Wednesday, December 01, 2010

Sikap manusia yang biasa

Ini merupakan entry pot pet yg biasa saja. Kita ni kan sebagai manusia tidak boleh lari dari perasaan dan sikap seperti: eh rasenya sy betul.. cuma tah tahap sikap tu yg berlainan. Ade yang tahap ego yg sgt tinggi, ade yg biase2 je,,ade yang memang low..tp ia ada. Sejauh mana betulnya, sy tak pasti tp Ustaz Zamri yg cakap..ala ustaz yg comel lg MantOP tu..ya sy suka sgt tgk program bersama ustaz zamri tv 9 kul 6.30 ptg. musim bercerita, musim belajar agama, belajar alquran. Tp sekarang dh takde..minggu ni dh stat program mari bertaranum dgn ustaz yg series tu..sedap dan merdu sgt budak2 tu bertaranum..sy suka tgk pelajar2nya,, paling comel sekali si Huda.

Ok tamat kisah ustaz zamri. Ustaz Zamri pernah bercerita mengenai takdir. Bahawa takdir itu boleh berubah dgn usaha yang kita lakukan serta doa yang tidak putus-putus. Diceritakan bahawa di suatu hari semasa Nabi Adam masih di syurga, nabi Adam berkomunikasi dgn Allah s.wt. ketika itu Allah tayangkan isi dunia serta umat2 manusia yang akan dtg di tangannya (kita tak perlu bayang mcm mana, kerna Allah itu bukan seperti makhluk ciptaannya yg serba lemah ini)..pastu Nabi Adam nmpak sesuatu yang bersinar2 di tangan Allah, lalu baginda bertanya :siapa tu wahai Allah, yang kelihatan bersinar2 itu? Allah menjawab:Itu ialah Nabi Daud. Pastu Allah beritahu bahawa riwayat hidup Nabi Daud pendek sahaja iaitu 40 tahun, sedangkan umur Nabi Adam adalah seribu tahun. Lalu Nabi Adam pun mahu sedekahkan umurnya sebanyak 60tahun kepada Nabi Daud.

Apabila tiba waktu ajal Nabi Adam, Malaikat maut dtg menjengahnya..(nabi sememangnya ade kelebihan mengetahui bila malaikat maut dtg). Nabi Adam diriwayatkan tekejut.. eh kenapa kamu sudah dtg sedangkan umurku masih lg berbaki 60 tahun..pastu malaikat pun jelaskan kamu sudah sedekahkan umur kamu pada Nabi Daud, lalu nabi Adam ckp:eh ye ke..?.. bukan sebab lupa tetapi sikap manusia adalah seperti secara fitrahnya begitu, kata Ustaz, sebab itu kita bersikap begitu...wallahua'lam..

Ok. back to cerita sekarang. Tp jgnla samakan sikap kita yg keji ni dgn nabi pulak. Ade sesetengah org tu kan, memang suka bersikap seolah-olah :"Sy lebih tahu dari kamu. sy lebih terer. Kamu masih muda. Kenapa kamu buat begitu.kenapa begini?" seolah-olah hanya beliau seorang sahaja yg meningkat dewasa dan matang menghadapi kehidupan ini. Org lain jgn lebih dr tahap saya..ohhhhhhhh..Sikap begini kurang seronokla..Kadang2 kita perlu akur yang org lain juga akan dewasa dgn perubahan masa dan usia..Tahulah mereka menguruskan kehidupan mereka, mengatur sendiri hidup, membuat perancangan sekian sekian, beli kereta sekian sekian beli rumah apartment sekian sekian. jgnla kita rase kita je yg bagus dan berasa sangsi dgn keupayaan org lain.

Sekian pot pet utk hari ini.

1 comment:

Anonymous said...

Sangat posting baik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...