Monday, April 07, 2014

Rumah manis rumah II

Sudah agak lama tidak menghapdet belog. kiki.. sudah lebih sebulan sy menetap di rumah manis rumah ini. Cerita serba ringkas lah. memandangkan  tuan rumah ni pun agak pokai sudah sekarang. ini serious! haha..

Ini cerita grill saya. grill adalah dari jenis wrought iron. memandangkan makcik ni pemuja kaler putih. maka makcik request kaler wrought iron asal itu ditukar kpd putih. dan asalnya design ini tiada dlm buku tuan kedai itu. design ni adalah hanya pada pagar luar rumah saja. Maka saya dan suami request supaya design gril diseragamkan dgn gate luar itu. menurut tuan kedai grill, inilah pertama kali dlm karier beliau mendesign grill begini. dan sesudah beliau lengkapkan gril rumah saya.kelihatan beliau seperti sudah serik mahu men design grill begini. hahahah..mungkin beliau takkan buat lagi selepas ini sebab susah katanya...nak welding2 part bengkang bengkok pada gril itew.. 


Cerita plaster ceiling pulak. hehe. kalau nak tahu perkara pertama dan terawal siap ialah plaster ceiling. tp sy belum mahu letak gambar plaster ceiling ini sebelum ini. sbb sy suka sgt dgn design ini. sy yg pilih cornice dan dome tengah itu. sungguh la gembira pada waktu melihat pekerja-pekerja itu memasang plaster ceiling itu..ketika itu tiap2 hari dtg ambil gambar progress..ini juga pengalaman pertama bg kontraktor tersebut pasang plaster ceiling bercorak bungaan begini yg dibuat secara dua lapis. menurut beliau, biasanya org pasang cornice kaler, org buat selapis sahaja tanpa perlu gantung2. kalau yg berlapis begini biasanya customer pilih yg putih sahaja. itu lebih senang dipasang. katanya lah. selepas itu ramai pulak pemilik rumah lain dtg buat lawatan tgk design rumah saya.(ceh patut boleh dpt diskaun memandangkan pihak kontraktor dpt lebih byk job dari owner rumah lain. sy dgr dia dpt dlm 20 buah rumah kat kawasan tu selepas itu)
keadaan awal2. masa ni tgh siapkan kitchen cabinet
hack dinding untuk kemaskan pemasangan aircond
Pemasangan tiang utk pisahkan dapur dan ruang tamu
Tara!! ini lah dinding memisahkan ruang. Ia adalah kaca yang blur2..
tak nampak la kalau makcik tgh kalut kacau lauk kat dapur tu kononnya.
sebelah dinding tu pulak sy pasang cermin tinggi bg mencipta ilusi optik rumah luas. hiks
Family ada dtg hujung bln lepas sempena majlis kahwin sepupu
Atok datang . Perasan tak dinding itu sudah ada tingkap 5 frame ;) 
Finishing. bab pasang langsir husband saya drill dan pasangkan. jimat.

my cheeky boy. 
incik suami drill & gantung TV
sudah berlangsir dan berjam dinding. Ini family area di tingkat 2.

Ini tingkat 3. master bedroom ke2. 


nmpak tak workstation saya do sebelah itew..hiks.
disebabkan bilik ni luas, senang nak bentang2 kain untuk dijahit.

nenek, umi, maksedara dtg dari kelantan. semuanya sbb sepupu kahwin ritu.
toilet. kiki . interprem jugak gmbar toilet. ampun..ini memang diberi begini oleh developer.
ada partition utk bahagian shower. 
Ini bilik atas. tempat buku2. kebanyakan langsir saya jahit sendiri. 
famili. bersedia meraikan tetamu di majlis kahwin sepupu didewan uniten.
Sekian. Ada beberapa bilik lupa nak ambil gambar. Kesudahan dari cerita. rumah saya kosong sahaja. tiada hamparan karpet. senang juga begini. anak2 pun seronok berlari2, berbasikal bagai. sbb runag kosong. poket pun dah kering. sekarang tgh kais pagi makan pagi..kais ptg makan petang. kah kah.. tunggu nak recover balik kehidupan normal makcik...Sebenarnya saya masih belum buat apa2 majlis housewarming. Solat hajat pun saya dan husband buat sendiri2 sahaja. kami kesuntukan masa, wang dan sebagainya. saya pun tak berapa nk sihat. eh...lain entry pulak lah.

^_^.

19 comments:

DYatie said...

Masuk rumah mmg akan mempokaikan kita. Hahaha. Tapi, jamin puas hati..kan? ^_^

Mommy_Cha said...

besarnya rumah u.
sangat comfy!
best nyerr....

Rizziela said...

Alhamdullilah..besarnya rumah..mesti puas hatikan

sisanizu said...

Dyatie. ye begitulah kekdahnya -_*
Mommy_Cha, alhamdulillah. bila duduk dgn suami & anak 2 org je , terasa besar. kene tambah anak ramai2..he he

Suliana said...

Cun. Plg puas ht jmt kt lgsir. :-)

sisanizu said...

rizziela.alhamdulillah.tak yah pikir pasal rumah dah pasni. fokus keluarga dan mende lain pulak.
Su: betul-betul. kalau tempah langsir mahal sangat. ade org smpai cecah rm15k langsir utk sebuah rumah, sekali ukur pasang..ade membe sorang lagi tu beli yg dah siap sahaja pun rm5k utk sebuah rumah. sy beli kain2 dan jahit berapa je.boleh pilih kain berkualiti sikit. ikut selera kita. mahal tempah kedai. rugiiiiiii.upah pasang rail pun mintak rm100. gilos.

lynnezz said...

saya berminat dengan cermin penuh tu..brp RM wat camtu?? hehehe

sisanizu said...

Linda, cermin ikut saiz. yg sy ni dlm rm3k lebih kurang.

Fizah said...

wahh ni 'syurga yg didahulukan' ni..heee....sy simpan sbg angan2 dulula ye kak..tak tercapai akal nk memiliki lg...hihi...jgn lupa jemput klu ada housewarming...;p

amie said...

siti sarah.cantik.sekian.bye

amie said...

cantik.sekian.bye

Nor Fadzilah Mohd Yusof said...

Waahhh cantiknya rumah sis..kagum! Sis beli area mane rumah ni? Saje dtg singgah n follow :)

shark said...

rumah manis rumah kamoo cantik kak :)
hehe..

sisanizu said...

Nor fadzillah..rumah saya kat bangi..sungai tangkas;)

shark. thanks! tahniah dapat baby baru, k..

Armacon Intelligence Sdn Bhd said...

Kalau nak renovate/buat plaster ceiling boleh tgk blog kami di:

http://armaconintelligence.blogspot.com/2014/05/plaster-ceiling-partitioning.html

Hubungi kami 019-334 5398

Cik CT said...

Salam sis, salam kenal.cantik rumahnya. Nak bape bukaan luas rumah ni? Sy tertarik thk
Gambar dapur n kitchen cabinet.rumah sy 20x75..

sisanizu said...

Cik CT thanks. Rumah sy 24x65 .bahagian dapur 14x14 camtu..😄

sisanizu said...

Sebenarnya kontraktor yg buat keseluruhan rumah saya adalah kontraktor bangladesh,bkn tempatan.

Anonymous said...

Salam sis. Partition yg frosted glass tu berapa harga? Tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...