Thursday, August 28, 2014

Ruang Tamu & Ruang Makan

Di kebanyakan rumah zaman sekarang, ruang tamu dan ruang makan selalunya bersebelahan sahaja..atau boleh juga kita kata satu ruang sahaja.. ruang makan & ruang tamu bersama bukanlah masalah sbb bukan dapur yang bersatu dgn ruang tamu..kalau jenis rumah yg dapur tu satu sahaja,,di mana disitulah dry kithen ,,situlah wet kitchen..itu masalah kalau tiada penghadang antara dapur masak dan ruang tamu depan. Bagi saya memang tak sesuai. Disamping ketika ade tetamu diruang tamu yang boleh melihat tuan rumah membuat persiapan di dapur ;p. tp ada setengah org..ok je..ruang tamu direct menghadap dapur. 

Ini design penghadang yang saya dan suami minta kontraktor buat untuk sembunyikan dapur dan Ruang Makan & Ruang Tamu. Mari saya stori mori sikit mengenai Ruang Tamu & Ruang Makan rumah saya.

Pandangan dari arah dapur
Ruang Makan dan Ruang Tamu
Saya memang minat warna cerah begini. Jadi meja makan berserta kerusi makan saya berwarna putih. Material atas meja ni adalah dr kaca yg tahan panas. Jadi tiada masalah untuk hidangkan makanan panas, even hidang periuk vision dr dapur terus atas meja. ;p Meja makan ini sudah berusia lebih 3 tahun. masih cantik pada pandangan saya. Bagi saya elemen warna cerah /putih memberi ilusi luas. Saya pernah cuba menggunakan alas meja corak bungaan tp tak lama pakai saya rs susah nk maintan kebersihan alas meja tersebut bilamana anak makan tumpah2. Biarkan kaca togel macam ni senang nk lap dan spray kari atau apa2 makanan tumpah.

Sofa diruang tamu saya juga asalnya dr kain bunga-bungaan yang warna latar dia krim cerah..tp lama dah pakai...warna dia sudah agak kurang menarik,, sofa tersebut sebenarnya mempunyai baju..ia mempunyai zip yang boleh dibuka dan dibasuh.. jadi sekiranya ingin bertukar wajah, hanya perlu jahit baju baru.. jahitan dia agak complicated. Sofa ni saya beli kedai perabot biasa, murah sahaja,,tak silap sy dlm rm999 mcm tu tahun 2011. (update: Dah check balik,,silap, harga sofa ni RM1200, murahla daripada beli kat KKhome deco tu kan..haha) Ada warranty 10 tahun.material memang best, kusyen empuk tp tidak mudah tenggelam, malah pejal. Kalau nak upah jahit sarung baru kat kedai, mahal sangat. lebih mahal sekali ganda dari dr harga asal kerusi masa sy beli. teringat masa beli dulu, kedai tu offer sarung gantian bunga kaler merah (instead of saya punya kaler purple), satu set rm700. masa tu nak tu memang nak tp baru naik rumah masa tu,, so dh byk pakai duit. tu tak beli tu.skang dh xde. Saya memang ada hasrat nk jahit kan sendiri yang baru tp takde masa. Begitu juga dgn kerusi meja makan.. hasrat dlm hati dah lama ni pendam nk jahit bj utk dia..kain dah setahun kot beli kain,,tak jahit2 juga..hahaha..tp takpe.cantik juga begini. simple sahaja.

Ruang Makan
Disebelah meja makan, saya pasang cermin penuh. Untuk memberi efek luas juga.

Ruang Tamu
Langsir juga sudah berusia lebih lama dari usia sofa. Padanan langsir warna ungu kosong tanpa corak ni bagi saya sesuai dengan sofa yang berbunga ungu kecil. Di masa akan datang jika ada rezeki dari segi masa dan wang,, mahu juga tukar2 selera. misalnya kerusi tanpa corak bunga dengan langsir pula yang berbunga. atau tambah kerusi baru ;p..Pasang wallpaper juga merupakan impian terbesar saya untuk rumah. Husband saya juga ada impian nk pasang aquarium besar dekat pintu. Saya kata elok lah..nnt kita beli kerusi rotan kaler putih beserta meja kopi bulat kecik letak sebelah aquarium..pastu nk bunga berjurai dlm pasu yang tinggi bertiang letak kat penjuru. (haha berangan nombor 1). ..bunga2 dinding saya serta plaque tulis bismillah yg dari rumah lama dulu belum pun gantung, masih berada dlm stor. Takada masa lagi nk pikir semua tu. Asal hujung minngu je ada je aktiviti jemputan mjlis dari sedara mara dan sebagainya. balik umah dh penat. hmm..
Ruang Tamu.
Ada kabinet tv tp tak letak TV lagi buat masa ni. TV ada kat family area di tingkat atas
Ruang dekat pintu masuk. Sinila konon nk letak meja kopi dan aquarium serta bunga
Sekarang fokus pada yang lebih penting dahulu, iaitu bersalin, anak kecil, study. Semoga sentiasa dalam keredhaan Allah hendaknya. Amin.

Sekian. 

8 comments:

shark said...

CANTIK umah kamu kak, macam umah dato2 datin tansri2 kekdahnya :)

super like..

tang konsep putih mmg saya suka sebab umah saya pun style putih jugak,tak sabo nak gantung langsir english style baru tu hehe (nak kasi jeles ;p)

all da best tuk stadi PHD kamu :)

sisanizu said...

haha..umah datin plak..

cepatla gantung langsir baru tu.nk tgk :P

tq atas doa

Fizah said...

hehe..baru dan menjengah....pekabor? dah bersalin? ;p

sukalaa tgk umah kak sara...semua putih...suka!!

sisanizu said...

tq fizah. lom bersalin ni..:p bj dlm kete pon tak kemas lg..38weeks++ dah padahal..

Anonymous said...

buat penghadang kaca tu berapa ye kos nye?

Anonymous said...

buat penghadang kaca tu berap yer..rumah awak konsep terbuka yer..

sisanizu said...

cik anon,,sy lupa lah berapa kosnya sbb buat sekali terus ms renovate nak naik rumah dulu...rsnya dlm 3k++ kot cermin penghadang tu..

najib dayana said...

Salam...tumpang tanya berapa yer bajet nk buat cermin besar macam kt ruang makan tu..??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...