Monday, November 03, 2008

ISAR-NCU 2008, Jhongly City, TAIWAN




Hari ni aku terasa sedikit bosan. Actually keje banyak. Kalau ikutkan, mmg sepanjang tahun ni memang sgt sibuk. Masa balik cuti raya aidilfitri hujung september hari tu, keje masih byk belum setel, pasal urusan tiket flight ke sabah, urusan bayaran yuran conference, pasal hotel, pasal paper sabah (luckily byk disetelkan oleh temanku Ct aminah, give a kredit to her), pasal paper Jepun mase tu nk kene baiki setelah reviewer komen, and mase tu jugak aku kelam kabut siapkan journal untuk dihantar kat Dr azami. Katanya paper yang aku hantar kat Spain hari tu diterima masuk journal tanpa bayar. Huh! kelam kabut kehidupan aku mase tu..dalam sibuk nak raya..sibuk ke cc pulak sbb intenet poblem kat umah.
Then raya ke-4 aku kembali ke Bangi sebab flight ke Taiwan esoknya (5 Oktober, raya ke-5!) Tahun ni aku tak rase sgt suasana raya & tak sempat puasa 6, he he sebab kat Taiwan (even patutnya dalam sukar nk dpt makanan halal & waktu maghribya yg sgt awal kul 5.30 ptg..patutnya aku blehla pose 6) isyk..isyk..
Dalam post kali ini aku nk cerita sikit pengalaman aku berada di Taouyan County, Jhongly city, Taiwan..ho ho..boleh tahanla g sana,,tambah pengalaman sikit..Aku sangat bertuah sbb terpilih untuk menghadiri kursus atau org sebut school, nama penuhnya International School on Atmospheric-Ionospheric Remote Sounding & Modelling 2008 (ISAR-NCU 2008). Kursus ni mengumpulkan reseacher dalam bidang Radar, Satelit, kajian atmosfera dan Ionosfera. Tak kira org tu dari latar belkang kerja di mana, paling muda adalah pelajar sarjana, pastu Phd, pastu org2 yang keje kat agensi berkaitan kajian ni. Memang teramat bertuah sbb dalam ramai peserta yang memohon daripada 3rd world countries ni, aku terpilih mewakili Malaysia, 2 org sahaja. Aku dari UKM & the other adalah Sholehah daripada agensi Angkasa Negara Msia/ mewakili MOSTI. Gambar kat atas adalah tag yg aku pakai sepanjang mengikuti school. Setelah seminggu kursus, hari minggu(Sabtu) dorang buat tour melawat di beberapa tempat menarik la kat sana, hari Jumaat selepas kelas, dorang agihkan duit claim flight ticket aku . Aku beli return ticket KLIA-Taipei RM2190. So dorang kasi dolar Taiwan 20000 NT ( sebab tak bleh melebihi upper bound dia byk tu je). Mase tu ringgit Malaysia mahal lagi, kalau convert 20000 NT tu hanya bleh dapat RM 2000 je. Sebnarnya kalau aku naik China Airlines lagi murah, bleh dapat full claim RM 1400 jer. Aku tanak. Tp tak sangka duit msia jatuh dalam mase dua minggu aku kat taiwan. Bila balik sini aku jual dolar taiwan sebanyak 18900 NT bleh RM2060..hoh tekejut gak,, sbb aku bajet, mungkin bleh RM 1800 or kurang sbb biasa kan dorang beli ngn harga murah desu.. ho ho..mase kat sana duit makan minum diberi sebanyak lebih kurang 5600 NT (dalam RM 50 sehari untuk makan breakfast & dinner) lunch provided.

1 comment:

alerts said...

I will pass on your article introduced to my other friends, because really good!
wholesale jewelry

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...