Wednesday, September 18, 2013

Mesin jahit

Saya kan selalu la jugak komplen kt suami, skirt2 saya byk loose getah..seluar anak.kalau ada mesin jahit kan senang sikit nk baiki. dan sy pernah beberapa kali terpikir nk memiliki mesin jahit tp ragu2 sebab tak pernah belajar berguru. minat je lebih. lagipun harga mesin jahit bukan seringgit dua. Tapi  kalau setakat jahit langsir french pleat yg biasa tu sy boleh. sy tgk pun dh tahu camana nk jahit. kah kah(aci tak berlagak seposen dua)

Sebenarnya saya minat sgt menjahit, cuma sy tak pernah memiliki mesin jahit Masa kecik2 masa darjah 2 dulu sy pernah curi2 guna mesin jahit nenek saya sy jahit kotak pensil kain pastu jual kat sekolah dgn harga 60 sen, siap letak span tau, buat petak2 atas span. Sebab berkenan bila belek2 kat kedai, terus try jahit kt rumah. hasil jualan laku okey..hahaha..dhla tak keluar modal pun. guna je zip2 dan kain2 lebihan baju yg ada kt rumah nenek tu.sesuka hati je..haha. nenek sy bukan tukang jahit. cuma dia ada mesin jahit, kadang2 je dia menjahit. pastu sy penah la reka2 sendiri jahit bj kurung utk adik. dan surprisingly, umi sy pakaikan bj kurung tersebut pada adik kecik2 sy tu pegi jenjalan makan gulai rumah org. sy sekolah rendah tau masa tu..sibuk nk menjahit, tak berguru pun. sy selalu lepak rumah kawan umi saya, dia tukang jahit, selalu jugak dia mintak tolong sy jahit mende simple2 mcm buat butang2, jahit kedut2 pada anak telekung, dan klim kan tepi kain. tu je lah. tak pernah pulak dia suruh sy potong kain. rugi tak belajar.

Alkisahnya hujung minggu baru ni Encik suami saya ajak pegi kedai mesin jahit, sebelum ni dia ada offer2 berbasa basi tp sy kata takpelah dulu, sy pun tak pasti jenama apa yg baik skang ni, encik husband siap cari dlm mudah.com pastu baca jugak review2 pasal mesin brand ni. and akhirnya dia belikan saya ini:
mesin jahit brothers GS2700
Husband sy beli harga pakej. RM899, dapat table sekali mcm dlm gmbar tu dan 10 jenis foot. pastu ade la satu plastik besar set menjahit mcm butang bergelen, getah pinggang berketul2, jarum itu ini, tali inci dan mende2 remeh tu, bykla jugak mende2 tu. Kalau tgk review kat internet, org yg biasa menjahit memang akan rekemen beli mesin industri terus, lasak sikit kata mereka, tp sy bukan nk melasak sgt, lgpun mana ada space nk beli mesin industri tu, sesak dh rumah ni. Masa husband balik pasang kt rumah tu, rasa mcm nk melompat sebab terlalu seronok. haha...pastu terus start ganti pinggang2 getah pada skirt yg dh loose. OMG.suka sangat. hahahah
salah satu skirt siap tukar dah. fewwit. i loike.
ni beli kain nk jahit sesuatu.jeng jeng jeng...
hasil keringat saya. 
Saya dua tiga hari tu dok servey dalam internet. tgk patern2 langsir, lepas tu lah sy bljr byk istilah, scalloop, pelmet, box pleat, french pleat. omg omg. Saya sebenrnya dok berfikir pasal thn dpn nk naik rumah baru, kalau upah jahit langsir mmg mahal tahap gaban lah kan. nk penuhkan satu langsir pada setiap tingkap di setiap bilik. ada 6 bilik semuanya. tahu sajalah , langsir rumah sy skang ni pun mahal hari tu, lebih RM1k just utk sliding ngn 3 panel tingkap dlm bilik. 

Ni lah hasil jahitan saya. suka sangat ok. kain murah je ni dlm rm8.80 semeter beli kat warta. testing. Nanti saya nk g kelas bila ada masa free. nk bljr jahit bj melayu, bj kurung, dress baby.kalau ada masa free lah..

Kah. kah. mode excited. tp bila pikir pasal projek PhD. huhu..
Sekian.

16 comments:

Fizah said...

aaaa...ending tak best laa..haha

btw...amvoiiii ahkak...buat bisnes jahit langsir lah..lps siap phd terus on bisnes..hehe..

Suliana said...

wah cantiknya langsir sarah jahit. sy pun ada mesin jahit tapi dah 2 tahun kot tak gerak. haha..hadiah mak bagi. dulu sy belajar jahit, siap amik tempahan baju kurung. baju hasben semua saya jahit. pastu bila dah ada anak, terus tak de mood nak jahit.. baru2 ni je baru buka balik nak jahit seluar koyak.. aaaa tengok sarah jahit langsir comel je.. bljr kt utube ke pattern cam tu? untungla.. ni yg semangat balik nak menjahit ni. anyway, su pakai mesin jahit epal. biasa2 je. hadiah mak kan :-)tapi jahit langsir tak reti laaaa..

sisanizu said...

fizah..haha terus bisnes makcik.
Su,, gaya amatur je menjahit tu.nk kene pegi kelas ,,dh komfiden sikit bolehla beli kain kualiti sikit.

Syuhaila binti Mustafa said...

wahhh... best ny.. nkmasuk umah bru kt mana plak akak :) ela pon br nk bljr menjahit.. mesin pon br ja bli yg member ny.. sbb diapon bli mesin cm akak gk :)

mawar said...

ok..dah tau nak tempah langsir kt mana skang.. wakakak. cantik hokeh! mcm professional!!

p/s: ending spoil :D

sisanizu said...

ha bagus tu ela..mari menjahit beramai ramai.InshaAllah,naik rumah thn depan tu kat sg tangkas ni jugak.

sisanizu said...

mawar. hahahaha..serious,,ada feeling nk berehat smbil menjahit je. tp takut kene tangkap polis sbb tak habiskan projek PhD...;p

Fatima Saiful said...

scallop tuh saye minat...tak sangke akak pandai buat??!!
tp ape2 pon saye nk tempah jahit baju sedondon kat akak...sila pegi kelas!!!:D

sisanizu said...

tempah baju take? ooo nehi nehi...menjahit tak tahu mana hala tuju lg dh nk terima tempahan..hahaha..
take..leceh jugak buat scallop tu bahaya kalau sy start addict ngn mende ni..buat keje apa pun dok pikir psl prjk jahit .bahaya bahaya..

lynnezz said...

wah pandainya sarah jahit langsir tu.. tahun depan amik tempahan x?? hihihi..

sisanizu said...

linda oi...nak gelak dulu ni..hahahah
tempahan la sgt cik puan linda..nnt lepas dpt PhD sy bukak bisnes jahit langsir, okey..? hi hi hi..linda sila approve email sy, sian sy xleh baca blog awaks. sarahpunyer@gmail.com

amie said...

oh hoi..osem sarah langsir hang.saya suka yang gaya kat bawah langsir tu.comel!

Mila@Rimbun said...

wahh.. baru dapat mesin jahit terus boleh jahit langsir cun camtuh... kagum kagum...

sisanizu said...

mila, kalau tgk dekat2 langsir ni mmg agak buruk jahitan.kurang kemas..hi hi..

roy azman said...

Nak jual mesin jahit tepi gemsy hi speed factory 014-7164156

Anonymous said...

Saya pun bru beli mesin jahit mcm ni tp malangnya xreti nk setting huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...