Wednesday, December 01, 2010

Pasal Jurnal lagi

Mula-mula nk tulis perkara serius dulu. Sy ni kan,,kalau buat sesuatu, susah nk buat sampai betul2 habis smpai titik. Selalu kalau studi gegile pasal sesuatu tu, memang berusaha keras, tp bila dah jumpa jawapannya, sy akan end up ''oh ,,sy sudah tahu akhirnya pasal ni.." pastu kan sy pun tinggalkan,,mcm seolah2 mende tu akan lekat selamanya dlm kepala ni..bukan nk take note dan simpan elok sbg rujukan hari muka..nnt bila dh lupa kene studi lagi..adeh..

So sy nak wat sedikit nota utk rujukan sy sendiri di hari muka. Sy sudah tulis jurnal ini beberapa bulan yg lalu (sudah lamaaaaaaaa sgt..) jurnal ini berjaya ditulis sepanjang 14 muka surat. Bila dh rase mcm ok..tetiba Dr M kata kene patut huraikan panjang sikit pasal itu, ini..terus rase mls sikit sbb rase tak berbaloi spend masa lama2 pasal ini..hu hu hu (teruk sungguh daku..) lagipun sy perlu setelkan mende lain yg lebih penting...

So jurnal berkenaan adalah diberi tajuk: “Automation of transionospheric propagation using ray-tracing”. Pastu bila nk check ranking jurnal ini samada diiktiraf UKM dan diindeks dlm scopus bagai boleh masuk website library UKM:

1. masuk tun sri lanang
2. klik pada databases/e-journal
3. klik journal citation report
4. Pastu bergantung lah nk search jurnal yg spesifik atau nk taip sendiri nama jurnal available (mcm sy cuba cari group contoh:computer science, information systems) sebab nk hntar jurnal kali ini adalah berkaitan komputer.

Dah penah check beberapa jurnal yang berkaitan utk dihantar tp asyik lupa sebab tak catit. Bila dr tanya details pasal jurnal2 berkaitan barulah gabra. Paling penting dan selalu Dr M tanya berapa ranking journal? berapa impact factor?

1.
Full Journal Title: COMPUTER JOURNAL

ISO Abbrev. Title: Comput. J.
JCR Abbrev. Title: COMPUT J
Impact factor:1.394

Journal ranking:Q2




2. Full Journal Title: COMPUTER COMMUNICATIONS
ISO Abbrev. Title: Comput. Commun.
JCR Abbrev. Title: COMPUT COMMUN
Impact factor:0.933
Journal ranking: Q3

3. Full Journal Title: JOURNAL OF INFORMATION TECHNOLOGY
ISO Abbrev. Title: J. Inf. Technol.
JCR Abbrev. Title: J INF TECHNOL
Impact factor:2.049
journal ranking:Q2

So nk smbung semula cerita jurnal yang dah basi ni..skodeng dan studi pulak cara nk hntarnya. kat website bekenaan seperti: http://www.palgrave-journals.com/jit/index.html. Journal ranking tu penting sebab start tahun lepas, UKM akan bagi saguhati berbentuk wang ringgit kalau penulisan kita diterbitkan kat journal yang ade dlm ranking. Paling tinggi Q1 (rm10k) paling cikai Q4 (Rm1k). Sila la rajinkan diri tulis jurnal (smpai pengsan berguling bagai bak kata ct aminah utk menghasilkan seketul jurnal tambah2 lak yg high indeks nih..) Sy Alhamdulillah sempat merasa sikit walau jurnal berada diranking Q4..tp duit kene share dgn penama lain..hu hu (penama lain sudah tentulah supervisor2 kita otherwise kita letak nama org lain,,)

Sekian. Sila hntar jurnal cepat. Dr M sering bertanya, jurnal itu sudah dpt feedback ke..yg sana sudah hantar ke,,,sini sudah plan tulis ke desu...begitulah kehidupan yang serba kekurangan ini...sy kalau tak terpaksa menulis, sy juga tak mahu tp apakan daya...bila kita bergantung hidup dgn belas ihsan geran mereka..ho ho ha ha hi hi hu hu..

tabahkah sy? bagaimana kehidupan dihari akan dtg..belum pasti lagi..yg sy tahu mungkin ini sudah takdir sy,,inilah kegembiraan dan hidup mati saya..mungkin...sy ade keinginan menyambung pelajaran lagi tp sy sedang mengintai2 supervisor yg best tahap gaban. oh siapakah...(tetiba teringat lirik sebuah lagu,,pasal mak. sy mahu kawen..)

Sekian.

4 comments:

msa said...

salam.saya student master UKM gak..tahniah.post akak ni telah mmbantu saya faham sikit pasal jurnal. saya cari pasal jurnal dan terjumpa post ni.
tahniah.
saya nak tanya, apakah website atau apa2 lah di internet yang boleh kita tengok list2 jurnal- tengok rank jurnal2 Q1 sekian2...q2 sekian2..impact factor sekian2..
kat mane saya boleh tahu ye?
terima kasih dan syabas..

msa said...

salam.saya student master UKM gak..tahniah.post akak ni telah mmbantu saya faham sikit pasal jurnal. saya cari pasal jurnal dan terjumpa post ni.
tahniah.
saya nak tanya, apakah website atau apa2 lah di internet yang boleh kita tengok list2 jurnal- tengok rank jurnal2 Q1 sekian2...q2 sekian2..impact factor sekian2..
kat mane saya boleh tahu ye?
terima kasih dan syabas..

sisanizu said...

TQ sudi komen. Hmm sy ni hari2 skang ni bukak ranking2 jurnal bagai ni,, Kalau nk tgk ranking jurnal boleh bukak tun sri lanang>mcm nilah senang.bukak url ni :

http://admin-apps.isiknowledge.com/JCR/JCR?PointOfEntry=Home&SID=S1@IFOHAMMGebg8NHNp

klik submit. pastu masukkan nama journal yg nak disiasat tu..bila kuar nama jurnal tu ,,ade tulis dlm table, impact factor dia. pastu scroll bwh, cari butang journal ranking

sisanizu said...

ade 2 kategori jurnal sebnarnya: jurnal sains sosial atau sains, boleh pilih mase nk masukkan nama jurnal yg kita nk tahu status dia tu,atau pun kalau nk random je,,nak list2 journal yg tersenarai: kita pilih. view a group journal.

harap membantu.kalau tak, bg tahu ek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...