Friday, June 10, 2011

Wean Off breastfeeding


Baiklah. Sy sedang memberhentikan secara perlahan-lahan. Bermula Selasa minggu ni tiada lagi bekalan ke taska. Boleh minum direct je. Walaupun mcm sedih, tp Muhammad Ashraf sudah besar. Dah almost 1 tahun 11 bulan.. besday beliau ialah pada 30 Julai. Tetiba nk mengingati zaman dulu-dulu mase sy membazir-bazir susu sbb tak muat peti. Saban bulan ade je stock yg terpaksa dilupuskan sbb sudah tidak muat peti.



Tapi sejak Dr M minta susu sy utk diberi pada anakanda beliau Muhammad Zaim, susu sy tidak lagi dibazirkan. Setiap hari stok disalurkan kepada beliau. Mase sy balik dr Jepun dulu pun, Dr M direct ke rumah sy memunggah semua stock. Dan bila balik dr kampung bercuti, akan terus direct hntar susu hasil pam ke rumah Dr M dulu utk disusun dlm peti besar beliau sebelum balik Bangi. Justeru bermula dr saat sy mempunyai anak susuan, anak kandung sy, Muhammad Ashraf hanya minum fresh EBM setiap hari.

Sekarang di sekolah Muhammad Ashraf hanya makan dan minum air biasa2 di sekolah, air suam, air oren...bukan sy tidak pernah bg minum air soya atau air kotak dutch lady ,,tp muhammad Ashraf memang tidak gemar selain susu mama saje. Memandangkan Muhammad Ashraf sudah meningkat dewasa ^_^ jd dia pun rutin makan mcm kami2 jugak...

Sy tak paksa Muhammad Ashraf berenti tp biarlah dia berenti sendiri..kalau dia minum pun bukan byk, saje nk lepas gian je..

Semoga Muhammad Ashraf membesar menjadi anak soleh.

8 comments:

keklapisdq said...

dh nk masuk 2 thn Ashraf.. :) ela pon asyek buang je stok akak.. :(

syuhaila binti mustafa said...

aiyoo.. selalu slh account.. sowi mama ashraf :)

Fizah said...

cemerlang journey bf mama ashraf ni. tahniah! few days cukup 2 tahun. sonoknya! hrp sy juga brjaya cukupkn 2thn kali ni.

sisanizu said...

tula ela patut ade anak susuan jugek..he he.....

fizah, alhamdulillah. sy doakan fizah berjaya dgn lebih cemerlang terbilang daripada sy..amin

Fatima Saiful said...

perghh..kagom2 tgk byk giler stok!dulu ms anak first setakat setahun je BF..kali nih nk try mcm akak laa...2thn!!!!yeay~

sisanizu said...

insyaAllah Take berjaya kali ni. ada baby baru mesti lebih semangat ..chaiyok2x..:>

Imaan09 said...

best kan..zaman2 meriah...

sisanizu said...

Lea. best. next nak latih tubi anak minum byk supaya tidak berlaku pembaziran..;>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...