Friday, November 06, 2009

Now in Jeju Island Nov 3-8 2009

Masuk hari ni ialah hari ketiga saya di sini. Bertolak dari KLIA kol9pm (3hb)-transit KKinabalu 11.30mlm-sampai Incheon, Seoul 6.45pg 4hb-amik subway A-trek ke Airport Gimpo- bertolak ke Jeju island ngan korean Air kol 1.15pm4hb. Smpai Jeju International Airport kol215pm.pastu amek bas ke Hana hotel.smpai hotel dh kol3.40pm lebei kurang.penat amat. dan gamble jerk bersama ct aminah....tempah hotel juga kat intenet...syukurlah. Dtg sini pun dgn duit peruntukan MOSTI atas menang paperwork tahun lepas kategori kertas kerja dan jurnal.

Macam tak sangka juga skang sedang berada di Korea. Dulu ckp gurau2 je ngn ami..plan nk ke vietnam atau ke singapore asalnya. Tp kebanyakan konferen yang berkaitan masa tu ada sekitar bulan mei-september, so sy tak dpt la pegi sbb mase tu sy sedang sarat dan berkemungkinan beranak, dan juga pada bulan puasa plak tu..so kebetulan mase tu konferen GPS/GNSS ni yg thn lepas kitorang hantar paper wat kat Jepun ms tu. Dorang invite utk Konferen ni kat Korea lak thn ni.

Cerita pasal pengembaraan kali ini, sy sgt seronok sbbnya dh lama hampir setahun rsnya sy tidak 'outstation' (he he) bersama2 ct aminah. kebanyaan konferen thn lepas sekitar KL jerk. Dan bila kat KL je, pegi mase hari present jer la jwbnya..Kali ini juga lebih mencabar bila terpaksa meninggalkan anakku si ashraf tu. Sy masih igt hari sy berangkat tu..sy check in kol8.30pm, sebelumtu kalut g makan dan solat. Dan juga muhammad ashraf sy dh mula lapar meskipun sepanjang perjalanan ke KLIA sy dah susukan dia kenyang2. Mase lepas check in, abg sy suruh cpt masuk ke bwh tempat departure sana, tp sy berkeras nk susukan ashraf dulu, kalau tak, rase tak tenang. So sy amik mase 10 minit susukan ashraf kat toilet ade ruangan untuk duduk kat situ. Sedih sgt mase tu..hu hu..

Lepas tu mase dlm flight, breast dh terasa bengkak. So mase transit kat KK, sy pam susu kat surau dgn hebatnya. he he..sy bwk pam manual avent jer, sbb portable. mmg kat rumah bila terasa bengkak sp akan pam pakai manual avent, tp kat ukm sy dh tinggal siap2 beg pam letrik spectra 3 sy utk pam kat sana. Sy bukan rajin sgt sebenarnya mcm (nadia, dr mardina etc..)tp bile bengkak, sy kenela pam,,kalau tak, tak slesa okey..tp mase tu mmg sedih sbb pam dan buang susu 10 oz tu ,,ho ho..sy xbwk chiller kat tgn sbb takut tak lepas imigresen bwk fluid. yang lucunya mase dlm flight tu pon sy ngepam lam lebei kurang kol4.30 pg..org tgh syiok tido..dlm pam secara rileks dan dilindungi kain selimut MAS kaler purple itu..lgpun sebelah sy ct aminah yg mmg tido pengsan..sape kesah


Sepanjang perjalanan nak naik subway lah, mase tunggu flight kat sana sy akan singgah kat toilet utk pam dan buang..hu hu sedih bangat. Tp bila sy bukak luggage dan tgk chiller sy kat airport gimpo, chiller masih sejuk meskipun dah lembik. sy pun apalagi,,pam dan isikan dlm plastik eskrem dan simpan lam chiller dgn harapan susu kali itu dpt diselamatkan. Ha ha..yg bestnya mase tunggu bas gerak ke hotel Hana, sy pam lam bas dilindungi kot abg sy yang sy pakai. padahal mase tu i kat seat paling depan okey..

Mase hari sy kene present, sy pam juga lepas mkn tgh hari kat ICC jeju tu. dan sy dh ready bwk beg chiller siap2..masuk toilet dan pam..dan tak sangka ct aminah yg tgh snap sana sini tu mengambil gmbar tgh buat eskrem..he he..

Dan skang susu dlm peti hotel kat lam bilik ni dh hampir penuh..sy sendiri pon heran camane leh smpai byk ni sbb ade yg sy pam dan buang jer kalau kalau sy kuar dan malas bwk chiller beg tu. yelah..dh kat belakang bwk beg galas kain semayang dan 'cetong' utk urusan masuk toilet.maklomla kat negara camni mane ade paip2 air ni..kat sinki luar adela..pastu bwk sejadah kalis air dan segala bagai,,

Sy sms abg sy tanya camane si ashraf. Abg sy kata dia ok je..tido mlm minum susu abes lam 10oz abg sy ckp, dan ashraf tak meragam pun selagi abg bj bucuk mama..ha ha..sebenarnya sy dh tinggal dalam 4 helai baju tido terakhir yg sy pakai yang tidak dibasuh utk ashraf cium mlm2..sbb mase beberapa mlm sebelum sy berangkat, abg sy dh berlatih jg ashraf dan bg susu kat ashraf bile die sedar kol 3 dan 5 pagi..pada awalnya dia tanak minum dan nangis kuat..pastu lepas letak bj sy sebelah die, trus die pusing kat belah bj sy dan mase tu abg sy bg susu botol kat mulut die terus dia diam dan minum susu smpai abes..hu hu..

ni mms dari malaysia untuk mama ashraf. sy nk tgk byk mana susu abes..ha ha..mmg terlampau2 la susu lam peti umah i tu,,yg beku masih byk gile..sy dh tinggal fresh milk pada hari2 terakhir sebelom berangkat.fresh EBM yg belum beku masih ade antibodi dan tahan seminggu lam peti..so bg ashraf minum yg ni dululah sementara i takde ni..tgk kat area bwh dhpir kosong.(isyk nape abg tak masak ikan 2 ekor tu..) hehe kat peti umah pengasuh pun i dh tinggal siap2 fresh EBM untuk seminggu dia...

dan ini ashraf yang kurindui pada malam ini..hu hu




2 comments:

Noreena said...

Sarah,

Tahniah berjaya mnyusukan anak sepenuhnye...truskan..Akak sokong ibu-ibu yg mnyusukan bayi ni :)

Congrats!

Salam,
Kak Noryn.

sisanizu said...

tq kak noryn. harapan saya moga2 dpt susukan anakku smpai die besau.aminn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...