Wednesday, March 30, 2011

Gajet botol susu& teat











Ashraf ni sejak kecik susah mau minum pakai botol. Tersangat.Mama ngn abahnya dulu dah belikan mcm2 jenis teat dan macam2 jenis botol..dah abes beratus. try & error kan..antara botol2 yg penah dibeli termasuk to
mmytipee, MAM, avent, pureen,MLO dan ade lagi lupe brand apa..Puting lak tak terkira jenis nye,..sgt banyak, yg lastly simpan masuk kotak..lastly dia boleh minum sikit bila pakai teat brand MAM ni. Sebab tu pencarian kami pun berakhir. Dia nk minum tak nak minum ikut suka hati dia lah..jd sejak hari tu sy pakai teat ni jers (dan tak tukar2 since dah beratus abes beli botol dan teat lain seblum ni..ha ha).ada 4 sume. sejak dh besar ni, sy hiris sket hujung teat tu kasi masuk byk susu bila sedut..;p..tp malam semalam mcm tergerak hati nk g beli teat baru lah sebab sejak beberapa bulan ni dia dh stat minum bykla dr dulu..teat yg lama pun dh jadikkuning..so ni teat brand MAM yg dibeli. ade dua ketul RM24. Teat MAM ni spesel sikit sebab dia meleper kat hujung tu.,sbb tu kot Ashraf suka yg ini je..
Dulu sy bekalkan ashraf sebotol je susu iaitu 3oz je,,tu pun tak abis..setiap hari sy bagi botol kaca ni and kengkadang gilir2 ngn botol pureen ni (BPA free jugak botol ni, murah je rm7.50 kalau tak silap). Botol kaca yg wideneck ini susah tau nk jmupa kt Msia ni, pastu kalau ade pun byk botol kaca neck biasa yg harga boleh tahan kipas susah mati gempak, Kalau takde100 agak2 tak boleh beli botol kaca. Tp kat Jepun ade segala mcm botol kaca yg murah saje..dlm plus minus 500 Yen seketul bersamaan lebih kurang RM25 satu. Tapi..sejak lebih kurang 3 bulan lalu, Cikgu Muhammad Ashraf dah terpecahkan botol kaca ini. so what to say,,sejak hari itu sy menggilirkan botol pureen yg seketul ini dan bukak semula stock botol avent (yg diberi bersama bila beli pam avent dulu tu) Botol ni avent ni tak BPA free.. Sy dah cuba bukak balik kotak botol tommytippe kot2 lah dia mahu since dia sudah besar pnjang, takkan keliru puting lagi ke ape kan...tp memang dia tak mahu... Kata cikgu taska, mereka harus menuang susu ke dalam botol pureen itu jugek..mungkin dia sudah serasi dgn puting MAM kans..

Ini botol pureen BPA free yg disebutkan itu

So sy pun dengan penuh semangat g kedai mothercare alamnda mencari botol bersesuaian yg wide neck yg boleh menggunakan teat MAM itu kan..so pada hari yg tenang itu setelah sudah hampir setahun tidak membeli gajet2 breastfeeding ni, so pon pegi belek2 botol kat kedai itu. Instead of botol Avent baru yg BPA free tu yg agak mahal (RM76, 3 bottles, yg PP) sy tersuka dgn botol mothercare ini. Since botol ini boleh match dgn teat MAM jugak, so sy beli dgn harga RM52 (setelah diberi diskaun 20%) for 3 bottles. Sy balik dgn senyuman paling lebar sebab rase seronok. Muhammad Ashraf pun tidak seseronok sy..

Tapi keputusannya agak tidak memberansangkan bila cikgu kata Ashraf tak mahu, Bila dia mintak susu, cikgu bagi botol mothercare ni kan,,dia terus geleng dan marah. Kata cikgu, agaknya dia rase ini bukan botol susu kepunyaan dia, dia igt org lain punyer....adehhh....lalu, di suatu mlm yg tenang, sy g manjaku nk g beli pampers di smping nk beli botol pureen yg sama seketul dua..

Oh, agak memberansangkan bila tgk rak-rak botol di kedai barangan bayi skang ni kans,,sudah dipenuhi dgn botol2 mcm2 brand yg BPA free sgt banyak..fewit..i like.. nmpknya saranan kerajaan supaya menggunakan botol BPA free diaplikasikan dgn bagus oleh pengeluar2 botol susu ni. Mcm berlumba2 keluarkan botol BPA free...wah seronoknya..Dan kan..sy paling excited bila tgk botol2 pigeon kaca wideneck sudah masuk Msia..nmpak benar masih pembungkusan dr Jepun since tulisan kat packaging botol ni sumer tulisan jepun. Sume ada, yg plastik BPA free,,yg glass. ..
Tapi ,,nak tahu tak yg glass bottle dijual ngn harga berapa? jeng-jeng,,mari kita lihat:

wow,,sgt expensive, RM89 u ols..

Tak mahulah sy belikan,,sudahla mahal,,lagipun Muhammad Ashraf sudah besar..So sy pun meneruskan misi sy utk membeli botol cap pureen wide neck yg 7 oz yg murah itu, kalau yg 5oz design dia cam gemuk sikit. Tp alangkah kuciwa lagi sebab pureen yg ini sudah tukar design. Botol sudah jadi kurus begini, even wide neck..So tak jadi beli, kot2 Ashraf kata ini bukan botol dia..so sy tanya encik kedai yg design yg lama tu dh xde ke..? dia ckp oh,,sekarang sgt laku botol2 BPA free so dah abes yg itu,, ni sumer stock baru masuk..design tu masih kuar lg,,cuma kene tunggu stock smpai minggu depan..oh..baiklah..

Pureen wideneck sudah jadi kurus
Hujung minggu ni nk g jenjalan kat jusco kat area bndar tun hussein on. Dah lama tak pegi..Entah nape, sy suka g jusco,,window shopping pun jadilah..he he..agak2 jusco ada nk bukak cawangan kat Bangi tak..he he

Sekian.


6 comments:

syuhaila binti mustafa said...

akak simpan unt adik ashraf..:) cute toi yg mothercare tu :P

sisanizu said...

sy nk explain kat ashraf ni yg BOTOL MOTHERCARE YG MAMA BELI MAHAI tahap gaban NI UTK ASHRAF, bukan org lain punyer..he he..masih dlm proses nk dia berkenalan ngn botol ni..;p.kalau tak jalan gak ..simpan kat adik ashraf termasuk botol2 lain seblum ni

Fatima Saiful said...

saye sokong kalo jj nk bukak kat bangi!!hahaha....sebab saye mmg peng-soping JJ yg tegar.Sampai asben saye perli...bole ganti Tok T jadi duta JJ!!!:P~
Nway, byk nye botol yg akak da cube beli!!!tp cute laa bile asyraf geleng2 takmo botol tuh.haha...bole bygkan.die tau tuh bukan die punye..~;)Kalo anak saye???mmg main rembat je.tak kesah la sape puny..:P~

sisanizu said...

Ashraf memang cerewetla bab botol & puting susu...hu hu..tau aje botol bukan dia punyer..

Hmm mari kita hntarkan cadagan supaya jusco bukak kat bangi..hahahhaa..take jd duta. i like

Suliana said...

sy pun blm tukar lagi btl avent aqil.. hehe.. cari yg murah juga la, yela, dia pun dah besar, tak mo la hisap botol memanjang kan.. hehe

sisanizu said...

belilah botol kat aqil tu..aqil cerewet botol x? kalau xcerewet, memang berbaloi beli terus boleh pakai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...