Thursday, August 19, 2010

Loan rumah tersebut sudah approve

Alhamdulillah.seronok sgt. Sy pernah cerita pasal ade satu rumah yg kami bekenan itu..akhirnya setelah begitu begini..RHB sgt lama feedback utk setiap kali approach. OCBC dah rijek (hu hu..) akhirnya Ambank yang approve kan..sgt bersyukur..rase mcm terlepas satu beban. 2 bulan jugakla tunggu keputusan..(yela sbb sgt over mahu membeli rumah itu okey,, )..rumah itu bakal siap dalam mase 3 -4 tahun lagi..tak kisah..sbb rumah apartment green villa kami sudah siap dan bakal dpt kunci lepas raya, insyaAllah. so dengan pelepasan loan ini, sy fikir kitorang akan berdikit-dikit dan mungkin tak make-up sgt umah green villa itu (boleh percaya ke...hu hu..) seriously, sy akan pertimbangkan kos utk membeli perabot rumah green villa itu. Sy nk buat jugak kitchen kabinet yg simple2 yg agak2 murah (berapa ek..) lam seribu hinggit or below..takpun bina simen sendiri jerk..ha ha..

Skang perkara utama yg sy pikir adalah mahu setelkan viva dan hantar tesis master secepat mungkin. Dan mahu keje yg secure dan tetap (Ya Allah murahkanlah rezeki). Sbb dalam pada berpikir nak cat dinding umah warna apa..nk beli perabot kaler apa..langsir camane..tp hati dan kepala tetap serabut pasal viva jugak..bagaimanakah..

ni rupa green villa tu.. (tak green tp grey)

Gambar bwh ni lak model rumah taman tropika 2 yang kitorang berangan nk beli 2 bulan yg lalu..Dan sgt tak percaya akhirnya berjaya beli..my Hubby sgt best!.sy sedih sgt sbb tak dapat membuatkan application for loan tu strong sbb sy kan tak abis master lg..cian cik hubby..dia usahakan jugak berjaya dgn pelbagai senjata termasuk surat KPT yang berjanji bg elaun tahunan, bulanan apabila dia sambung phd next year. dan jugak surat penangguhan belajar (beliau dh penah dftr sambung last year tp tangguh sbb g keje kat upnm) dan menunggu untuk dpt confirmation utk tetap insyaAllah tak lama lagi..Alhamdulillah..syukur sgt.. mungkin sbb tu pihak bank nmpak yg kita bukan ckp kosong.. sbb harga rumah ni memang tak terjangkau dek akal pikiran sy utk membelinya pada masa dahulu kala..rasenya rumah ni kalau dh siap besok mesti harganya naik mencanak2...bayangkan kalau kita jual (tp kami takkan jual umah ni insyaAllah).. keluasannya 3100sqft berbanding apartment green villa sy hanya 895sqft.

Ini merupakan rakaman video Muhammad Ashraf yg sedang melakukan aksi mengada-ngadanya.

video

18 comments:

Mawar said...

bestnyee,..congrats sis,..best kan kalo dapat beli umah bawah,..ehh,..nnt housewarming jgn lupe ajak kami k,..:)

sisanizu said...

ya aisyah, ..best..(",)insyaAllah nnt ajak kamu sekeluarga dtg hoausewarming (eh rase segan pulak) ha ha

amie said...

tahniah.akhirnya dapat rumah tu.rezeki muhammad ashraf kot.hehehe.hish.geram sy tgk muhammad ashraf.kenapa nangis?mcm sedih je merajuk tepi peti..

sisanizu said...

he he ni la aksi merajuk mengada2 muhammad Ashraf.geram kengkadang tu..nanges mcm sakit2 jer..padahal buat2 je..tak de apa pun..dia nk suruh layan dia lah tu

Fizah said...

humang haih adekah rumah itu tiga tingkats? wah wah..bestnya! ajak saya sekali ya housewarming? eh bile tahun tu? hihi

sisanizu said...

umah itu insyaAllah dpt masuk dlm 4 tahun lagi..lmbat lagi..entah apa jd mase tu..harap2 ade rezeki..so kene ajak fizah 4 tahun lagi..he he..dh berapa anak mase tu..urpss..(",)

Fizah said...

haha mungkin dah berderet2 anak kite..wah, cita-cita...:D

sisanizu said...

he he seronoknya kalau anak ramai..tp entah mcm mane kehidupan mase itu..

ShazreeyanaShukri said...

yayyy nanti kita berjiran!!! :)

sisanizu said...

berjiran yg green villa ke taman tropika? he he...

ShazreeyanaShukri said...

Kat 2-2.heheheh..my hubby beli kat green villa utk sewakan kat org.yg tmn tropika2 utk duduk.I pnya rumah jenis B kot klo xsalah.yg halaman kecik sikit dr C&D.ke terbalik? Btw rumah u pulak yg mana?boleh la kenal2nnt lps rumah dah siap.my hubby keja ngn company yg buat housing tu.tp dia bahagian lain

sisanizu said...

oo...sy akan akan duduk dulu yg green villa tu sementara yg taman tropika siap..sbb skang ni duduk kt umah sewa..tak seronok..

sy blok B,,aras3 umah no20 ke..lupe lak..yg luas sikit tu kat corner lot di kedua2 blok A dan B...

bagusla nk sewakan,,tak rugi..

ShazreeyanaShukri said...

Skrng dok kat rumah kecik kat subang sbb dkt ngn tmpt keja.2bilik je.igt nk ajk hubby dok green villa sementara jugak tp jauh dia nk gi keje.xpe la tunggu tropika2 siap br pindah la..bestnya u dah nk pindah.aritu dpt kunci green villa pi tgk ok sgt rumah tu.ada security slanat sikit rasa

sisanizu said...

sy tak dpt kunci kat tgn lagi..tgh proses setel ngn bank..tak sabo gak nk duduk rumah sendiri..penah masuk gak tgk dulu,,mintak org yg jage situ nk masuk tgk beberapa bulan lalu..oklah lgpun memang kitorang skang tinggal area bangi ni je..tak sabar dh nk pindah..yea haaaa

Anonymous said...

Berjiran la kite.. :)

Anonymous said...

Berjiran la kite di tam an tropika..

sisanizu said...

ye ke..entah bile siap nya..he he

G369 said...

Salam, satu taman la kita... jgn lupa nanti melawat fb community Taman Tropika 2, bangi boleh kita sembang apa yg patut pasal progres rumah kita nanti... boleh berkenalan nanti di laman fb.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...