Wednesday, February 15, 2012

Pengalaman ibu dalam pantang lepas bersalin

1. Sunkist, Limau
Sejak balik dr hospital lepas bersalin, setiap hari selepas makan nasik yg suami masak, sy akan makan buah sunkist, setiap hari macam jadi pencuci mulut sbb sy suka.

selepas seminggu di Bangi, balik kampung. kebetulan tgh musim tahun baru cina, so kat rumah ade 2 kotak penuh limau mandarin org bagi. maka makin menjadi2 lah projek makan limau sy..asal masuk dapur je akan bedal  sekurang2nya 3 biji buah limau mandarin..dlm sehari boleh la kot 10 bijik sy makan..sbb tak boleh minum ais dari peti kan..so buah limau jd mangsa..

bila limau mandarin abis, sy mintak adik lelaki sy belikan limau..tp dia pegi beli limau kecik2 co-et tu..agak masam rasa dia..tp sy tetap makan dgn banyaknya..umi pulak beli lagi buah limau dari van penjual ikan yg datang rumah ke rumah tu..limau biasa (bukan sunkist, bukan limau mandarin) rasenye sudah tentu tidak semanis sunkist itu..

2. sakit kepala

dalam minggu kedua sy berpantang, saya diserang sakit kepala yg berdenyut nyut nyut..sakit bila dia datang tu sekejap2...pastu mula rase takut, sbb bahaya kalau ibu baru lps bersalin sakit kepala..mcm2 kemungkinan..darah nifas tak keluar dgn baikla..mcm2..paling teruk dikatakan permulaan nk meroyan (aiyo..) 

disebabkan tak tahan sakit kepala sy g jumpa Dr Norhayati kat klinik perdana di machang. Dr suruh baring..dan dia sentuh2 perut sy ..dan ketuk2 beberapa bahagian..katanya banyak angin dalam badan..sbb tu naik ke kepala..RUPANYA sbb makan byk sgt limau, tambah2 lak yg masam,,sebab limau bersifat asidik..dr bagi ubat gastrik yg cecair putih tu utk buangkan angin dan gas...

3. bengkak susu
Pada minggu kedua ada kejadian bengkak susu..yg membawa kepada demam sehari..bermula dr demam itu jugak sy start sakit kepala melampau seperti yg disebut di atas..

Jadi selain ubat gastrik, dr bagi ubat antibiotik(dikatakan utk mematikan bakteria yg mungkin ada kerana kejadian bengkak susu) dan paracetamol. Sy tak mkn pun ubat antibiotik dan paracetamol sbb rase tak perlu. 

4. jaundis?
Semasa di Bangi dua kali nurse dtg ke rumah nk cek ibu dan baby. Nurse menggesa suruh g chek kuning padahal tak kuning sgt si ayra tu..kat badan takde pun..kat mata pun sekejap nmpak bersih clear..kengkadang nmpak kuning sikit je)

Seminggu di Bangi..suami sibuk setelkan beberapa urusan, sy pun sibuk setelkan beberapa urusan sbb nk balik kampung..bila balik kampung mlm tu..esoknya mjlis nikah adik sy..isterinya (adik ipar sy) seorang Dr,, sy mintak dia tgk ayra kuning ke tak..sy tunggu dia check and lastly dia pun ckp nmpak kat muka je..kat badan takde...

tp sbb nk yakinkan diri, sy g check darah jugak kat klinik esoknya..keputusannya 90.5 saja..rendah..alhamdulillah.

5. berpantang?
Entahla sy rasa sy kurang berpantang bersalin kali ini. boleh tak esok pagi kat kmpung di hari mjlis adik sy, hari ke 7 bersalin, sy makan je ns bungkus kat atas meja kat dapur,,sbb takde ikan bakar bagai terus makan nasi dagang..tekejut mkcik sy ..katanya bahaya sbb nasi dagang ialah anak beranak pulut.."nnt tarik" katanya..sy tak paham apa yg tariknya..tp mcm sesuatu yg dasyat..tp alhamdulillah tidak ada apa2 yg buruk berlaku

ms kat kampung jugak,, sy suruh adik lelaki sy (yg bercuti yg ada kat rumah) belikan sy pizza dan ayam goreng kfc..

pastu makan nasik goreng bagai..telur semua..kalau ikutkan diet berpantang umi sy agak rigid,, semua tak boleh makan..ikan tertentu je boleh makan dan mesti bakar je..takleh goreng2..tp umi sy g kerja...he he..

balik bangi baru2 ni, esoknya terus pegi shopping barang dapur kat tesco..mlm esoknya g manjaku..sekarang pun sy masak2 utk suami dan adik sy makan..ok sy masak udang, ikan siakap, kari bagai..(org sakit masak2 utk org sihat..hu hu ha ha..)

abistu nk buat mcm mana..sy takde bibik. nasib baik ade adik sorang tolong2 goreng sayur:p

Anak pertama dulu sy bersalin agak sakit (mungkin sbb melahirkan anak lelaki..bahu dia lebar sikit..ha ha ye ke..). sbb tu bila org kata itu tak boleh mkn ini tak boleh makan semua sy tak berani sentuh..bayangkan 40 hari sy hanya mkn ikan bakar dan ikan masin bakar sahaja. bersama nasik putih. yg selalunya sy taruk air panas sbg kuah..makan sensorang, pantang sensorang sebb sumer g keje dan adik2 g sekolah..dan sy perasan masa dulu tu, susu badan sy ada bau yg sgt kuat yg bila susu membasahi baju, bau nya tak hilang walau bj sudah dibasuh..pastu darah nifas pun ade bau..

6. makanan berminyak?
menurut mok zah yg mengurut sy. bila sy tanya kenapa ye org bersalin tak boleh makan makanan berminyak? katanya " sbb peranakan kita masih belum kemas kedudukannya,, belum masuk sarang betul2..kalau mkn makanan berminyak takut2 nnt peranakan licin dan terjatuh" aduh tetiba takut..

7. Jahitan bersalin
luka jahitan tu kan..sy tak pasti bila dia benar2 bercantum rasenye dlm 2 minggu kot sbb ade nmpak benang luruh..tp tetiba ada masalah lain. di bahgian yg bercantum itu tetiba tumbuh sedikit daging disitu..menurut mok zah yg menengok sy katanya nmpak kemerahan..pedih la rasenya..terutama bila sy berjalan kan dia bergesel..adeh..sy selalu sapu ubat luka salindah disitu selang seli dgn kengkadang sy sapu manjakani yg sy kikis di alu lesung (kasi keluar cairan buah manjakani tu)..tak berani letak minyak gamat lagi kot2 masih ade bahgian belum betul2 bercantum elok kan susah plak nk cantum sbb ade minyak2..he he

bila balik bangi rase tak selesa dan pedih tu masih ada..tp selepas dua hari tak pedih dah..tiap2 malam lepas minggu ke4 bersalin ni sy sapu minyak gamat...rase mcm dh sembuh..dan tak pedih lagi..yey

8. najis kesat
Ini memang menyeksa jiwa raga..mase bersalin ashraf dulu sy tak penah kene yg ni..tp hari tu mase minggu ke2 tu (mase kat kmpung) ade beberapa kali kuar yg kesat..adoi mcm nk beranak la rasenya dalam toilet tu..sy tak berani mkn ubat pelawas salindah tu sbb rasenya ubat tu berasaskan herba takut anak jaundis..sbb tu kot ade yg keluar kesat tu..tak beli pulak ubat julap kat farmasi..nk beli tak beli2...

rase terik gila tau mase nk kuarkan tu..and bila kuar adela darah ikut sekali.adeh. beranak kali kedua lah jadinya..he he..

Sekian, sekadar pengalaman. Hari ni sudah masuk hari ke30. Kengkadang rasa bersalah sbb tak berapa berpantang seperti nenek dan umi. Tp bila ingat balik rasenye dh berpntang dgn baik mase seminggu pertama. Harap2 segalanya ok..insyaAllah..

*Buat pengetahuan sahabat di luar sana. Saya amalkan set supplement shaklee utk kekal cergas dan bertenaga. Saya tak amik apa2 jamu. memang bdn rasa sihat dan susu pun byk. sy menyusu anak pertama sehingga dia berumur 3 tahun 2 bulan. anak yg kedua masih menyusu bdn juga. boleh lihat entry saya : persiapan berpantang, supplement pilihan. Sakit bersalin itu perkara yg lumrah yg perlu ibu lalui, tp utk kekal cergas dan hasilkan susu badan yang berterusan perlukan supplement utk realisasikannya. Ibu menyusu perlu lebih tenaga. Hubungi saya sekiranya ingin consume shaklee. boleh komen kt ruangan komen. Tq. luv u ols

22 comments:

Suliana said...

Kan... Tpi nk wat cmna, dh 2 ank, byk komitmen, xblh pk dr sndiri je kan.huhu..sy pun suka mkn limau tp xmkn byk sgt. Letak dlm peti, dpt mkn bestnya... Sejuk tekak :-)

sisanizu said...

he he..tu lah

lynnezz said...

Boleh ye mkn limau mandarin? Sy hr tu xbrani nk mkn sbb mak kate sejuk..kalau limau sunkist tu br boleh..terliur jek tgk org mkn..huhu

sisanizu said...

entah lah linda..betul kot..sbb umi sy mcm tak bagi makan..tp dia larang gitu2 je..tp sy makan jugak..

Yaati Nor said...

SALAM KENAL..klu ikut doktor semua boleh makan je ms pantang..tp kesan dia bila tua nanti..badan akan jadi lemau..hehehe sllu nya disebabkan angin tu yang kena jaga..kena makan hali tok buang angin dalam badan..

Nurul Hidayah Kamarudin said...

Salam kenal... Sy tgh berpantang skrang.. Pasal jahitan tue, sy rase sakit jgk mcm awk ckp, tp lama x rase sakit nye... Duduk atas katil, bila nk trn rase bergesel skit.. Sakit nye rase jahitan tue mcm terbuka.... Cuma nk tau sakit tue lama x?

sisanizu said...

yati, maaf. sy sebnrnya xberapa seronok nknjwb bila org ckp mcm ni. sbb tu sy diam je.xsemua org bertuah mkn minum dijaga rapi spnjng brpntg.bila bdn letih lapar .jg bb sendiri.mkn apa sahaja yg plg mudah didapati.sy penah nk upah org masak mkanan berpntg n hntr stiap hr ke rumah 2x sehari.tp tukg masak tersebut xnk buat sbb mcm xbrbaloi masak utk seorag je.

nurul hidayah. kalau ikut pnglaman sy..dlm 30 hari tu dh hilang dah rs pedih tu..insyaAllah

Anonymous said...

Sian awk.. Sy br bsalin ank kedua last mnth. Pntg sndri jgk. Da la jauh dr family. Mak da xd.mcm awk jgk sume pn hentam je mkn apa y ade. Siap kena msk lg tuk fmly, jg ank lg, bt keje umah lg.. Kdg2 rs nk nangis pn ade.org ckp nti xpntg tua sakit bdn tp nk bt cmne. Nk xnk tpksa la jgk bt sume.Hehe.. Sj kongsi pengalaman. Tp klu xpntg mmg bdn rs xsdp n selalu rs nk dmm.

sisanizu said...

sedihnya mak dah xde.sabarlah awk ya..siannya..mesti rindu mak kan bila bersalin bb..semoga tabah

Anonymous said...

kita mak ada tapi pun berpantang sendiri. redha je la.

Anonymous said...

sme kes dgn sy..skang ni tgh berpantang ank ke4.pantang sendiri jugak.sy mkn jugak sume, tp time msk tu halia dn lada itam tak pernah miss dlm masakan sy tuk panaskan bdn.pastu mnm air suam je.sy cuma pantang sejuk2 yg lain mkn je lah. pastu pantang hr ke 10 pun dh kuar shopping brg dapor.keje umah pun kena buat la jugak.nk harap sape lagi kan.

Anonymous said...

Saya baru bersalin anak pertama, pantang sendiri, husband yg masak tp semua bergoreng. Dh la luka jahitan banyak dokto kata, dh lebih 2bln pn masih pedih2 lau tersalah dduk, kdg2 ada tanda darah sikit. Masa urut hari ke 41, makcik tu ckp rahim turun sangat. Ntahla, mmg xda pantang2 ni, makan aje semua kecuali yg gatal2. Pikir nk pulih kena makan yg byk khasiat je. Ntah bila nk p checkup blik luka tu... Harap xda pape laaa

Sawanila said...

Saya pun tgh berpantang tp sbb keguguran. Ni sepatutnya anak ke4. Pantang sendiri. Hb jaga. Seminggu dia masak now, saya masaklah sbb sian tgk dorang mkn tak lengkap. Mmg dari anak no 1 sampai sekarang pantang sendiri. Saya pantang ikut logik bdn.mesti ada sayur lauk. No ice no makanan yg angin. Tu je. Mkn apa yg ada sbb ada 3 anak nak diuruskan.nasib baik dia tlg mop n cuci baju.supplement jgn lupa.

cik ubi said...

salam, nak tanya, dalam tempoh berpantang tu, takpe ke travel jejauh ?

cik ubi said...

salam, nak tanya, dalam tempoh berpantang tu, takpe ke travel jejauh ?

cik ubi said...

Salam . nak tanya, dalam tempoh berpantang tu, takpa ke travel jejauh macam machang-bangi tu ? naik kereta ke flight ?

sisanizu said...

waalaikumussalam cik ubi. saya travel naik flight..hu hu tak sanggup rsnya duduk dlm kereta 8jam..tp ramai je buat mcm tu..ikut badan masing2..

nordiana kahar said...

salam kenal..sy ni tgh brpantang juga ari yg ke 26..anak ke 3..sy juga alami masalah yg sama iaitu trkeluar daging sikit di tmpat jahit tu n terasa pedih bila brjln atau duduk...sy dinasihati mkn pati haruan jer..n letak ubat kuning atau ubat luka tu...nak minta doc cek xberani..takut katanya suh jahit semula....grrrr..hope jd mcm awk...

nordiana kahar said...

salam kenal..sy ni tgh brpantang juga ari yg ke 26..anak ke 3..sy juga alami masalah yg sama iaitu trkeluar daging sikit di tmpat jahit tu n terasa pedih bila brjln atau duduk...sy dinasihati mkn pati haruan jer..n letak ubat kuning atau ubat luka tu...nak minta doc cek xberani..takut katanya suh jahit semula....grrrr..hope jd mcm awk...

sisanizu said...

nordiana, insyaAllah sembuh xlama lg tu. take care ok...selamat berpntang. sy dh 1 thn 7 bulan bersalin anak kedua ni. rindu nk mengandung n bersalin lg. hehe.. tp kene hold dulu...ada komitmen skang.;)

nadhirah said...

saya pun mcm tu.makan je apa yg mudah didapati..kecuali makanan laut la..mmng x ambik lagi even ank dh 2 bulan..jamu pun belum dpt ambik lagi kesian kat baby..ubat kampung kan panas..takut bb kembung perut..bdn naik ruam ...masa pantang aritu mostly saya minum air periuk dgn pati ikan haruan...so now baru la ambik jamu kampun.makan beselang hari.....xdpt nak mkn hari2..full bfeed ...

Anonymous said...

Sy ni pun dlm pantang slps ceasar ank no3..pantang sendiri je..almaklumlah mak bussinesswoman kt kg..xleh tinggal kedai lama2 nanti pelanggan lari..minggu 1st hubby jaga..minggu 2..dah nampak sy kuat skit..terus bg sy buat seme..masak..bsh bj..jemur bj..bkn kuat sgt tp malas nk pkir sakit..xde layanan istimewa pun..tp demi bby sy malas nk sedih2..kuatkn semangat utk ank2..pastu doa nk sembuh cepat je..ubat..mkn pati ikn harian..ni dah 35 hr pantsng bedal seme sbb malas nk nyusahkn hubby..hope xde pe..