Wednesday, January 14, 2015

Saya dan breastpump

Saya seorang pengguna pam manual apabila dalam pantang. sejak dari anak pertama kedua dan sekarang ketiga.. selepas dua bulan bersalin barulah saya guna pam elektrik. Entah kenapa, guna pam manual saya akan rasa lebih kosong serta licin semua disedut, mungkin sbb duduk dirumah boleh tekan picit sana sini juga.. mungkin juga masa dlm pantang susu mmg banyak gile..terlambat pam atau silap pam sikit,,ade la rs mcm nk demam..sebab breast bengkak. maka telanlah lechitin shaklee banyak-banyak untuk cairkan mana2 bahagian aliran susu yg tersumbat. huhu..

unimom mezzo
Semasa berpatang hari tu sy pakai pam manual unimom mezzo. mmg best sepertimana manual avent (avent dah bg kat org setelah guna utk anak pertama dan kedua, lama dah guna sejak 2009) Skang anak yang ketiga, Muhammad Aish, dah 3bulan lebih, sy dah mula byk pakai medela freestyle saya semula. Pam ini dibeli ketika usia anak kedua, iaitu Ayra 1 tahun pada januari 2013.Dah dua tahun pun.

pam medela freestyle

Bila masuk lab UKM semula, sy tak mahu menggendong pam datang dan balik kerja. leceh. even pam medela takde heavy sgt..tp sbb byk beg jd serabut.dgn beg laptop, beg chiller, beg bj nurseri baby bersama susu EBM..huhu,,pagi2 mmg amik banyak masa nk setting semua tu, pastu berat pulak bahu. Saya mmg asalnya nk meneruskan tradisi tinggal kan satu breast pump kat lab. Mmg sy ada satu lagi pam iaitu pam electric double spectra 3 yang zaman 2009 jugak (lama dan sgt berjasa), dulu asyik tangguh2 nak pegi service, bygkan dah 5 tahun lebih beli tak penah servis. OMG. sbb mmg takpenah rosak tu tak berkejar nk g servis. haha. so nekad nk g service..dulu setahu saya harga servis RM40 je thn 2011 campur kos penghantaran rm10 (mintak tolong pihak susu ibu.com kat bangi tu) sebab pernah nak pegi servis waktu tu. sekali tadi pergi la hantar kat sana, mintak dia hantar service kat pusat di KL. dalam kepala mungkin kos dh naik dlm rm70-80, sekali kos adalah rm110 plg minimum (kos service rm80 + caj penghantaran rm30) itu kalau xde tukar sparepart apa2..fuhhhhh.. terus di awangan kejap, nk service ke tak nak.kah kah..

spectra 3
Saya bukan apa, saya lihat skang ni bermacam jenama pam susu terbaru dan terkini masuk dlm pasaran, eve love, autumn bliss, malish mango/ lifestyle, lacte solo, unimom allego, snow bear, you name it....banyak sangat. Ibu menyusu lebih banyak pilihan skang. so sebab kos servis spectra3 sy smpai rm110 lagi mahal dari harga pam unimom mezzo manual sy beli tak smpai rm100 pun. hmmm kalau ada single pam electric harga sekitar rm150-200 baikla beli baru.hahahahahahahah..nyampah I.. tapi bukan mudah nk membeli pam susu. kene byk study dan tgk review org yg pernah guna..ah malas pulak. hmm redho je la kot servic spectra 3 yg tak rosak tu pun cost about RM110. ..grrr..

Tapi dgr2 pum letrik single snow bear harga xsmpai rm200. ada kata dpt beli harga rm150..ada yg kata rm180..best ke tak tu weh..ah satu kerja plak nk g selidik kan.  Siti sarah pasrah sajalah..huhu..beli yg baru anak ke4 pulak lah.kah kah. Kita ni alang membeli perlu menang memakai. kalau beli bajet2 tp tetiba tak best membazir tak pasal2. 

snow bear electric single pum

Saya ada mesej pertanyaan kat facebook kepada admin page pumpOnTheGo tempat sy beli freestyle dulu, sbb dia boleh bg harga pam dgn agak reasonable. dia mencadangkan saya pump Autumn Bliss, katanya pam itu suction kuat tetapi lembut serta 'sangat' senyap. saya mmg suka yg suction kuat ni. tambahan kalau senyap, bolehla pam dlm lab. mcm spectra 3, senyap je.. mcm spectra 3 saya. huhu. 

autumn bliss. ok harga rm229. tambahan rm100 dari kos service spectra 3. hahahah
Sabar sajalah. tak baik membazir. Nangis jugakla tgk pam autumn cantik kaler purple. Sabar itu separuh dari iman. :p

Kikiki.

7 comments:

Suliana said...

Yelah hari tu tkejut gak service spectra 3 smpi 110.. X terpikir plak nak beli pam baru. Hehe

sisanizu said...

su..mahal terlajak kan. husband sy penah je bukak dlm tu dia kata ada satu mende mcm ketat sikit dlm motor tu,,patut ganti baru bagi dia lebih kenyal tp manalah kita ada brg spare part mcm tu..mmg org kedai spectra 3 je lah yg ada kan..tp servis kedai lahai mahalnye..

ismabaizura ismail said...

Sis...kt mn nk servis pam...sy beli malish ilaria tp x smpi sebln dh tarik x kuat...cm no 1 walhal dh habis level....so sad sb bby sy xnk direct...hrp kt pum 100%..isma 0102215312

sisanizu said...

sy tak tahu mana nk servis pam yang tu, kalau tinggal di bangi cuba lah pergi kedai pam kat seksyen 9 (lupa nama kedai), sederet dgn kedai alatan jahitan Kraf ezee. depan kedai makan wong solo/nasi ulam.pernah tgk kedai tu ada mcm2 jenis pam . tp dia tak service pam medela je.

dianna said...

Salam sis, sis tahu x kat mana ya nak cari spare part utk unimon mezzo?

Terima kasih. :D

dianna said...

Salam sis, sis tahu x kat mana ya nak cari spare part utk unimon mezzo?

Terima kasih. :D

sisanizu said...

Maaf diana, saya tak tahu jugak😁 Xpernah cari lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...