Friday, January 20, 2012

Pengalaman Bersalin


15hb Jan.2012
Sy g jenjalan round2 Alamanda. Balik umah kul2.30pm. Tgk2 ade kuar darah sikit kat panties.
sy rileks dulu sbb pengalaman Ashraf dulu pun camni..kuar darah dulu sikit. Tp lambat lagi akan beranak selagi tak sakit contraction.

16hb Jan.2012
Lebih kurang pukul 2 pagi terasa contraction tp mild saja..dia dtg dlm 20 minit sekali..kengkadang 15 minit, kengkadang 10 minit, ade setengah jam baru rasa balik. Sy tak berapa nk lena..tp sy tahu masih belum masanya..cuma yg confirm sy pasti akan bersalin hari tersebut cuma tak tahu bila, mungkin tghari, petang atau malam.. serius, tak sakit sangat..sy boleh pegi mandi semayang subuh bagai..

Pagi tu sy request telur masak separuh dr husband, sbb insyaAllah akan beranak hari ni kan,,kene ade tenaga mcm super power sikit lah. Pastu planning lg nk g makan nasik lemak ngn teh tarik..darah still ade kat panties..lagi pekat sikit dr semalam..

dlm kul 8 pagi. kitorang kur dr umah..kitorang decide taknak g klinik Azzahrah lg kot2 terus kene admit,,pastu takut bertambah kos kos tertentu..ha ha...kitorang g spital serdang dgn harapan nk check bukaan serviks..sekadar nk tahu..menurut kata org selagi tak cukup 4 cm, h.serdang akan suruh balik umah dulu memandangkan spital tu selalu penuh kan..

Dalam hati masih berfikir lepas ni nk g makan nasik lemak..ha ha..sekali proses menunggu turn utk masuk check bukaan tu punyala lama..mula rase menyesal lam hati,,napelah dtg sini..adeh..dah la mula tak keruan tgk ramai dr lelaki muda2 berkeliaran dan bertugas kat situ pagi tu..doa banyak2 semoga yg check sy nnt dr India pempuan antara dua org tu..sbb dorang berdua je pempuan kat situ..

sekali check bukaan dah kul10.30 pagi,,sy telah menunggu dgn membuang masa kat situ selama 2 jam..bila check bukaan baru 2 cm rupenya..so sy lega igt akan dihalau balik la kan..sekali dorang nk tgk CTG ngn heartbeat baby selama 10 minit..pastu tak cantik graf sbb sy lenguh la kan dibiarkan kat situ baring,,sekejap sy mengiring kiri, sekejap kanan (sesuka hati mak tijah samsung)..sekali bila Dr dtg dia pelik tgk bacan graf tak cantik,,pastu kene stay lg smpai boleh nmpak cantik (apekah..)..so sy duduk diam2..perut dh lapar gile...tak abis2 menyesal patut g makan dulu or tak yah dtg sini..pastu bila dh siap graf..dorang pun panggil Dr yg lebih senior kan..oh ya,,sy bernasib baik yg tukang check bukaan dr pempuan..Alhamdulillah..

Sekali bila Dr datang, sy dgr dia ckp something mcm CTG suspicious ke ape tah..pastu baby kurang aktif katanya..(yelah, sy sy tgh lapar kan..) pastu sy hmpir nangis bila Dr yg dtg tu dtg dan terus decide pecahkan air ketuban sy..latest dia check bukaan serviks katanya 3cm.

Sy belum sakit pun, tetiba ditolak masuk labour room..ok hampir nangis mase ditolak tu, sbb belum makan nasik lemak ngn teh tarik lagi..hu hu..

Kul11.10am berada dlm labour room (LR). dorang sediakan cucuk tiub bagai..pastu Dr tu just ckp ' ok nnt sy dtg balik pukul 2.45pm' tekejut sy ..apekah.. air dimasukkan ikut tiub (mcm induce la lebih kurang bg kuatkan contraction) mase ni sy belum rasa sakit....pastu dlm jam 12.30 tghari camtu contraction makin menggila kan...sy berdoa semoga Allah bagi kekuatan utk sy meneran dlm keadaan masih belum makan nasik lemak dan teh tarik..(serius lapar..) ..

kul1.25 pm,,sy ckp sy dh rasa nk meneran.. dorang pun suruh kangkang dan check bukaan..ok 6cm..,sy ckp 'oh belum ye..ok sekali lagi tunggu contraction..

1.35pm misi, skang sy betul2 nk meneran..misi pun dtg check..'wah sudah fully bukak' ok boleh teran sekarang..pastu sy pun teran..sbb takde tenaga sy menggigil mengumpul kekuatan..akhirnya dua kali teran kot rasenye..terus rase mcm koyak ;p ..dan bunyi suara baby nangis kuar..mase tu kan misi ckp kat husband sy,,jgn ckp lagi tau kat wife..(konon nk secret dulu gender baby:P) kemudian misi angkat dan tanya sy ni baby girl ke boy? rase mcm nk nangis smbil jawab "baby girl.."

baby diletakkan atas dada saya as polisi..'skin to skin contact' lepas delivery..

This baby is fresh from oven. Alhamdulillah syukur tak terhingga

Pastu proses menjahit berlangsung beberapa minit.. mase ni lah part yg sakitnya kalau beranak ni..hehe,,tp sabar dan igt Allah byk2..byk selawat, dan mase tu sy ulang2 baca "la ilahailla anta subhanakainni kutuminazzolimin.."..memang kene tahan sikit lah..
Disebabkan wad tidak berapa nk cukup kot..kami dibiarkan dlm LR sampai kul6pm kat situ..tp oklah since LR tu selesa beraircond,,ade toilet dan ade privacy...he he

GL husband sy melayakkan sy dpt kelas satu dgn bilik seorang tp sbb tak tak cukup wad kan,,masuk kelas satu yg share bilik 4 org..Sy tak kisah dah,, janji semua dh selamat. Walaupun yg smbut baby midwife, tp dorang sgt profesional dan pengalaman bersalin kali ni adalah indah..Alhamdulillah...

Ni mase nk kuar wad.

Informasi tambahan

Nama baby : Aishah Ayra bt Mohamad Faizal
berat lahir: 3.22kg
panjang: 50 cm
bersalin:normal
tempat: hospital Serdang

Sekian.

10 comments:

D Yatie said...

Alhamdulillah...mesti seronok sambut si kecil bersama suami tersayang...semoga Allah memperkenankan doa kami...amin...

Suliana said...

Wah.. Aishah juga:-) comel sgt. Dh lps dpt bby hlg sgla skt tu kan.. Hlg bdebar. Slmt dah semuanya. Take care tau. Kita dh hbs pntang :-)

Imaan09 said...

entry y di tunggu2..hehe..
alhamdulillah, senangnyaa kak! hospital serdang mmg xbius ke nk jahit??takutnyaaaaaa!

sisanizu said...

D Yatie, erm alhamdulillah seronok...suami ada disisi

Su, he he..Ya Aishah jugak..dh lama suka ngn nama Aishah ni..Ayra tu maksudnya 'yg dihormati'

Lea, Alhamdulillah sgt segalanya dipermudahkan. Dorang bius jugak mase jahit tu..sy igt lag,,ade 4 tempat kiri kanan dia bius..tp mase jahit,,ade rase jugak..maybe kalau tak bius lg sakit kot..

amal said...

alhamdulillah.. senang akak bersalin. walaupun dalam keadaan lapar hihihi... hai baby aisyah! :)

Fatima Saiful said...

saye rs saye ade ucap tahniah.tp tgk kat komen tade pulok.anyway, tahniah kak!nnt akak dah pulang ke GV aa gamaknye saye dpt jumpe Aisyah Ayra;)...

Imaan09 said...

kak sarah..hospital serdang, suami boleh masuk ek kt LR?

Fizah said...

jadi, guane cerita nasi lemak? menunggu habis pantang baru makankah? hehe..

sweet memory..tahniah!! :))

sisanizu said...

take. tenkiuuu..
Lea..erm kat spital serdang suami boleh masuk je...

iKLiL HuDa said...

seronok bce pengalaman org bersalin nie... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...