Wednesday, October 03, 2012

missing baggage- travelled with air asia

Saya sudah kembali dari tempat kursus selama 10 hari ..campur hari sampai &hari pulang. 12 hari sy kat Indonesia. Schedule kursus adalah sgt tight. tiada rehat. ,mostly lecture je sepanjang hari dr subuh ayam berkokok smpai la azan maghrib still duduk dlm kelas dgr lecture. Oh penat betul. Tambahan pulak rupenya bayangan yg kursus di pekan Bandung adalah tidak benar. Sebenarnya kursus diadakan di Ciloto, kawasan terpencil atas bukit yng semacam Cameron Highland kekdahnya. Jd tiada aktiviti shopping dpt dijalankan. hah hah.  

Hari pertama 16 Sept. Kuala Lumpur-Bandung (Ini kali pertama sy travel naik air asia ke luar negara..seblum ni sy pilih air lines yg lain) even sy pernah ke konferen di Labuan Sabah sy naik MAS selesa dan tiada masalah. dan kenapa pengalaman sy dgn air asia semua tidak best?.. sebelum ni naik air asia dlm negara je, ..dua kali naik dua kali sy kene delay. delay.delay..sehingga terlewat beberapa jam. jd xbest sbb kalau patut smpai rumah kul10..dh jadi kul 1 pagi. benci.

Alkisahnya. setelah dua jam perjalanan di angkasa, smpai lah di Bandara Hussein Sasteranegara Bandung. Airport adalah kecik sahaja. tidak sangka  (memandangkan Bandung adalah destinasi hot). Lepas beratur kt imigresen, sy perasan kat bilik sebelah penuh dgn org..sy pelik igtkan ade kene kuarantin ke hape..rupenya org berpusu2 berebut nk amik beg. tempat kuar beg adalah kecik sahaja dan bukan jenis round mcm kebiasaan sy lihat. kuar je ade sorang pekerja akan punggah bagasi letak ke lantai, kalau tak akan tersumbatlah kat situ. dan bagasi adalah dr pelbagai destinasi..kuar kat 1 tmpt tu je...lepas org ni kuar,,br boleh rebut masuk sikit2..jd kita susah nk tgk keeseluruhan kejadian (means bagasi2 yg keluar) tup2 dh semua org dpt beg masing2 terus kuar airport..tgk2 beg saya takde. dan pekerja tu beritahu yg semua beg dh keluar. Sooo...where's my baggage?!!! and i noticed there was a baggage left dr tadi dok kat tepi dinding tu..but it's not mine. Sy tilik2 ..ada tag .pemilik beg tersebut bernama Farouk. dan I suspected that he took my baggage by mistake. So stupid la this person. Beg sendiri pun tak kenal...sgt sedih dan tak tahu nk ckp apa. Saya dtg tmpt org. bukannya balik kampung. Mcm2 dlm fikiran. my clothes, berus gigi, pencuci muka, panties, bra..everything. but what i concerned most is my external hard drives. Entah mcm mana travel kali ni sy agak careless letak external hardisk dlm baggage tu. selalu bwk sama2 dlm backpack. Astagfirullah. why all this happened to me..uh uh

to be continued.

5 comments:

Imaan09 said...

ya ALLAH.. cepat entry seterusnya.. berdebar.. dapat balik ke xdapat beg tu!???

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

urm, kena tunggu nex entry la plak..

Fatima Saiful said...

alaaa...bersambung ke??!!!nk tau jugak ape ending..sian kak. (tuh je yg mampu berkata2)

sisanizu said...

nnt citer akan bersmbung..:|

Mohd Pk said...

jelajah tambah ilmu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...