Thursday, June 16, 2011

Anniversary kami.


Ini post terlambat. Pada 29 Mei 2011 tahun ni, genaplah usia perkahwinan kami yang ke 3. Macam takpercaya dh 3 tahun kawen..cepat mase berlalu..apa pun sy tersangat bahagia menjadi isteri kepada Encik Mohamad Faizal. Okey, tetiba nk mengingati semula mcm mana sy pilih dia. Sebnarnya sy mengenali beliau sejak zaman sekolah. Kami 1 kelas mase sy tukar sekolah masuk Form 4. Tp mase zaman sekolah dulu kami jarang berbual pun. Malah sy tak berapa nk gemar kat dia ni sebab sy rase mcm sy tak perlu lah nak minat2 dia..memandangkan dia diminati beberapa pelajar junior. ha ha..sy pun ade peminat dr senior..ha ha gedik pulak zaman sekolah pun nk kene ade secret admirer ke., mase sekolah dulu, senior kami iaitu penolong pangawas sekolah mase tu asyik ganggu sy..selalu tinggalkan surat cinta dalam meja i..

Sy ni pernah lah jadi wakil sekolah utk kuiz sains kat peringkat sekolah2 seluruh negeri Kelantan. mase tu dia pun wakil jugak. Tp kan sy serabutla tgk En. faizal ni kan sbb sy rase dia ni konon2 perasan hensem. Ade la beberapa rakan sekelas yg minat ngn dia ni termasuk deskmate i. Pastu kan dia dikenen2kan dgn rakan kelas nama N sbb hari2 g belajar Fizik kat library. mase tu dia memang scorer fizik la..sy masih tak minat.

Sehingga sy tamat belajar ijazah dulu (universiti lain2). dia masih belum tamat belajar sbb dia amik engineering mechanical kat UKM kan 4 tahun. Eh tetiba mase sy keje kat Terengganu selepas tamat belajar, tetiba dia mengurat saya. Tipon konon2 ade syiling lebih (mase jaman dulu kan org tipon pakai public je walau ade hp sbb hp mahai). Tetiba sms ckp suka sy. Mase tu sy ckp sy nk kawan mcm biasa je. pastu sy mintakla pendapat member serumah sewa tu kan. Pastu member tu kata, as long as dia semayang bang (bang*=dialek teganu maksudnya Azan) kira okla utk dpertimbangkan..oh apekah..

Kita kan bila nk pilih teman sehidup semati kadang2 terlalu idealistik. Nak calon begitu begini..dan sy macam pempuan2 lain, biasanya kita konon2 nk org alim la sikit supaya boleh bimbing kita yg serba biasa ni kan tp ciri tu mcm tak nmpak sgt kat en. F itu..kwang2x...(tp dia memang boleh pun jd imam semayang) tp bila kita semakin matang dalam hidup ni sebenarnya ciri paling penting yg diperlukan bila pilih teman hidup ialah sila pilih org yg ade wawasan hidup yg tinggi, org yg bercita2 tinggi, org yg bile kita berckp ngn dia kita rase kita boleh luah segalanya kerana komunikasi rasenya amat penting sbb kita akan hidup dgn dia kan..kita akan berckp setiap hari dgn dia kan..jgnlah pilih org yg ego, nnt buat sakit jiwa je. Pastu ciri yg penting dan terpenting ialah si dia itu kita yakin boleh membantu dlm kerja rumah ;P, responsible, boleh jaga budak2 kecik (sbb nnt dia akan jg anak)..Sebnarnya ade je org lelaki jenis taktahu dan tak nak langsung buat kerja rumah. Sy pong pernahla ade mamat tu kan,,,penah lah dia termasuk dlm checklist sy,,die penah cerita contohnya, 'sy tinggal dgn keluarga kakak sy, jd selalu jugak kakak sy kutip bj2 kotor sy dan basuh. bila sy balik dh siap berlipat atas katil' ..isyk..isyk.. Ok sila reject utk jd calon suami:p, dan penah jugak si alim bergaya yg disegani ramai tp sebenrnya tidak tahan tgk pempuan cantik, mula goyah nk mengurat padahal sudah ade calon, dgr mcm2 cerita gosip dgn si cantik ini si cantik itu, ok org begini juga tidak boleh dipercayai. sila reject..sbb tu org yg nmpak alim bagai tu bukan boleh percy sgt..pernah org begini mengendeng2 dgn sy dgn cara bg buku ilmiah dsb. ..

Sy terima en. F akhirnya..tidak lama selepas itu kami bertemu lagi buat master sesama kat UKM. tp dia siap on time la master dia..:p tak lama lepas tu kami bertunang, dan kawen.

Sy rase bertuah dpt jadi pasangan hidup encik F. Sy sayannngg encik F saya...


Semoga perkahwinan kita kekal sehingga ke akhir hayat. Amin..

8 comments:

Suliana said...

Happy anniversary sarah!! moga kekal ke akhir hayat ye.. cantik sarah jadi pengantin :-)

sisanizu said...

thanks Suuu di atas doa..
jd pengantin kenelah cantik he he

PuteriGunungTahan said...

epi eniverseri sarah..smoga bahagia sampai ke jannah..


p:s..besnye da 3tahun.,.aku baru 2weeks 1 day..hee..

sisanizu said...

tq Suzen.insyaAllah semoga kebahagian berkekalan.Okla 2 weeks..mode pengantin baru lagi...best taw jd pengantin baru..;p semoga cepat2 dpt baby comel pulak..he he

Fatima Saiful said...

whoaa..mcm tgk cite drama kat tv3 plak..:P~.nway, part pilih suami yg kene rajin tlg buat keje rumah and jg ank tuh setuju!!!**sambil skrg saye tngah bkk laptop, hubby kemas dapo selepas menidurkan anak2..yeah!!anyway, happy anniversary kak!!moga kekal ke akhir hayat~amin~

sisanizu said...

thanks take. wah wah seronot ye kamu berblogwalking..ensuami sedang kemas umah ^_^ ..tahniah jugak dpt suami memahami he hhe

amie said...

happy 3rd anniversary sarah weh.tak sangka dan 3 tahun ye.hehe.teringat lagi masa kami berempat ke rumah hang time kenduri tuh..kami sedih sebab tak sempat amek gambar dengan hang ketika berbaju purple

saya doakan semoga hang bahagia sehingga akhir hayat bersama peja dan anak-anak..

sisanizu said...

Sy terharu sbb korang2 sudi dtg dan amik cuti lg..warga jalan 6 memang terbaek..sedihla jugak xsempat bergambar kat pelamin ngn warga jln 6 mase tu. thanks for doaaaaaa...anak2 sy sumer nnt insyaAllah kenai auntie yg sorang ni ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...