Thursday, April 07, 2011

Dalam dilema


Hati memang sgt berkobar2 nk smbung belajar. PhD okeh..tersangat..tp sy kene decide betul bidang yg akan sy pulun study itu..Mari kita go deeply pasal ini..apa yg membelenggu kepala saya ialah:
1. Saya tidak mahu lagi buat mende2 yg berkaitan ngn master sy..(ha ha apekah)..i need something new.really. Sebab apa..dulu sy degree dalam bidang kejuruteraan perisian. Sekarang sudah agak berkarat ilmu2 tersebut hingga ke tahap kura-kura melintas jalan..sekiranya sy diberi peluang untuk bergelar pensyarah di suatu hari yg tenang nnt, sy mahu kembali kepada pangkal jalan..Sebenarnya di suatu sudut di hati sy, sy macam rase tersalah jalan..haha..sape tah suruh g buat research bidang satellite & communication, ionosphere bagai ni..sy xpenah join kuliah universiti dgn silibus tersebut.
2. Sebab dua. ialah sy mahu belajar dgn tenang tanpa gangguan. Diberi kepercayaan utk PULUN research, bukan disuruh buat kerja2 administration dan sebagainya. Saya tak salahkan takdir dgn apa yg sy lalui selama ini, sbb ilmu dlm membuat kerja pejabat juga banyak faedahnya kerana kalau pun kita masuk line akademik besok2 pun pasti sgt akan melalui kerja2 begitu..Ini juga rezeki..Ini kerana bila balik bersalin, Encik ketua pun menyekat gaji bulanan sy sepanjang berpantang dua bulan...adeh..beberapa kali juga diwaktu yg lain dimarahi dgn tidak bestnye sbb sy tidak ditemui ditempat kerja beberapa ketika.. sy sering dinasihatkan dgn kata2 "bayaran perlu berbaloi dgn kerja mesti cukup jam utk dpt keberkatan' .Memang benar. Justeru hati sentiasa rase bersalah di dpn ketua, apalagi dgn Allah. (ampunkan dosa ku..)..Di masa akan dtg, sy jahu jd kamen rider yg bertugas menyelamatkan bumi sahaja.Justeru perlu benar-benar scholarship yg best..
3.Menurut kajian yg sy lakukan, tidak ramai pensyarah-pensyarah di fakulti ehem2 yg memilikigeran dan mempunyai kajian2 yg disokong secara berterusan. Sebnarnya kajian sy belum lengkap tanpa mklumat org dalam sana sendiri..(ha ha)..Mcm tak familiar pulak dgn fakulti sana..
4. Sy pernah mengadakan perbincangan terbuka dgn supervisor utama sy yg asal ketika mula2 apply UKM dulu iaitu Prof Mahamod tanpa pengetahuan bekas supervisor. Menurut beliau, tiada masalah sekiranya ingin buat PhD bawah seliaan beliau, (sy pembelot??) projek beliau begitu begini..tetiba takut plak..sy kene belajar dgn secara 'back to basic semula ke..' sebagaimana projek master itu..hu hu..
5.En. suami setiap hari menasihatkan sy menyambung belajar kerana katanya sy ni sudah tidak apa perlu dirisaukan lagi..sudah kawin, sudah ade anak, sudah beli rumah kat Bangi (amboi ckp senanglah)..isyk isyk,,,yg cik abang tu lak nape xnk smbung PhD obersi? sy nk ikut..terus encik suami bermasam muka...kerna tidak perlu dipersoalkan lagi keputusan dia yg mahu smbung PhD di UKM nnt tahun depan..
Sy mahu hidup dgn gembira.Semua org mahu hidup dgn gembira. Tp dalam wajah gembira siapa tahu kalau2 ade rase duka..serahlah pada yg Esa segala-galanya..kerana Dia Maha mengetahui hati hambanya ini...hati, tenanglah..kadang2 dlm hati kita tak boleh menipu..kita ade rasa kecewa tidak kira dgn sikap org dan sebagainya....sebab kita hanya manusia biasa, semoga Allah jauhkan dari kesedihan...amin..
Sekian.

6 comments:

Fatima Saiful said...

wowiii...rajin nye kak nk sambung. saye nih baru master suda rs mls.:(...nway, saye terase bab berbaloi ke byrn elaun??uwaaa!!saye nk cuti bersalin nih...huhuhu..saye tahu mesti sv saye hold kan gaji saye...:(.bek saye tulis surat siap2 kan???
ohye, pasal dilema akak...saye juga rs akak patut buat ape yg akak minat..korbanlaa sket..back-to-basic ;)

Imaan09 said...

saya pun buat master di bidang y sgt asing..suda xtend satu sem..masih separuh hati..sbb masih mcm sgt asing..dan sy bukanlah sgt pandai smpi bleh cope dgn apa saja y ada dpan mata! (mode:taqot + tension)..

cmana akak bleh survive dulu?

syuhaila binti mustafa said...

akak, smbg lh dgn apa yg akak minat.. :) ela pon excited PHD neh, tp bkn PHD cm akak, Pizza Hut Delivery (PHD) dh ada dekat umah ela.. :P

Suliana said...

adoi rajinnya nk smbg bljr.. sy ni niat tu ada tapi hati belum terbuka lagi, belum tekad..mls pun ada. tapi, klu melibatkan gaji, sy terpaksa la, klu x melibatkan gaji, mls la :-)

sisanizu said...

take: Inilah jalan yg kamu pilih,jd chaiyok2..kalau rase nk give up, baik give up sekarang sebelum terlmbat..(apekah..hahahaa..) anyway,terima kasih bg suggestion..

Lea:Sy tahu.memang berat nk menempuhi tu.tido tak lena dsb..tp bila fikir dh buang byk masa dan tenaga deminya, perlulah habeskan walau mcm mana cara pun..please..please..hu hu...gambateeeeeeeee!!gud luck..

ela: thanks ela..
amboi..amboi..hari hari makan pizza la jwbnya..takpe,,nnt ela meniaga pizza lak..PIzza DQ.

Su:Su,, jgn pakse diri,,ikut kata hati yg mane best je..he he..idup yg dh gembira jgn dikusutkan...Sy nmpak Su dah ok je tu..ha ha,,nk belajar lagi ke;p

amie said...

sarah.khazanah ada buka application.hang tahu la betapa banyaknya elaun dia bagi tuk PhD. hang dah ada basic, itu yang penting.pengalaman menulis jurnal, wat research dah ada, jadi buat PhD insyaAllah senang.yang penting, hang dah tahu berdikari tuk menjalankan research sendiri.yang penting juga, sv hendaklah seorang yang best se best justin bieber.hahaahha

menyokong hang sepenuh hati sahabat!!! go go!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...