Tuesday, May 24, 2011

master, PhD, supervisor, publications


Rasa tergerak hati nak berbicara mengenai perkara ini yang tersangat berkait antara satu sama lain iaitu master, PhD, supervisor, publications . Ini berikutan ade kisah yang agak menyentuh hati . okey word ni tak sesuai..mungkin menyentap hati kot..

Saya selama berada di Universiti ini telah menyaksikan agak byk ragam student jugakla kan..sebagai org yg bertapa kat sini, sedikit sebanyak secara tidak langsung melihat banyak babak drama la kan. Seperti kita sedia maklum kat malaysia ni, kebanyakan org yang datang sambung belajar ni byk org dari luar negara termasuk Indonesia, Bangladesh, dari Jordan, Iran, Libya, Sudan, dll negara arab..memang agak ramai la komuniti mereka ni kans..dan memang dlm byk2 ni yg selalu menimbulkan masalah ialah byknye dr negara Arab ni la kan..ini diakui beberapa org pensyarah.

Suka berdrama. terlalu serius. dan..poyo sikit sebanyak. hu hu..Ini kerana mereka (walau tak semua) tp byk yg berlagak mcm bagus. Baru tulis paper seketul dua, pastu rase diri best teramat. Once supervisor memberi cadangan supaya diletakkan nama si pensyarah2 yg ternyata lebih senior, dibangkangnya dan berkata 'no pain ,no gain..why should i put his/her name since i'm dying writing this paper. I came home late everyday,..i put much effort ..then the she/he just get it easyly...bla..bla..' bukan setakat tak puas hati pasal itu. siap memperkecilkan org tersebut, insult dgn kata2 yg bg sy sgt tidak patut. Meskipun pensyarah tersebut bukan dr bidang dia but dia pun one of the person who are almost dying jugak terlibat membawa peralatan research bagai kan..dan membina networking sedikit sebanyak..hello..please respect sikit. biarpun org tu masih muda, tp tak patut insult dia dgn begitu rupa..sudahla kerajaan malaysia bayar utk buat research ni..setakat letak nama tmbah2 utk conference paper je,,,adeh...lainla kan kalau tetiba disuruh letak nama org yg memang sedia mkluma pemalas buat research, pastu selevel je dgn kita..memang bolehla tak puas hati seketul dua...

Saya pun dah biasa letak nama pensyarah dr fakulti sana sinun, bahkan universiti lain sekian2 ...atas dasar pensyarah tersebut adalah rakan seperjuangan supervisor kita kan. (okey supervisor yg suggest) No hal lah..just put it.. Takde apa pun. Tak kesal pun. tak marah pun. langsung.

Moral of the story. Seburuk mana pun supervisor kamu (ifyou think so) we have to respect them. Tanpa supervisor siapalah pelajar kan. If u think you are better than supervisor, or anybody, tak payahla bersupervisor, buat PhD sorang2,, supervise diri sendiri ..sape nk layan kan..mcm mana nk dpt master, phd dan sebagainya kan...kita perlukan mereka since mereka sudah establish. Nama sudah terkenal bidang mereka. google saja.. .org sudah kenal..kita nak naik perlu melalui mereka ini dahulu sebelum menjadi somebody di suatu hari yg tenang..di masa akan dtg..

Sikit2,,,asyik sebut nk lari,,tukar Universiti dan sebagainya. Siap tulis macam2 dlm email, tak bersetuju dgn supervisor dan sbgnya..Dah berapa org dari kalangan mereka yg begini..
Sekian berita.

4 comments:

Suliana said...

hmm.. lain org lain perangai nya. berlagak betul. mmg tak de rasa apa pun klu kasi kredit kat nama lecturer tu... huhu

sisanizu said...

hmm tu la Su..lebih2 pulak marahnya..yg panas tu dia insult pensyarah melampau2..tak patut betul

syuhaila binti mustafa said...

luahan perasaan dr seorg student :)

sisanizu said...

ela.pembetulan.bekas student..ha hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...