Wednesday, October 12, 2011

Sedikit persiapan & wishlist sambut baby


Kandungan sy belum masuk 7 bulan lagi..tp sy selalu meng'offer' diri menemani seorang sahabat yang akan menyambut kelahiran bayi sulungnya membuat persediaan. Memandangkan beliau belum pernah ada baby, jd beliau tidak berapa arif tentang kewujudan kedai2 barangan bayi kat Bangi ni.. he he..sy ni tersangatla suka nye kalau nk bwk org g kedai baby kan..ha ha..so ade la temankan beliau & memberi idea apa yg perlu ada utk smbut kelahiran baby baru ni. Persediaan smbut org baru memang byk pakai duit even beli mende remeh2 je mcm lampin, towel, minyak telon/yuyi, kapas basuh berak baby, barut perut baby, besen mandi, bakul baju bagai tu kan...rsnya bagi duit rm1k pun tak pasti cukup ke tak..ha ha..

Ada sesetengah bakal parents ni kan, excited nk smbut baby..suka nk beli mende yg kurang penting contohnya digital monitor utk baby, sterilizer botol la....rasenye mende begini tunggu lah baby kuar dulu baru decide mende mcm tu perlu ke tak.. hu hu siap berdebat bagai pasai keperluan mende tu kat fesbuk bagai..okey tak kisahla kalau byk duit boleh g beli..yg penting selain baju2 baby, ialah peralatan menyusu bayi..pam wajib ada meskipun yg manual pun jadilah..stock botol utk EBM, dll..bengkung ibu..mende2 ni bukan berharga seringgit dua... pam susu harus rm300-400..pesal eh mcm mahal pulak sy tgk kat kedai skang..agaknya dh ditambah aksesori tambahan kot,,,dulu sy beli pam avent manual masih sy igt harganya rm219 je..so kpd bakal ibu, sy rase kene servey sendiri kat kedai dan juga dlm tenet tentang harga pasaran pam sekarang.. supaya boleh beli pam yg sesuai ikut kemampuan, yg penting berkualiti..jgn beli murah2 pastu tak boleh pakai lama..membazir pulak jdnya..

Okey..bila sudah namanya pegi tgk barang baby, sy pun terasa perlu membuat persediaan sikit meskipun mcm awl lagi..sy cuba kuarkan baju2 lama Muhammad Ashraf yg sy simpan dan tgk2 apa yg belum ade..rasenya dari segi baju haruslah menahan diri dr membeli sbb bj baby mahal tau..ha ha...pakai jelah baju buruk pun wahai anakku..:< keadaan kewangan tidak mengizinkan..he he..lagipun sy ade wishlist yg teramat penting perlu ada sebelum baby kuar. iaitu: NO.1 deep freezer . Kata En. suami, beliau janji akan hadiahkan ini buat sy bila dapat bonus akhir tahun ni..^_*


Nk beli yg sederhana besar,,kene ade la duit dlm rm800-900..
ade sape nk bg hadiah tak..hah ha memang melampau

InsyaAllah, sy akan beli deep freezer jenis begini berbanding yg jenis drawer sbb senang nk sepahkan barang2 dlm tu..(okey,,ini melampau..)..kalau nk wat stock EBM kan lg selesa dlm botol drpada isi dlm liner tu& botol memang makan space sikit. jd tak seswai kalau pakai drawer. satu lagi sebab kalau pakai liner tu kan, mesti ade lelemak susu melekat kat plastik tu mase kuarkan dr peti utk transfer ke botol..sayang woo....tp botol memang mahai jugak hu hu...xpe..stock botol masa zaman Muhammad Ashraf ade...nnt kita tmbh slow2.. Nk beli deep freezer lama dh..sejak jaman dahulu kala..cuma mase tu kewangan tak berapa nk ada..pastu mase tu nk tunggu masuk umah baru...pastu mase tu dh bg stock2 EBM pada anak susuan sy iaitu anak Dr.M. Menurut Dr. M, anak dia yg menyusu susu sy tersebut cerdik mcm sy (ha ha..apekah..)

Sy tak mahu lagi kejadian buang2 susu saban minggu seperti ini berulang...Sbb peti sy dr dulu smpai skang jenis 1 pintu jer..pastu muatan susu bila byk sgt,, byk yg tak membeku. susu tak tahan lama..maka memang selalu membazir susu je kejenye mase jaman dulu..sebelum menjumpai jalan penyelesaian dgn menambah anak susuan..


snap gambar dulu sebelum g buang lam jamban

Ni mase kat airport Pulau Jeju, Korea..dah byk buang susu kat hotel, dlm toilet bagai..tp yg ni pun terpkasa buang jugak since berat sgt nk heret ke kaunter bagasi..pastu tak cukup chiller pack. Nk bertahan kt Seoul lagi sehari sebelum balik M'sia...rasa mcm tak dpt menyelamatkannye lagi..
bye..bye EBM

Sy mahu simpan susu cantik2 dlm deep freezer seperti ini. Deep freezer tahan lama..minimum 6 bulan. maksimum setahun pun boleh..bolehla merancang anak seterusnye pulak...(apekah..) sy harap semoga rezeki baby yg baru ni ade susu byk jugak, amin..boleh susun dlm deep freezer mcm ni..oh heavennya..


like..like..like

Keperluan No. 2 ialah almari baju untuk Muhammad Ashraf dan adiknya..Okey,,smpai sekarang baju2 Muhammad Ashraf masih disimpan dalam bakul sejak zaman baby..so memandangkan anak bakal bertambah, haruslah ada almari baju khusus seketul..sy dh lama sgt bekenan ade satu almari kat kedai tut.. tu kan,, tp sbb takdak duit la nk beli mahai sgt. setiap kali g kedai akan naik tingkat atas kot2 dh ade org beli almari pujaan sy tu kan..ha ha..maklumlah income takde, outcome je lelebih kan..kene sabar dan tetapkan iman di hati..ha ha..almari tu mcm ala2 begini la..tak amik pulak gambarnya meskipun berkali2 g kedai tu utk tgk..
Rupe dia lebih kurang yg seketul paling tinggi tu..
tp yg sy nak tu lg tinggi ade 3 lapis drawer dan tempat sangkut2 bahagian atasnya..

Tp semalam sy g servey kat kedai perabot biasa2 dan akhirnya sy decide amik almari jenis mcm ni (rak kasut punya..ha ha) sbb rasenye senang nk manage drpada jenis drawer..bukak almari je trus nmpak bj bersusun..abah dia pun senang nk cari bj anaknya nnt..he he..kosnye pun kurang sikit berbanding yg sy suka bagai nk rak tu..jimat beberapa ratus.. padahal gores kad kredit. Nnt En.suami tolong bayar ..hu hu..

Tp yg sy order tu terbahagi kpd 2 partition. 4 shelf atas, 4 shelf bawah.
dipisahkan oleh 1 lapis drawer (bajet simpan stokin dan sarung tgn bagai dlm tu) price :RM430. kayu elok, tak mudah jd kuning.

Yg ni kat kedai sebelah. Nk kaler pink pun ade. Tp sy berubah fikiran tak mahu jenis drawer.

Keperluan No. 3 bagi saya ialah sy nk pasang water heater kat umah kat greenvilla ni. Ini pun salah satu wishlist sy bila nk beranak utk kemudahan mase pantang nnt. Org berpantang kene mandi air suam-suam... tak elok mandi air sejuk...dulu pantang umah umi takpela ade water heater.. oh..adekah sy akan berpantang di sini?.. maybe....^_*
Mende alah ni perlulah ade dlm rm300-400 gitu..hu hu

Akhir sekali, mengenangkan akan dpt baby baru, sy rase teruja..sama perasaan masa menerima kehadiran Muhammad Ashraf 2 tahun yg lalu...rindunya..Sy berdoa semoga Allah beri sy rezeki utk melihat baby sy lahir ke dunia dgn selamat. Amin..semoga berjalan lancar semua. dan semoga dapat bersalin normal juga kali ini..amin..

Muhammad Ashraf pada hari kedua..mahu mandi..

Baju-baju lama dikeluarkan utk tgk apa2 perlu ditambah.
dan juga seketul selimut pink yg baru dibeli minggu lepas..ha ha

Sekian.

15 comments:

Suliana said...

pink juga ke sarah?? hehe.. su pun baru je gi beli 3 pasang baju baru utk baby ni.. yg lain2 tak beli lagi.. rasa mcm dah tak reti membeli brg baby.. hehe..

Imaan09 said...

eh..cam sama plak. sy pun nk freezer n water heater..ngeh2.. tp xpasti nk freezer seketul atau nk upgrade peti ais sepintu y skang..mmmm..
aik, dh beli selimut pink..apekah gegurl??apapun..semoga selamat semuanya..

sisanizu said...

Su, bj2 basic mcm bj tido baby sume dh ade kan zaman anak bujang kita tu dulu2..cuma tak berwarna pink je kan..he he..

Lea, ye ke..grab je la freezer..tahan lama sikit susu..:P
insyaAllah gegel..nnt kita citer di entry lain laks..ha ha..
erm semoga selamat bersalin amin...

Mak Ngah, also Mama Zen to be said...

besnye besnye stock susu banyak..ape rahsia weh..tell me..ewahh..gegirl ke..syokk..

sisanizu said...

Zen..nnt baby ko lahir..i bg tips kat u bg byk susu k..insyaAllah byk susu nnt...amin..amin..doa ni..

Mawar said...

sarah,..gegirl ke,..bestye,..doakan aisyah dpt boboy plak ek,..jaga diri k,..:)

sisanizu said...

insyaAllah Aisyah..eh.. dh planning nk preggy ke..he hehe...;p

Fatima Saiful said...

wow gegurl jugak???!!!yeay sepasang~eh kak..nnt kalo dah bersalin inform la. saye bagi hadiah botol stok ebm.tp jename jingle jungle aa. saye arituh beli byk giler.hahah.kes tamak.nnt saye hadiahkan akak 1 kotak(ade 6).saye tak gune lagi. botol skrg yg ade dok recycle je.susu dah tak byk.huhu...syedey~cane susu akak boleh byk ek??jeles tgk stok yg dibuang...BANYAKNYER!!

sisanizu said...

wah Take....tenkiu ..tunggu bersalin dulu..mintak2 bersalin dgn lncar..nk buat camane..stok yang buang2 zaman Ashraf memang membazir sgt2..harap2 next baby ni rezeki byk susu jugaklah..kita tak tahu kan mende akan dtg..hu hu ..sbb tu nk sgt deep freezer utk persediaan..

Mawar said...

sis,..tgh ke arah tu ni,..sbb Sara dah nak masuk 2 tahun kan,..eh,..ade tips tak nak dpt boboy,.hehhe

sisanizu said...

he he Aisyah,, setahu sy, nk boboy kene byk mkn makanan laut,pastu projek kene berlansung time betul2 waktu ovulation (cuba cari website yg ade cara kiraan tarikh ovulation base on regular period kita, dia akan listkan tarikh2 spot), and basuh di situ sebelum projek ngn air bikarbonat(air kapur)..hu hu..cuba tgk tips2 pakar kat tenet ada..usahakan, insyaAllah..^_* kita hanya merancang, Allah tentukan..amin

lynnezz said...

almari baju untuk baby...sy pun bercite2 nk dptkan satu..:)

sisanizu said...

linda,,boleh..boleh..rak baju utk zara ngn adik dia sekali..:)

mawar said...

peerrghhh heavennye tgk susu dlm deep freezer tu tersusun cmtuh!
btw, kite sama la kak..baju2 smua letak dlm bakul. nak beli almari cmtuh gak la...:D

sisanizu said...

mawar..bestkan kalau ade freezer pastu ade susu byk.susun cantik...oh...

sila la beli almari baju anak seketul..alang2 nk naik umah baru...he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...