Thursday, February 12, 2015

Hias bilik-deco- cat ,wallpaper DIY

Orang kata rumahku Syurgaku. tiadalah tempat yang lebih best melainkan duduk di rumah sendiri. Bila duduk lepak dlm rumah, mmg selalu ada perasaan, nk menyapu kat situlah.kat sini lah..eh area ni kurang kemas,, kemaskan sikit lah..nak tambah itu ini, nak deco rumah kononnya. Tapi yg selalu trjadi bayangan tu byk dlm kepala je lah..ada perasaan takut juga termembazir.. hu hu fikir fikir yelah kita pun tak hidup kekal kt dunia ni..moga Allah pnjngkan umur dlm keimanan.

Masa sy tgh sarat ritu, tak berapa larat g lab, nk buat kerja pun mood dan idea tak berapa nak mengunjungi... tetiba di suatu yang tenang di hujung minggu, ajak incik suami pegi beli cat dan wallpaper.. lalu mendeco sebuah bilik. Dah lama perasaan nk cantikkan sikit bilik ni. Bilik ni adalah bilik tengah di tingkat 3. Ada penyidai dlm bilik ni .asalnya masa pindah masuk,,renovation rumah belum betul2 siap..tmpat laundry kami tak siap lagi masa tu,, jd husband drillkan dinding dan pasang penyidai dalam bilik ni... skang penyidai ni jd back up bila basuh bj byk dlm satu masa...kene angkut sidai kat atas separuh..terutama payung payung yg menyidai baju anak2..haha..

Bilik ini memang kurang sentuhan lagi. langsir tu sy jahit tp bila tgk lama2, rasa tak cantik langsir ni. sy jahit langsir jenis pencil pleat utk bilik ni. asalnya kain ni bukanlah sesuai utk langsir sbb dia jenis cotton ringan..sesuai utk jahit baju sebnarnya..bila buat langsir, dia tak beralun cantik ...ayam sungguh saya,,,hahhaha..tp ms tu duk berkenan dgn bungaan dia,,dijahitnya jadi langsir..sy kemudian ganti dgn langsir lain yg saya jahit jenis eyelet. mmg dah beli siap kayu eyelet tu masa masuk rumah dulu, cuma tak pasang je lagi.. so abg sado sayalah tukang drill nya. langsir bunga ni diturunkan dan akan dijadikan projek akan datang di kala tenang untuk dijadikan cadar ;p.
keadaan asal. suram . 
 projek deco ni berlaku 5 bulan lepas. kih kih. sy beli wallpaper kaison paradigm mall, pj (jauh dari bangi okey..). asalnya nk corak bunga tp trlalu ramai barangkali beli yg bunga2 tu semua..semua jenis bunga tinggal segulung je. mana cukup nk tampal kat dinding. so terpaksa pilih corak lain. Mula mula pegi pilih cat kt kedai hardware.. saya beli 1 liter je..hahahaha..rm24 kalau tak silap..
violet petal
"bapak faizal, cat cantek-cantek ya.."bg arahan pada incik suami,
(sambil buat gaya mak mandur .kihkih)
siap sebelah ni. lihat kerja dilakukan pd waktu malam berdikit dikit
oh ya, sebelum cat, buat belang2 pakai tape (belang lagi??;p)
dah kering cat, buang tape tersebut
persiapkan wallpaper. wallpaper ini bukan jenis selfadhessive, so kene pakai gam khas
gam itu
isi dalam kotak gam di atas
wallpaper itew
memaksa abang sado buat semua supaya bertambah sado
Maka hasilnya adalah...
TARA!! santek tak..;p
mana abang sado ni..ini tak kemas. potong gaji!
Lihatlah berapa sajalah kosnya bila buat sendiri. wallpaper pakai 2 roll. tp yg pastinya mmg la kene keluar kos juga utk deco..kikikiki..kalau upah org kosnya tak terjangkau dek akal la..upah pasang wallpaper pun kira persqft..haruslah ribu jugak ..upah cat lagi kan...isyk isyk...Bilik ini mmg kosong saja. jika famili dtg. adik akn guna bilik ni. bg toto saja..hihi..


Sekian.

2 comments:

shark said...

comei la jugak muahhahaha..
akak muka si aish sejibik muka akak kot hehe..:)
barulah hero kalo muke mak kan..;p

sisanizu said...

shark, hehe...muka mama ke aish ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...