Sunday, February 26, 2012

Anak minum EBM, botol dan teat

Masuk minggu kedua lepas bersalin, sy dah start cuba bg EBM thru bottle pada si Ayra,, dan setakat ni Alhamdulillah dia tidak seperti abang dia, Muhammad Ashraf yg cerewet botol.. Ayra sgt ok minum EBM thru botol..tak refuse pun..smpai hari ni, dah 41 hari lepas bersalin (eh bila kira balik rupenye dh habis tempoh pantang, walau rasa mcm dh lupa..entah apa yg pantangnya..:p)

Berbalik cerita Ayra..dia ok minum botol, cumanya bila pakai puting botol biasa tu kan,,sy guna je dulu yg zaman ashraf tu utk testing.. susu kuar laju sikit,,jd beberapa kali dia tersedak dan susu pun byk jugak meleleh kuar ikut tepi..pastu sy pong merayau2 cari kat kedai macam2..jenis teat..bila ade bekenan beberapa jenis tu, sy tak beli dulu sy balik search dan baca review pengguna pasal teat tersebut..pastu baru  beli,,yela  sbb kebanyakan teat kat kedai yg brand biasa2 tu kan ckp je saiz newborn atau sais S tp kuar air susu laju je...tak caya cuba la test teat yg ade tu letakkan air dlm tu,,tgk kadar kuar air kuar laju ke tak....,sy cari yg kadar keluaran susu tu ikut demand hisapan baby, bukan main kuar laju je..so sy beli teat jenis ni

 Mula-mula sy beli brand Safestarter..ni utk wide neck bottle..tp sy cari jugak utk neck biasa sbb tak mahu jadi mcm zaman ashraf dulu,,storage2 dulu betul2 jd storage je,,sbb kene transfer masuk botol wideneck avent (since dia hanya terima puting brand MAM saja) tu pun kalau dia nk minum (setiap hari kat nurseri 3Oz pun susah nk abis)..puting brand lain reject terus


Yg ni plak utk botol neck standard..sy beli brand evenflo purely comfit...Alhamdulillah...sukaaaaa sgt.



Puting2 jenis ni jarang org Malaysia buat review..maybe dorang tak guna brand ni (safestarter dan evenflo).. sbb biasanya kalau pakai botol brand kebiasaan mcm cap pureen ke, anakku ke apa ke..dpt free je kan puting tu sekali ngn botol...murah pun murah puting tu..(puting biasa tu panjang betul ..kalau masuk mulut Ayra,,mcm nk termuntah dia,,mcm kene jolok dalam anak tekak je gayanya..)

sejak pakai teat ni (safestarter dan evenflo), tiada lg isu tersedak dan kebocoran melampau..lagipun teat dia mcm breast sikit..jenis puting pendek je dan base dia besar dan lebar sikit..takde dia confuse sgt ngn nipple mama dia..ha ha..dan air susu takkan kuar puting ni selagi baby tak sedut..bagus kan..



masuk puting kat botol MLO (mom's little ones)
tiap kali kuar shopping atau g mana2 sy pasti bwk susu dlm botol utk Ayra minum,,dan jugak time mlm2 lepas maghrib tu,,sy bg thru bottle je..nk bg dia biasa2kan diri..
ni gambar mase g majlis maulidurrasul kat Apartment hari tu..tgk puting tu guna kat botol brand Autumn lak. Sebenarnya  penutup dan ring dia tu amik yg org hadiahkan brand baby kiko..boleh tukar2 botol


Suka..suka ,,sbb sy dah lama teringin nk anak sy minum pakai botol yg kalerful yg brand biasa2 mcm anakku ke baby kiko ke pureen ke...cuma tukar teat je..he he.

Sekian.

6 comments:

Suliana said...

comel juga teat tu. su plak pakaikan aisyah mam. tapi leceh juga kadang dia bocor/ kita tutup tak kuat base dia tu kan. nak tukar, tapi aisyah dah ok dgn botol tu. brp ringgit teat yg ni?

sisanizu said...

Sy xsuka botol mam ;p dulu beli kt ashraf semata2 nk puting newborn die je..sbb design botol dia agak tidak mesra susu ibu..hehe..sy pakaikan teat MAM tu pd botol avent kt ashraf.erm lupa nk ckp harga teat yg brand evenflo ni rm29.90 utk dua ketul tu

amie said...

sukanya tengok ayra yang tembam..hahaha.entah kenapa saya sibuk nak rasa lega sekali bila baca cerita hang ni pasal ayra boleh minum susu dari botol...teringat zaman abe awe dia yang taknak minum susu botol tu...abe awe saja nak bagi pengalaman tu kat hang kot...bersusah susah dahulu, bersenang-senang kemudian..hahaha..good girl ayra!!

sisanizu said...

terima kasih ct aminah desu..erm bagus ayra ni..harap2 kekal lah mcm ni..;p

reena said...

Hai sis.. nak tnya la puting Evenflo beli kat mana.. ada jual kat tesco atau jusco ke? lupa nak tnya juga mcm botol aumtum tu kan dia cuma bg penutup biasa tanpa puting.. yg penutup biru tu sis beli ke mcm mana.. maaf la bertanya.. harap sis dpt reply..

sisanizu said...

sis reena..puting evenflo ada kat mana2 kedai barangan baby. ni beli kat manjaku baby centre bangi.penutup botol tu asalnya dr botol baby kiko.gilir2 kat botol autumn tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...