Thursday, May 27, 2010

Kalau nk pinjam barang org..

Cewah, tgk tajuk mcm gempak..tp mmg agak gempak dgn apa yg berlaku pada diriku la kan..boleh tak sy tulis kat wallpost sy di facebook mcm ni

mode marah: Get Over Yourselves. nobody cares about your secrets.


Sebenarnya sy bukan marah smpai benci kat die. Jgn salah paham. Sy cuma rasa tak puas hati dgn sikapnya itu, dan sy rase org lain pun bila berada tempat saya akan rasai perkara sama..hu hu

Bila kita nk pinjam barang org kan, kalau setakat nk pinjam nota ke, nk pnjam mende yg biasa2 memadailah kalau kita sms je pun, itu pun kalau kwn kita, tp jgn buat begini bila kita berurusan dgn kwn kepada kwn kita, atau pun org yg kita tak kenal tp kita nk pinjam barang, atau nk tumpang rumah kwn kepada kwn kita, sila telefon bg menyampaikan hajat kalau tak boleh berjumpa.

Ade seseorang tu mahu bertunang, dan die bersoksek la dgn kwn baik sy. jd kwn baik sy ceritalah sikit memandangkan org yg nk bertunang tu pun kwn serumah sy juga dulu.

kawan baik: si A tu nk bertunang tp nk wat simple2 je tanak grand2. si A tgh pikir nk pakai bj camane (tanak sewa2 kedai)

saya:Oh, kalau camtu pinjamla baju sy, sy ade baju kawen, bertunag segala (perhatian:ini boleh beri pinjam pada org rapat saje).

kawan baik: baiklah nnt sy suggest.

Setelah kawan baik suggestkan pada cik A.

Si A: oh, boleh tak 'kawan baik' tolong pinjam dgn sarah. Nnt kalau sy bekenan sy ckpla kat sarah.

Mulanya sy tak paham bila 'kawan baik' beritahu sy. So sy tak bawakla baju2 bertunag & kawen saya tu, sbb sy tunggu la, sy ingtkan si A akan ckp kat sy kalau dia nk pinjam. Rupenya si A mintak kononnya 'kawan baik' saya itu yg nk pinjam..(bajet pertunangan die nk rahsiakan dulu dr pengetahuan sy). Apekahhhhhhh..mestila kalau 'kawan baik' sy nk pinjam mestilah sy pelik lagi misteri,,dan of course la sy akan bertanya 'kawan baik' sy nk buat apa. Takkan senang2 sy nk bg tanpa tanya apa2..merepek sungguh. tetiba sy jd marah tahap 1.

Tp sy masih berbaik sangka dan memaafkan tingkah lakunya itu. Sbb sy tahu die mmg suka nk berahsia (bajet rahsia sgt). Pastula adela dlm 4 hari senyap je tanpa kabar berita. Tetiba hari selasa tu sy pun tanyala 'kawan baik ' sy, si A tu jadi ke dok pinjam baju tu?. Pastu esoknya baru si A sms sy..bunyi sms tu mcm konon,,'hajatnya nk pinjam baju sarah nk wat bertunang, tp kalau kalau sarah tak bagi takpe sempatla sy cari yg lain..' tetiba saya rase marah tahap 2. .sy ckp:boleh je..baiklah'

Pastu tetiba lak sy dgr cerita si A tak puas hati kat sy, katanya ' Sarah tu mcm tanak bg je kat saya' ...dia bagi ke tak" Mungkin dia rase sy tak layan dia. Bahawa sy septautnya buat ala2 tekejut pastu telipon ckp tahniah segala lalu buat muka seronok ckp ambikla.pinjamla bj sy ini..adeh. Sy jd marah tahap 3. Tp sy sabar je lah. Sy memang amat iklas nk bagi, malah siap offer lagi. Abis tu camane lagi. Merepek sungguh. Sekarang ni masalah sarah mcm tanak bagi ke atau die yg nk pinjam ke tak nak..kalau nk pinjam barang org buat cara nk pinjam. Ini perkara penting lagi serius. Nk pinjam baju untuk pakai di mjlis pertunangan...okey....sy bukan benci tp marah dgn perbuatannya. Sy tak kisahla nk pnjam bj sy itu..aduh.






2 comments:

Me said...

lawakla minah 'A' tuh..macam2 lah ragam manusia ni kan..saborrr je le..nak wat caner..:p

sisanizu said...

betul..betul..sabor je la ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...