutenye anak patung ayra.hehe.. sy plan nak anta zara ke pasti dekat dgn umah ni. mintak jaga smpai petang.

sisanizu said...

ye ke linda..semoga zara mnjd anak yg solehah.

amie said...

seriusnya ayra tengok atromen.kikikiki

mawar said...

Kak sarah.. sy rs sy ada tnampk pasti kat taman u. Cer survey.. dkt gak tu ngn umah akk

*tetibe komen entry lm..kikikik

sisanizu said...

ye ke mawar. nnt sy skodeng. tp sy rs akan hntar dia al amin khalifah bestari tu . dh byr deposit jgk ogos hari tu utk kemasukan thn depan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...